Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä hapankorpuista? Yksi fakta tulee monelle yllätyksenä: "Usein unohtuu..."

Hapankorput tunnetaan maailmalla yleisnimellä "finncrisp".
Hapankorput tunnetaan maailmalla yleisnimellä "finncrisp".Shutterstock
Julkaistu 19.03.2021 09:54

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Erilaiset näkkileivät ja hapankorput kuuluvat suomalaisten ruokapöytään. Niitä popsitaan lapsuudesta lähtien päiväkodeissa ja kouluissakin. Mutta tunnetko sinä hapankorppujen historian Suomessa?

Rouskuvaa hapankorppua voin ja juustoviipaleen kera voisi kutsua jo yhdeksi suomalaisista klassikkoruoista. Moni ei kuitenkaan tiedä, miten hapankorput alun perin tulivat markkinoille.

Hapankorput esiteltiin alun perin suomalaisille, ja samalla myös kansainvälisille vieraille, Helsingin Olympialaisten yhteydessä vuonna 1952. Tuote tuli myyntiin Finn Crisp -brändin alla ja yhä tänäkin päivänä hapankorput tunnettaan maailmalla nimenomaan yleisnimellä "finncrisp".

– Usein unohtuu, että Helsingin kisoissa vuonna 1952 esiteltiin Lonkeron lisäksi myös toinen suosittu suomalainen elintarvikeinnovaatio, eli Finn Crisp -hapankorppumme. Siitä onkin tullut maailmalla yleisnimi hapankorpulle ja se on kohta 70 vuoden ajan ollut maailman myydyin lajissaan, kertoi Finn Crispiä valmistavan Lantmännen Cerealia Oy:n Brand & Portfolio Manager Emilia Taxell vuonna 2019.

Taxellin mukaan esimerkiksi suora ruotsin käännös "surkorpa" ei kerro ruotsalaisille mitään, mutta yleisnimi "finncrisp" sen sijaan tunnetaan heti. Finn Crispin Hapankorput leivotaan Kotkassa.

Finn Crispin lisäksi hapankorppuja valmistaa Suomessa muun muassa Oululainen. Oululaisen hapankorppuja on valmistettu Lahdessa vuodesta 1955.

Mikä on näkkileivän ja hapankorpun ero?

Tiesitkö, että näkkileipää ja hapankorppua valmistetaan samalla tavalla aina paistoon asti? 

Leipätiedotus ry:n mukaan näkkileipää voidaan valmistaa rukiin lisäksi erilaisista viljaseoksista. Yleensä valmistusaineina ovat täysjyväruisjauho, vesi, hiiva ja suola. Näkkileipää voidaan valmistaa erilaisilla tekniikoilla, joita ovat hiivanostatus, hiivaton jääleipämenetelmä sekä hapanjuurivalmistus.

Nostatuksen jälkeen taikina muokataan eli valssataan ohuiksi levyiksi ja pinta koristellaan. Tämän jälkeen leivät paistetaan nopeasti ja lopputuloksena saadaan pehmeää leipää. Näkkileivän lopullinen kuiva rakenne muodostuu kuivauksen aikana, jolloin leivän kosteuspitoisuus alennetaan 6–10 prosenttiiin.

Hapankorppuja valmistettaessa puolestaan revitään pinta- ja pohjakuori paiston jälkeen eroon toisistaan, kuivataan ja ruskistetaan miedossa uuninlämmössä.

Lue myös: Pakastatko leipää? Älä koskaan tee näin, jos laitat koko pussillisen pakastimeen

***

1:00Pellillinen lämpimiä voileipiä! Katin lämppäripeltiä on kokeiltava

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on näkkileivällä ja hapankorpulla?Milloin paahtoleipä tuli Suomeen? Faktat suosikkiruoasta yllättävätLeipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaEnnennäkemätön leipä valloittaa Suomen – ruispalojen ystävät saattavat hieraista silmiään: "Itseämmekin huvitti ajatus…"Tiesitkö tätä paahtoleivästä? Moni ei ole tajunnut tätä asiaa Suomen suosituimmasta Suomalaiset hamstraavat jopa 38 miljoonaa pakettia vuodessa – löytyykö sinunkin ostoskoristasi "Suomen suosituin"?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:29
    Marjat

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruokaniksit

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä