Kurpitsarisotto

Kurpitsarisotto kuva
MTV

Kurpitsasta valmistat aurinkoisen oranssin risoton käden käänteessä! Reseptin loihti Nanna Rintala Makujen aamu -ohjelmassa.

Ainekset (4 annosta)

  • n. ½ kg kurpitsaa (esim. myski tai hokkaido)
  • 2 + 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 3 dl risottoriisiä
  • 10 salvianlehteä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • n. 1- 1 ½ l kana- tai kasvislientä
  • ½-1 sitruunan mehu
  • 60 g parmesaaniraastetta
  • 1 rkl voita

pinnalle

  • 12 salvianlehteä
  • tilkka öljyä paistamiseen

Valmistusohje

Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet sekä siemenkiinnikkeet lusikan avulla pois. Kuori kurpitsa ja kuutioi. Levitä kuutiot uunipellille ja pirskottele päälle öljyä (2 rkl), suolaa ja mustapippuria. Paahda paloja 200-asteisessa uunissa kunnes ne saavat kauniin värin.

Hienonna sipuli ja valkosipuli ja pehmitä niitä öljyssä (1 rkl) miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Käytä mahdollisimman laakea pannua. Lisää riisit ja anna niiden kuullottua. Hienonna salvia ja sekoita mukaan.

Possauta mukaan valkoviini ja anna imeytyä riisiin. Mikäli et halua käyttää viiniä, jätä se pois ja lisää vastaavasti enemmän lientä.

Kuumenna kattilassa kana-tai kasvisliemi ja pidä se kiehuvan kuumana risottopannun vieressä koko ajan. Nostele risottoon kauhallinen kerrallaan ja anna imeytyä, koko ajan hitaasti hämmentäen, jotta risoton tärkkelys irtoaa ja risotosta tulee täyteläisen puuroinen. Risottoriisin kypsyminen kestää noin 18 minuuttia. Lisää kymmenen minuutin kohdalla mukaan myös kurpitsakuutiot, ne saavat osittain muhjuuntua risoton sekaan.

Paista pinnalle tulevat salvianlehdet 1-2 min rapeiksi öljyssä, nosta talouspaperinpäälle valumaan.

Kun riisi alkaa olla napakan kypsää, sekoita mukaan sitruunamehu, parmesaani ja voi. Mausta mustapippurilla ja tarpeen tullen suolalla. Viimeistele risottoannokset paistetuilla salvianlehdillä.


Parhaat ruokaohjelmat