Tiesitkö tätä hapankorpuista? Yksi fakta tulee monelle yllätyksenä: "Usein unohtuu..."

shutterstock_1884600358
Hapankorput tunnetaan maailmalla yleisnimellä "finncrisp". Shutterstock

Erilaiset näkkileivät ja hapankorput kuuluvat suomalaisten ruokapöytään. Niitä popsitaan lapsuudesta lähtien päiväkodeissa ja kouluissakin. Mutta tunnetko sinä hapankorppujen historian Suomessa?

Rouskuvaa hapankorppua voin ja juustoviipaleen kera voisi kutsua jo yhdeksi suomalaisista klassikkoruoista. Moni ei kuitenkaan tiedä, miten hapankorput alun perin tulivat markkinoille.

Hapankorput esiteltiin alun perin suomalaisille, ja samalla myös kansainvälisille vieraille, Helsingin Olympialaisten yhteydessä vuonna 1952. Tuote tuli myyntiin Finn Crisp -brändin alla ja yhä tänäkin päivänä hapankorput tunnettaan maailmalla nimenomaan yleisnimellä "finncrisp".

– Usein unohtuu, että Helsingin kisoissa vuonna 1952 esiteltiin Lonkeron lisäksi myös toinen suosittu suomalainen elintarvikeinnovaatio, eli Finn Crisp -hapankorppumme. Siitä onkin tullut maailmalla yleisnimi hapankorpulle ja se on kohta 70 vuoden ajan ollut maailman myydyin lajissaan, kertoi Finn Crispiä valmistavan Lantmännen Cerealia Oy:n Brand & Portfolio Manager Emilia Taxellvuonna 2019.

Taxellin mukaan esimerkiksi suora ruotsin käännös "surkorpa" ei kerro ruotsalaisille mitään, mutta yleisnimi "finncrisp" sen sijaan tunnetaan heti. Finn Crispin Hapankorput leivotaan Kotkassa.

Finn Crispin lisäksi hapankorppuja valmistaa Suomessa muun muassa Oululainen. Oululaisen hapankorppuja on valmistettu Lahdessa vuodesta 1955.

Mikä on näkkileivän ja hapankorpun ero?

Tiesitkö, että näkkileipää ja hapankorppua valmistetaan samalla tavalla aina paistoon asti? 

Leipätiedotus ry:n mukaan näkkileipää voidaan valmistaa rukiin lisäksi erilaisista viljaseoksista. Yleensä valmistusaineina ovat täysjyväruisjauho, vesi, hiiva ja suola. Näkkileipää voidaan valmistaa erilaisilla tekniikoilla, joita ovat hiivanostatus, hiivaton jääleipämenetelmä sekä hapanjuurivalmistus.

Nostatuksen jälkeen taikina muokataan eli valssataan ohuiksi levyiksi ja pinta koristellaan. Tämän jälkeen leivät paistetaan nopeasti ja lopputuloksena saadaan pehmeää leipää. Näkkileivän lopullinen kuiva rakenne muodostuu kuivauksen aikana, jolloin leivän kosteuspitoisuus alennetaan 6–10 prosenttiiin.

Hapankorppuja valmistettaessa puolestaan revitään pinta- ja pohjakuori paiston jälkeen eroon toisistaan, kuivataan ja ruskistetaan miedossa uuninlämmössä.

***

1:00

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja