Mainos
Mainos

Nostalginen ja suomalaisten rakastama: Muistatko omasta lapsuudestasi legendaarisen "herkkuleivän"?

Menneiden vuosikymmenten leipäherkku oli vaaleaakin vaaleampi ranskanleipä, jonka päälle sipaistiin sopiva kerros margariinia tai voita ja leikattiin siivu lauantaimakkaraa suoraan tangosta.

Monen suomalaisen makunystyröihin on iskostunut muisto ranskanleivästä lauantaimakkaraviipaleella. Kyseessä ei tämän päivän herkutteluyhteiskunnasta taaksepäin katseltuna ole kummoinen eväs, mutta monen mielessä makkaraleipä herättää silti lämpimiä muistoja. 

"Eikö maistu hyvälle, kun ei tätä ole joka päivä"

Veikkaus selvitti muutama vuosi sitten suomalaisten lauantaiherkuttelumuistoja ja kyselyssä nousi useampaan otteeseen esiin myös klassinen lauantaimakkaraleipä.

– Lapsuudesta on erityisesti jäänyt mieleeni ranskanleipä ja sen päälle lauantaimakkara. Äitini sanoi aina, että eikö maistu hyvälle, kun ei tätä ole joka päivä, vanhempi mieshenkilö kertoi kyselytutkimuksessa muistojaan.

Marttojen sivuilla muistellaan sen sijaan nostalgiatuulahduksia 1960-luvulta.

– Ostin Wotkinilta lauantaimakkaraa, ja etsiskelin ranskanleipää useammastakin puodista, ja lopulta onnisti. En edes muista, koska viimeksi olisin sitä ostanut. Ranskanleivän päälle oikeaa voita ja lauantaimakkaraa. Se maistui edelleen ihan samalta kuin lapsena! Mieheni veteli onnellisena lenkkimakkaraviipaleita ja sinappia omalle leivälleen, sellainen oli heillä tapana, nimimerkki pupu muistelee Marttojen palstalla.

Ranskanleipä maksoi 3 markkaa 90 penniä

Monissa perheissä kuitenkin myös tiedostettiin, ettei kyseessä ole ehkä se kaikista terveellisin välipalavaihtoehto. 

– Muistan, kun äitini lähetti minut kauppan lapsena. Aina, kun piti ostaa leipää ostin ranskista, koska se maksoi 3,90 markkaa ja oli halvinta mitä oli tarjolla. Aina tuli satikutia, ettei ranskanleipä ole kunnon leipää, vaan pullaa, 1990-luvulla lapsuuttaan viettänyt Meri muistelee MTV:n Makuja.fi-sivustolle.

Unohdettu herkku

Atrian mukaan lauantaimakkara on edelleen Suomen yleisin leikkelemakkara. Sen sileä rakenne saadaan perinteisesti aikaan perunatärkkelyksellä. Raaka-aineena voi olla pelkkä sianliha tai eri lihalajien sekoitus – myös kalkkunanlihaa voi olla makkarassa.

Atrian teettämässä makkaratutkimuksessa monet suomalaiset kertoivat syöneensä lapsuudessaan juuri ranskanleipää ja lauantaimakkaraa.

– Tutkimuksen yhteenvetona todettiin, että makkaraleikkele on ”unohdettu herkku”. Lauantaita pidetään vahvasti lapsiperheiden tuotteena, Atrian viestintäpäällikkö Hanne Kortesoja toteaa.

Atrian myydyimmät leikkelemakkarat ovatkin edelleen Lauantai sekä toinen klassikko Gotler.

– Nämä tuotteet nousevat koko leivänpäällisten volyymillisesti ostetuimpien tuotteiden listalla top neloseen kumpikin. Makkaratangoilla on oma kuluttajakuntansa mutta niiden myynti on ”hienoisessa” laskussa.

***

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja