Menneiden vuosikymmenten leipäherkku oli vaaleaakin vaaleampi ranskanleipä, jonka päälle sipaistiin sopiva kerros margariinia tai voita ja leikattiin siivu lauantaimakkaraa suoraan tangosta.
Monen suomalaisen makunystyröihin on iskostunut muisto ranskanleivästä lauantaimakkaraviipaleella. Kyseessä ei tämän päivän herkutteluyhteiskunnasta taaksepäin katseltuna ole kummoinen eväs, mutta monen mielessä makkaraleipä herättää silti lämpimiä muistoja.
"Eikö maistu hyvälle, kun ei tätä ole joka päivä"
Veikkaus selvitti muutama vuosi sitten suomalaisten lauantaiherkuttelumuistoja ja kyselyssä nousi useampaan otteeseen esiin myös klassinen lauantaimakkaraleipä.
– Lapsuudesta on erityisesti jäänyt mieleeni ranskanleipä ja sen päälle lauantaimakkara. Äitini sanoi aina, että eikö maistu hyvälle, kun ei tätä ole joka päivä, vanhempi mieshenkilö kertoi kyselytutkimuksessa muistojaan.
Marttojen sivuilla muistellaan sen sijaan nostalgiatuulahduksia 1960-luvulta.
– Ostin Wotkinilta lauantaimakkaraa, ja etsiskelin ranskanleipää useammastakin puodista, ja lopulta onnisti. En edes muista, koska viimeksi olisin sitä ostanut. Ranskanleivän päälle oikeaa voita ja lauantaimakkaraa. Se maistui edelleen ihan samalta kuin lapsena! Mieheni veteli onnellisena lenkkimakkaraviipaleita ja sinappia omalle leivälleen, sellainen oli heillä tapana, nimimerkki pupu muistelee Marttojen palstalla.

