Ruokatoimittaja testasi 5 tapaa lohen kypsentämiseen – yksi menetelmä ylivoimaisesti paras: Nopeaa, helppoa ja mehevää!

2:05 Kaappaus keittiössä: Kari Aihinen valmistaa paistettua lohta ja juureksia

The Kitchn -ruokasivustolla selvitettiin tällä kertaa paras tapa lohifileiden kypsentämiseen.

Videolla: Näin Kari Aihinen paistaa lohen

Suositun The Kitchn -ruokasivuston ruokatoimittaja Jill Waldbieser vertaili viittä eri lohifileen valmistustapaa ja löysi joukosta selkeän voittajan. Waldbieser kertoo idean vertailuun lähteneen, kun nainen maistoi Alaskassa vieraillessaan uskomattoman maukasta lohta.

– Koostumus oli täydellisen suussasulava. En ollut koskaan aiemmin saanut vastaavaa. Kävi ilmi, että olin paistanut itse loheni aina väärin. 

Kuten monet suomalaisetkin keittiömestarit ovat sanoneet, yleisin virhe lohen valmistuksessa on sen ylikypsentäminen. Waldbieser uskoo, että suuri osa ihmisistä ei ehkä koskaan ole edes maistanut täydellisen suussasulavaa ja pehmeää lohta, koska ovat aina syöneet sen ylikypsänä.

– Se mitä olet pitänyt kypsänä, on luultavasti ylikypsää. Lohifileet voivat paistaessa muuttua hetkessä täydellisen mehevistä ylikypsiksi.

Lohifileen kypsentämiseen on olemassa useita eri tapoja, aina nopeasta paistamisesta pannulla hitaasen hauduttamiseen, sous vide -tyhjiökypsennykseen ja uunissa paistamiseen. Waldbieser testasi viisi erilaista tapaa 170 gramman lohifileillä. Ruokatoimittaja arvioi eri valmistusmenetelmiä vertaillen lohen lopullista koostumusta ja makua sekä menetelmän nopeutta ja helppoutta.

Lohifilee suolaliemeen, sitten pannulle!

Huonoimman arvion sai lohen hauduttaminen hitaasti uunissa. Parhaaksi lohifileen kypsennysmetodiksi paljastui kaksivaiheinen menetelmä: ensin lohifileetä lioetaan suolaliemessä 15 minuuttia, jonka jälkeen se paistetaan tarttumattomalla pannulla keskilämmöllä. Paistoaika on noin 12–16 minuuttia ja lohifilee käännetään erran paiston aikana.

– Suolaliemessä liottamien on aina toiminut minulla mehevän broilerin tekemiseen, joten menetelmä kuulosti järkevältä myös lohelle. 15 minuutin liotuksen jälkeen taputtelin fileen kuivaksi, laitoin kylmälle pannulle ja sitten levyn keskilämmölle. Paistoin lohta kuusi minuuttia per puoli.

Ruokatoimittaja Waldbieserin mukaan paistamiseen ei tarvita edes rasvaa ja lopputulos on silti maukas ja mehevä.

– Suolaliottamisen ja pannulla paistamisen yhdistelmä tuotti mehevää lohta – kuin täydellistä pihviä! Menetelmä oli nopea, helppo ja lopputulos herkullinen. Voittaja!

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja