Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nostalginen ja suomalaisten rakastama: Muistatko omasta lapsuudestasi legendaarisen "herkkuleivän"?

Lauantaimakkara ja  ranskanleipä – täydellinen makupari menneiltä vuosikymmeniltä. Kuvassa Tampereen lihajalosteen lauantaimakkaraa.
Lauantaimakkara ja ranskanleipä – täydellinen makupari menneiltä vuosikymmeniltä. Kuvassa Tampereen lihajalosteen lauantaimakkaraa.Lehtikuva / Tampereen lihajaloste
Julkaistu 27.02.2017 19:04
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Menneiden vuosikymmenten leipäherkku oli vaaleaakin vaaleampi ranskanleipä, jonka päälle sipaistiin sopiva kerros margariinia tai voita ja leikattiin siivu lauantaimakkaraa suoraan tangosta.

Monen suomalaisen makunystyröihin on iskostunut muisto ranskanleivästä lauantaimakkaraviipaleella. Kyseessä ei tämän päivän herkutteluyhteiskunnasta taaksepäin katseltuna ole kummoinen eväs, mutta monen mielessä makkaraleipä herättää silti lämpimiä muistoja. 

"Eikö maistu hyvälle, kun ei tätä ole joka päivä"

Veikkaus selvitti muutama vuosi sitten suomalaisten lauantaiherkuttelumuistoja ja kyselyssä nousi useampaan otteeseen esiin myös klassinen lauantaimakkaraleipä.

– Lapsuudesta on erityisesti jäänyt mieleeni ranskanleipä ja sen päälle lauantaimakkara. Äitini sanoi aina, että eikö maistu hyvälle, kun ei tätä ole joka päivä, vanhempi mieshenkilö kertoi kyselytutkimuksessa muistojaan.

Marttojen sivuilla muistellaan sen sijaan nostalgiatuulahduksia 1960-luvulta.

– Ostin Wotkinilta lauantaimakkaraa, ja etsiskelin ranskanleipää useammastakin puodista, ja lopulta onnisti. En edes muista, koska viimeksi olisin sitä ostanut. Ranskanleivän päälle oikeaa voita ja lauantaimakkaraa. Se maistui edelleen ihan samalta kuin lapsena! Mieheni veteli onnellisena lenkkimakkaraviipaleita ja sinappia omalle leivälleen, sellainen oli heillä tapana, nimimerkki pupu muistelee Marttojen palstalla.

Ranskanleipä maksoi 3 markkaa 90 penniä

Monissa perheissä kuitenkin myös tiedostettiin, ettei kyseessä ole ehkä se kaikista terveellisin välipalavaihtoehto. 

– Muistan, kun äitini lähetti minut kauppan lapsena. Aina, kun piti ostaa leipää ostin ranskista, koska se maksoi 3,90 markkaa ja oli halvinta mitä oli tarjolla. Aina tuli satikutia, ettei ranskanleipä ole kunnon leipää, vaan pullaa, 1990-luvulla lapsuuttaan viettänyt Meri muistelee MTV:n Makuja.fi-sivustolle.

Unohdettu herkku

Atrian mukaan lauantaimakkara on edelleen Suomen yleisin leikkelemakkara. Sen sileä rakenne saadaan perinteisesti aikaan perunatärkkelyksellä. Raaka-aineena voi olla pelkkä sianliha tai eri lihalajien sekoitus – myös kalkkunanlihaa voi olla makkarassa.

Atrian teettämässä makkaratutkimuksessa monet suomalaiset kertoivat syöneensä lapsuudessaan juuri ranskanleipää ja lauantaimakkaraa.

– Tutkimuksen yhteenvetona todettiin, että makkaraleikkele on ”unohdettu herkku”. Lauantaita pidetään vahvasti lapsiperheiden tuotteena, Atrian viestintäpäällikkö Hanne Kortesoja toteaa.

Atrian myydyimmät leikkelemakkarat ovatkin edelleen Lauantai sekä toinen klassikko Gotler.

– Nämä tuotteet nousevat koko leivänpäällisten volyymillisesti ostetuimpien tuotteiden listalla top neloseen kumpikin. Makkaratangoilla on oma kuluttajakuntansa mutta niiden myynti on ”hienoisessa” laskussa.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Nostalginen leivänpäällinen teki paluun: "Muutama vuosi sitten ihan tosi junttia""Kansallislenkkimakkara" täyttää jo 60 vuotta – tiedätkö, mistä Sininen Lenkki on saanut nimensä?Tiesitkö tätä lauantaimakkarasta? Sisältää ainesosan, jota moni ei ole tullut edes ajatelleeksi Näin "italialainen versio karjalanpiirakasta" nousi hittiruoaksi Suomessa – milloin sinä maistoit ensimmäistä kertaa?Suomalaiset kaipaavat rapeaa ranskista ja polakkaa: Miksi ranskanleipä oli ennen parempaa?Lähes jokainen muistaa lapsuudestaan "kaikkien aikojen hittimakkaran" – maistuuko vielä sinulle?
LihaLeipäRetroMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos