Suomalainen perinneherkku pitää pintansa: Oletko maistanut markkinoiden suosikkia?

viipurinrinkeli
Perinteinen markkinaherkku säilyy parhaiten muovipussissa. Lehtikuva

Ihanan kardemummaisa viipurinrinkeli on pitänyt pintansa perinteisenä markkinatuotteena jo yli sadan vuoden ajan. Vielä nykyäänkin rinkeleitä leivotaan alkuperäisellä reseptillä.

Kesän uudessa juttusarjassa Makuja.fi tutustuu suomalaisiin perinneherkkuihin pintaa syvemmältä.

Ensimmäisessä osassa tutustumme eteläkarjalaisen herkun, viipurinrinkelin alkuperään ja valmistukseen. 

Luostarileivästä markkinaherkuksi

Tällä hetkellä viipurinrinkeliä voidaan kutsua suomalaiseksi tuotteeksi, vaikka resepti onkin alun perin lähtöisin viipurilaiselta ritarikunnalta. Ritarikunnassa tämä rukousasennon muotoa jäljittelevä rinkeli toimitti luostarileivän virkaa.

– Ritarikunnan lakkauttamisen myötä ohje kulkeutui viipurilaiselle suvulle ja sitä kautta Lappeenrantaan, kertoo Juho Pulli Ky:n rinkelileipuri Risto Helkala.

Pullin suvussa viipurinrinkeleitä on leivottu jo 1800-luvun puolivälistä lähtien. Tänä päivänä rinkeleitä leivotaan samalla reseptillä jo kuudennessa sukupolvessa.

Alkuperäinen resepti käytössä

Helkama vakuuttaa, ettei rinkelireseptiä ole muutettu vuosien varrella, vaan se säilyttänyt alkuperäisen muotonsa. Resepti on säilynyt samana, vaikka raaka-aineita ei aina ole ollut saatavilla. 

– Meillä resepti on pysynyt samana. Sotien aikaan rinkeleiden valmistus lopetettiin mausteiden puutteen vuoksi kymmeneksi vuodeksi.

Todistettua tietoa Helkalalla ei ole, mutta hän uskoo vahvasti, että tähän aikaan monilla tahoilla resepti muuttui hieman alkuperäisistä.

Mausteiden määrät ovat voineet vaihdella saatavuuden mukaan. Esimerkiksi kardemummaa on saatettu lisätä sahramin puuttumisen vuoksi.

Perinteisen markkinatuotteen suosio säilynyt

Aikoinaan viipurinrinkeleitä leivottiin lähes joka talossa, mutta tällä hetkellä tekijöitä on enää muutamia. Rinkeleiden leipomistaito ei ole levinnyt muualle Suomeen, sillä lähes kaikki alle kymmenestä tekijästä on lappeenrantalaisia.

Sukupolvelta toiselle periytyvän leivontataidon jatkuminen ei ole täysin varmaa, sillä tämän päivän nuoret eivät enää välttämättä jatka perinnettä. Tulevaisuus näyttää kuinka pitkään rinkeleiden valmistus pysyy elinvoimaisena.

Ostajia viipurinrinkeleille kuitenkin riittää, sillä ne ovat vakiinnuttaneet hyvin asemansa perinteisenä markkinatuotteena.

– Siirtokarjalaisten asuttamilla paikkakunnilla menekki on kova, kertoo Helkala.

Pullin leipomo on pitänyt Viipurinrinkelin vahvasti markkinatuotteena, eikä ole lähtenyt myymään tuotetta marketteihin. 

”Ei jokapäiväiseen käyttöön”

Viipurinrinkeleiden valmistus painottuu kevääseen ja syksyyn. Kesällä rinkeleitä ei leivota lainkaan leipomon kuumien työolojen vuoksi. Kesäisin myös myynti hankaloituu, sillä rinkeli ei kestä hyvin kuljetusta lämpimissä olosuhteissa.

– Viipurinrinkeliä ei ole tarkoitettukaan jatkuvaan käyttöön, Helkala kertoo.

Viipurinrinkelit ovat hyviä markkinatuliaisia, sillä ne ovat parhaimmillaan vasta muutaman päivän leivonnan jälkeen. Tätä sesonkituotetta voi ostaa kotiin suuriakin määriä kerralla, sillä ne säilyvät hyvin pakastimessa useamman kuukauden ajan. 

Makuja.fi:n kesän juttusarjassa esitellään suomalaisia perinneruokia ja -juomia aina viipurinrinkeleistä kainuulaiseen kapakeittoon ja hämeen sahtiin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat