Erilaiset näkkileivät ja hapankorput kuuluvat suomalaisten ruokapöytään. Niitä popsitaan lapsuudesta lähtien päiväkodeissa ja kouluissakin. Mutta tunnetko sinä hapankorppujen historian Suomessa?
Rouskuvaa hapankorppua voin ja juustoviipaleen kera voisi kutsua jo yhdeksi suomalaisista klassikkoruoista. Moni ei kuitenkaan tiedä, miten hapankorput alun perin tulivat markkinoille.
Hapankorput esiteltiin alun perin suomalaisille, ja samalla myös kansainvälisille vieraille, Helsingin Olympialaisten yhteydessä vuonna 1952. Tuote tuli myyntiin Finn Crisp -brändin alla ja yhä tänäkin päivänä hapankorput tunnettaan maailmalla nimenomaan yleisnimellä "finncrisp".
– Usein unohtuu, että Helsingin kisoissa vuonna 1952 esiteltiin Lonkeron lisäksi myös toinen suosittu suomalainen elintarvikeinnovaatio, eli Finn Crisp -hapankorppumme. Siitä onkin tullut maailmalla yleisnimi hapankorpulle ja se on kohta 70 vuoden ajan ollut maailman myydyin lajissaan, kertoi Finn Crispiä valmistavan Lantmännen Cerealia Oy:n Brand & Portfolio Manager Emilia Taxell vuonna 2019.
Taxellin mukaan esimerkiksi suora ruotsin käännös "surkorpa" ei kerro ruotsalaisille mitään, mutta yleisnimi "finncrisp" sen sijaan tunnetaan heti. Finn Crispin Hapankorput leivotaan Kotkassa.
Finn Crispin lisäksi hapankorppuja valmistaa Suomessa muun muassa Oululainen. Oululaisen hapankorppuja on valmistettu Lahdessa vuodesta 1955.
