Savolainen mustikkakukko on saanut nimisuojan, tiedottaa Ruokavirasto.
EU-komissio on hyväksynyt savolainen mustikkakukko -nimen rekisteröinnin. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana olivat ProAgria Itä-Suomi ry sekä Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.
Kyseessä on kaikkien aikojen kuudestoista suomalainen nimisuojan saanut elintarvike.
Lue myös: Tertin kartanon versio rättänästä itkettää ja naurattaa – tästä perinneherkussa on kyse
Mikä on mustikkakukko?
Mustikkakukko eli rättänä on perinteinen savolainen herkku.
Ruokaviraston mukaan savolaisen mustikkakukon suojaus perustuu nimenomaan mustikkakukon maineeseen perinteisenä savolaisena leivonnaisena.
Piirakan erityispiirteenä on umpinainen rakenne, joka erottaa sen tavanomaisista marjapiirakoista. Vuokaan tehdyn leivonnaisen marjat pysyvät myös mehevinä umpinaisen rakenteen takia. Erikoisuutena on myös pääosin ruisjauhoista valmistettu kuori sekä metsästä kerätyistä villimustikoista valmistettu täyte.
Savolaisen mustikkakukon vaaleanruskea kuori on rapea ja maultaan makea. Kostea täyte on maultaan raikas ja väriltään tumman sininen. Leivonnaisen muoto vaihtelee pyöreästä suorakaiteen muotoiseksi. Savolainen mustikkakukko nautitaan yleensä jälkiruokana tai kahvileipänä, jonka lisukkeena tarjotaan kermavaahtoa, vaniljajäätelöä tai -kastiketta.
