Laura järjesti tapahtuman, jonne odotettiin "muutamia kävijöitä" – pian homma räjähti käsiin, ja nyt Porvoossa myydään yhden päivän aikana yli 10 000 ruoka-annosta

Smaku-Laura
Laura Pulkkinen on ollut mukana järjestämässä Smaku-tapahtumaa vuodesta 2015 saakka. MTV

Porvoossa järjestetään elokuussa jo neljättä kertaa suuren suosion saavuttanut Smaku-ruokatapahtuma. Tapahtuman järjestelyissä sen ensimmäisistä henkäyksistä saakka mukana ollut Laura Pulkkinen kertoo, miten Smaku alun perin syntyi ja miten siitä kasvoi huikea menestystarina. 

Porvoolaisravintoloissa käy tällä hetkellä kova kuhina. Kaupungissa järjestetään nimittäin jo neljättä kertaa sekä paikallisten että turistien suosima ruokatapahtuma Smaku, jossa paikalliset ravintolat tarjoavat huokeaan hintaan maisteluannoksia omista bravuureistaan. 

Mikä Smaku?

Ruokatapahtuma Smaku kokoaa porvoolaiset ravintolat ja kahvilat saman katon alle jo neljättä kertaa. Smakussa on mahdollisuus maistella ravintoloiden parhaimpia maisteluannoksia 7 euron hintaan. Jokainen ravintola toteuttaa Smakua varten maisteluversion vähintään yhdestä lämpimästä tai kylmästä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta.

Maisteluannokset ovat tarjolla porvoolaisissa ravintoloissa 12.8.-23.8.2019 ja yleisö voi äänestää omaa suosikkiannostaan. Smaku Porvoo huipentuu yhteiseen ruokajuhlaan lauantaina 24.8. klo 13-18, jolloin kaikki ravintolat maistattavat parhaimpia maisteluannoksiaan samassa paikassa, Porvoon Taidetehtaalla.

Porvoon ruokakulttuuri kaikkien tietouteen

Ajatus Porvoon omasta ruokatapahtumasta syntyi vuonna 2015, kun Visit Finland julkaisi Suomen ensimmäisen ruokamatkailustrategian. 

–  Porvoon kaupunki ymmärsi, että "hei, meillä on ravintoloita, mutta haluttaisiin vielä paremmin tuoda esille, että mitä ja millaisia ne ovat". Haluttiin nostaa porvoolaista ruokakulttuuria esille, Smakun tapahtumakoordinaattorina alusta saakka mukana ollut tuottaja Laura Pulkkinen avaa tapahtuman syntyä. 

Tahtotilaa yhteiseen projektiin oli sekä Visit Finlandilla, Porvoon kaupungilla että porvoolaisilla ravintoloilla. Samoihin aikoihin Haaga-Helian Liiketalouden koulutusohjelman opiskelijat Minttu Helanne ja Minna Kiiski tekivät opinnäytettyön aiheesta "Porvoo ruokakulttuurikaupungiksi" ja palaset alkoivat loksahdella kohdilleen. Opinnäytetyössä laadittiin tapahtumakonsepti "Kippo & Kattila / Kopp & Kastrull" ammattilaisten ravintolapäivälle, josta Smaku alkoi pikku hiljaa muodostua. Projektiin värvättiin mukaan myös muun muassa Helsingin kaupungin kulttuurimatkailustrategian projektipäällikkönä sekä Ravintolapäivä -tapahtumassa työskennellyt Timo Santala.

Jo ensimmäinen tapahtuma ylitti odotukset

Porvoolaisen kokin parvekeravintolasta voi nyt tilata muurahaisannoksen 0:35

Video: Tänä vuonna Smaku-tapahtumassa voi syödä muun muassa Jyrki Tsutsusen kokkaamia muurahaisia!

Ensimmäinen Smaku-tapahtuma järjestettiin Porvoon Grandissa elokuussa 2016. Triangeli-matkailuhankkeessa tuolloin tuottajan työskennellyt Laura Pulkkinen kertoo, ettei ennakkoon osattu yhtään aavistaa, millaiseksi ilmiöksi tapahtuma lopulta kasvaa. 

– Ensimmäiseen tapahtumaan saimme mukaan jo 14 ravintolaa. Oli jännää, kun ei yhtään tiennyt etukäteen, tuleeko tapahtumaan ketään ja kiinnostaako se ketään. Kysmymysmerkki oli myös, miten ravintolat selviävät tiloissa, joissa terveysviranomaisten ohjeistuksen mukaan ei saa kokata ruokaa. Kaikki piti valmistella etukäteen. 

Grandin tilat olivat toden totta haastavat, sillä vanhan talon sähköjärjestelmää ei oltu suunniteltu kestämään 14 ravintolan valmisteluja. 

– Sulakkeet eivät kestäneet sitä määrää, vaikka olimmekin etukäteen varautuneet asiaan. Meillä oli yksi oppilaitosharjoittelija, joka oli koko päätapahtuman ajan kellarissa ja vaihtoi aina sulakkeen, kun sähköt pamahtivat, Laura muistelee nauraen. 

Ensimmäiseen Smaku-tapahtumaan odotettiin maksimissaan 500–700 kävijää. Vilkaisu ulos ennen ovien avaamista kuitenkin paljasti jo, että kävijämäärä tullaan ylittämään. Ensimmäiseen tapahtumaan tulikin 1200 ruoanystävää. 

– Vain 10 minuuttia meni, kun jouduimme ensimmäisen kerran pistämään jonon poikki, sillä yläkertaan sai tulla vain 200 ihmistä kerrallaan. Oli niin mahtava meininki, kun tajuttiin, että nyt pitää kääriä hihat ja tehdä kunnolla hommia. Jos kaverilta joku loppui, niin autettiin toinen toistamme. Väitän, että tapahtuma yhdisti porvoolaisia ravintoloitsijoita.

"Potti räjähti vuonna 2018"

Kun ensimmäinen Smaku saatiin päätökseen, ravintoloitsijat ja järjestäjät päättivät yhteistuumin, että tapahtuma saa jatkoa seuraavanakin vuonna. Smaku oli jälleen menestys, ja oli kohdattava se tosiasia, että Grandin tilat käyvät väistämättä ahtaaksi. Vuoden 2018 tapahtumaa ryhdyttiinkin suunnittelemaan suosiolla isompiin tiloihin, Porvoon Taidetehtaalle. Kun matkailuhanke päättyi samana vuonna, Laura Pulkkinen nappasi itselleen vetovastuun ja ryhtyi järjestämään tapatumaa omalla toiminimellään. 

– Potti räjähti vuonna 2018 ja kävijämäärät kolmikertaistuivat. Yhden päivän aikana päätapahtumassa kävi 4000 ihmistä ja myytiin 10 200 annosta. 

Jotta menestystapahtuma saatiin kasaan myös vuodelle 2019, annoshintoja hilattiin nyt hieman ylöspäin. Viiden euron maisteluannoksen hinta korotettiin seitsemään euroon. 

– Eihän tuo seitsemän euron annos ole mikään kultakaivos kenellekään, mutta ravintolat näkevät tässä sen markkina-arvon, Laura muistuttaa.

Smaku 2019 -päätapahtuma järjestetään tänä vuonna lauantaina 24.8. Avanti-salissa Taidetehtaalla, joten tilat ovat viime vuottakin isommat. Tapahtuman ympärille on perustettu nyt oma Smaku Events Oy, jonka tarkoituksena on paitsi tuottaa ruokatapahtumaa sen synnyinkaupungissaan Porvoossa, myös laajentaa konseptia muualle Suomeen. Smaku järjestettiinkin tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös Naantalissa. 

– Ajatuksena oli, että jos tällainen tapahtuma menestyy Porvoossa ja ravintolat pystyvät näin laadukkaaseen yhteistyöhön, niin miksei se voisi toimia jossain muuallakin.

Jo järjestetyn Smaku Naantalin lisäksi tälle vuodelle on vielä suunnitteilla mahdollinen ruokatapahtuma Rovaniemellä. Rovaniemeen Smaku rantautuu näillä näkymin marraskuussa. Tulevaisuus näyttää, kuinka isoksi ilmiöksi Smaku vielä Suomessa kasvaa. 

Smaku Porvoo 2019

Smaku 2
Maistiaisia Smaku-annoksista 2019.

Smaku 2019 on  parhaillaan käynissä Porvoossa ja huipentuu päätapahtumaan lauantaina 24.8. Smaku Porvoo 2019 -tapahtumassa on mukana ennätysmäärä ravintoloita:

Bistro Gustaf
Bistro Sinne
Bondai
Ravintola Fryysarinranta
Haikon Kartano
Meat District
O.M.B Porvoo
Rafael's Steakhouse & Bistro
Ranta-Aitta
Ravintola Porvoo Golf
Restaurant Salt
SicaPelle
Ravintola Seireeni
Vanhan Porvoon Glassikko
Ravintola Verstas
Villi Parveke (Villikokki Jyrki Tsutsunen)
Zum Beispiel

Lisää ravintoloista ja niiden tarjoamista maisteluannoksista voit lukea Smakun omilta nettisivuilta. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja