Monen suomalaisen ranskanleivän ystävän mielestä kauppojen ranskis oli menneillä vuosikymmenillä parempaa. Mistä tämä johtuu?
Makuja.fi -sivuilla muisteltiin maanantaina legendaarista herkkua, ranskanleipää lauantaimakkaralla. Tämä vaatimaton voileipä palautti monelle suomalaiselle mieleen lämpimiä makumuistoja menneiltä vuosikymmeniltä.
– Voin vieläkin aistia tuon maun suussani, vaikka en ole vuosiin kyseistä yhdistelmää nauttinut. Muistan itse asiassa myös sen tuoksun, joka lapsuuden eväspakkauksesta tuli, Nina haaveili MTV:n Facebook-sivuilla
– Ylellisyyttä 50 luvun lopussa, rapeakuorinen tuore ranskanleipä, voita ja lauantaimakkaraa. Juomana ehtaa lehmänmaitoa, muisteli Anna-Liisa.
– Maalaistalossa elettiin lähes omavaraisuudessa 1960-70 -luvuilla. Muistan juhlahetkinä äidin asiointireissuiltaan tuomat ranskanleivät ja lauantaimakkaran, joita nautittiin päiväkahvilla, Ranskanleipä oli kääritty puotipaperiin ja makkara omaan kääreeseensä lihatiskillä. Lapsen suussa maistui "tuliaiseväät" taivaallisilta, vielä kun ripsautti vähän hienoa sokeria lauantaimakkarapalasen päälle! Vierastarjottaviin leipiin äiti vielä pisti ohuita kurkkuviipaleita viuhkoiksi makkaran päälle. Haaveilen aikuisena "hyvin toimeentulevana virkaneitinä" syöväni joka päivä sellaisia leipiä, Liisa paljasti.
Minne katosi vanha kunnon ranskanleipä?
Samalla monet kuitenkin jäivät pohtimaan, minne ovat kadonneet vanhanajan rapeat ranskanleivät ja polakat kaupoista?
