Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaiset kaipaavat rapeaa ranskista ja polakkaa: Miksi ranskanleipä oli ennen parempaa?

Lehtikuva
Julkaistu 28.02.2017 20:02

MTV LIFESTYLE

Monen suomalaisen ranskanleivän ystävän mielestä kauppojen ranskis oli menneillä vuosikymmenillä parempaa. Mistä tämä johtuu?

Makuja.fi -sivuilla muisteltiin maanantaina legendaarista herkkua, ranskanleipää lauantaimakkaralla. Tämä vaatimaton voileipä palautti monelle suomalaiselle mieleen lämpimiä makumuistoja menneiltä vuosikymmeniltä.

– Voin vieläkin aistia tuon maun suussani, vaikka en ole vuosiin kyseistä yhdistelmää nauttinut. Muistan itse asiassa myös sen tuoksun, joka lapsuuden eväspakkauksesta tuli, Nina haaveili MTV:n Facebook-sivuilla

– Ylellisyyttä 50 luvun lopussa, rapeakuorinen tuore ranskanleipä, voita ja lauantaimakkaraa. Juomana ehtaa lehmänmaitoa, muisteli Anna-Liisa.

– Maalaistalossa elettiin lähes omavaraisuudessa 1960-70 -luvuilla. Muistan juhlahetkinä äidin asiointireissuiltaan tuomat ranskanleivät ja lauantaimakkaran, joita nautittiin päiväkahvilla, Ranskanleipä oli kääritty puotipaperiin ja makkara omaan kääreeseensä lihatiskillä. Lapsen suussa maistui "tuliaiseväät" taivaallisilta, vielä kun ripsautti vähän hienoa sokeria lauantaimakkarapalasen päälle! Vierastarjottaviin leipiin äiti vielä pisti ohuita kurkkuviipaleita viuhkoiksi makkaran päälle. Haaveilen aikuisena "hyvin toimeentulevana virkaneitinä" syöväni joka päivä sellaisia leipiä, Liisa paljasti.

Minne katosi vanha kunnon ranskanleipä?

Samalla monet kuitenkin jäivät pohtimaan, minne ovat kadonneet vanhanajan rapeat ranskanleivät ja polakat kaupoista?

– Ranskis ja lauantaimakkara oli suurta herkkua 60-luvulla. Eihän silloin ollut paljon muita leikkeleitä. Harmi, että enää ei saa samaa ranskista kuin silloin, Kaisa totesi.

Ennen vanhaan hyviä ranskanleipiä sai ainakin Elannosta, muistelee Terhen.

– Kolmannen linjan Elannosta ostettu tuore ranskis kuului sisaren luona käyntiin 60-luvulla. Tiesimme tarkalleen koska kuorma saapui leipomosta.

Elannon polakka monen muistoissa

Nykypäivänä ranskanleipä pakataan ainakin isoimpien leipävalmistajien toimesta muovipussiin. Perinteisesti rapeaa ranskanleipää myytiin paperipussissa.

Ranskanleivän ja polakan ero?

Sekä ranskanleipä että polakka tulevat ranskankielen sanasta pain blanc (=valkoinen leipä). Polakka viittaa alun perin puolalaiseen leipään, jonka päälle tehdään monta poikittaisviiltoa. Ranskanleipään tulee yksi pitkittäisviilto.

Helsingin kaupunginkirjaston kysymyspalstalla vastataan siihen, miksi esimerkiksi Elannon polakka oli ennen niin täydellisen rapeakuorista. Vastauksen on antanut Hotelli- ja ravintolamuseon tutkija Katja Hosia.

– Elannon polakka-leipä tehtiin saksalaisvalmisteisilla tehokkailla liukuhihnauuneilla. Kun toisesta päästä liukuhihnaa ladattiin taikinaa, tuli toisesta päästä 3000-4000 valmista polakkaa yhden työvuoron aikana. Tietoja polakasta ja "uusista" saksalaisista leipäkoneista löytyy mm. Elantolehtien ja Elannon henkilökuntalehtien artikkeleista 1950-ja 1960-luvuilta.

Hosian mukaan vanhanajan polakan ja ranskanleivän rapeuteen vaikutti ainakin saksalaisvalmisteinen uuni.

– Mitä tulee leivän rapeuteen, jokainen jauhopeukalo tietää, että leivän saa rapeaksi muutamilla keinoilla. Ranskalaistyyppinen patonki rapeutuu sen pitkulaisen muodon vuoksi. Muita keinoja on leivän jäähdyttäminen ilman peitinliinaa. Rapeuteen saattaa vaikuttaa myös se onko leipä leivottu veteen vai muuhun nesteeseen. Leipurit tietävät, että vesi herättää hiivan parhaiten. Rapeuteen vaikuttavat myös valmistusaineiden koostumukset ja suhteet. Elannon polakalle ominaiseen rapeuteen on voinut vaikuttaa myös valmistustapa, jossa leipä on valmistettu saksalaisessa liukuhihnauunissa. Polakan maku ja valmistusaineiden suhde on varmasti Elannon leipurien ammattisalaisuus.

Lähde: Helsingin Kaupunginkirjasto

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Hans Välimäki ylistää hämmentävää tamperelaista pikaruokaa – oletko koskaan maistanut?Milloin paahtoleipä tuli Suomeen? Faktat suosikkiruoasta yllättävätOletko tullut ajatelleeksi tätä kaupan leipähyllyllä? Voi lyödä turistin ällikällä: "Meillä suomalaisilla on etuoikeutettu asema"Arja lisää lähes aina leipään ainesosan, jota moni ei tule ajatelleeksi: "Sadan leivän kokemuksella sanon, että tulee parempaa"Tiesitkö tätä hapankorpuista? Yksi fakta tulee monelle yllätyksenä: "Usein unohtuu..."Nostalginen ja suomalaisten rakastama: Muistatko omasta lapsuudestasi legendaarisen "herkkuleivän"?
LeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä