Sesongin hittiherkku, jota kannattaa ostaa nyt kaupasta: Korvaa jopa spagetin!

kurpitsakeitto
Keittoihin sopivat esimerkiksi jättikurpitsat sekä myskikurpitsat. Kuvituskuva. Shutterstock

Tutuin lajike suomalaisille lienee kesäkurpitsa, mutta nyt kokeiluun kannattaa ottaa erilaiset talvikurpitsat. Valitse oikea kurpitsa niin keittoihin, risottoihin, spagetin korvaajaksi kuin sienten kanssa.

Nyt lokakuussa parhaimmillaan oleva kurpitsa taipuu moneen. Lajikkeita löytyy useita joka lähtöön, joten niistä saattaa joskus olla hankala valita se juuri oikea. Miten kukin kurpitsa tulee valmistaa? Listasimme!

Myskikurpitsa

Yksi tutuimmista kurpitsoista, myskikurpitsa, on luonnollisesti makea ja maukas. Kurpitsaa voikin hyödyntää hyvin aivan sellaisenaan tai paahdettuna vaikka keittoihin. Myskikurpitsa saattaa olla hiukan hankala kuorittava, joten yksi vinkki onkin paahtaa kurpitsa uunissa kuorineen. Näin kuorimisoperaatio helpottuu huomattavasti!

Kurpitsasta kannattaa erottaa pitkä, suippo yläosa pyöreästä alaosasta, leikata se kahtia ja tehdä taittoviiva pintaan ja erotella siemenet. Paahtaminen onnistuu hyvin uunissa esimerkiksi oliiviöljyssä ja yrteissä pyöriteltynä noin 190 asteessa. Kurpitsa on valmis, kun se on läpikotaisin kypsynyt.

Tärkein käytännön vinkki kuitenkin liittyy siemeniin: älä heitä niitä roskiin vaan paahda ne!

Jättikurpitsa

Jättikurpitsa, joka tunnetaan myös Halloween-kurpitsana, on tunnetuimpia kurpitsalajikkeita. Maultaan tutut oranssit kurpitsat ovat mietoja, ja niiden kanssa ei kannatakaan mausteita säästellä. Jättikurpitsat sopivat hyvin keittoihin, piiraisiin tai vaikka risottoihin ja curry-ruokiin.

Pienemmät kurpitsat kannattaa paahtaa kuorineen uunissa 175 asteessa 30 minuutin ajan. Näin kypsynyt sisus on helppo kaapia pois ja hyödyntää ruokaan. Suuret jättikurpitsat vaativat enemmän töitä, sillä ne täytyy ensin kuoria ja paloitella, joka saattaa olla hankalaa.

Kabocha-kurpitsa

Japanilainen talvikurpitsa eli kabocha-kurpitsa on tanakka, voimakasmakuinen vihannes. Maukas kurpitsa sopii hyvin vahvojen makujen seuraksi. Talvikurpitsaa voi laittaa kypsennettynä vaikka leivän päälle tai pastan täytteeksi.

Vaikein osa kabochan kokkauksessa on kovan kuoren läpäiseminen. Myös tämä kurpitsalajike kannattakin paahtaa kuoren kanssa, jos haluaa säästyä kuorimaveitsen kanssa painimiselta. Kabochan voi kuutioida ja maustaa esimerkiksi hunajalla tai ruskealla sokerilla tai perinteisemmin oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. 190 asteessa riittää 30 minuuttia.

Kypsyys on helppo tarkistaa haarukalla: jos haarukka ei sujahda helposti kurpitsan lihan läpi, jatka paistamista.

Jotkut talvikurpitsat saattavat olla jauhoisia, joten ostoksilla kannattaa olla tarkkana. Täydellinen kabocha tuntuu vesimelonin tavoin painavalta kokoonsa nähden, ja vihreässä kuoressa on harmaita ja kultaisia läikkiä.

Spagettikurpitsa

Spagettikurpitsa on muihin vaihtoehtoihin verrattuna vähemmän makea. Spagettikurpitsan koostumus on hyvä monenlaisiin erilaisiin ruokiin, ja kuten nimestä voi päätellä, se sopii erinomaisesti spagetin korvikkeeksi.

Spaghettikurpitsa ei vaadi suuria valmisteluja: kahtia leikattu kurpitsa, joka on pyöritelty oliiviöljyssä ja mausteissa, laitetaan kuori alaspäin uuniin paahtumaan. 175 asteessa paahdettu kurpitsa on valmis, kun haarukka läpäisee sen. Valmiista kurpitsasta poistetaan ensin siemenet, jonka jälkeen spagettimainen sisus irtoaa helposti haarukalla.

Tammenterhokurpitsa

​​​​​​​

Rikkaan makuinen tammenterhokurpitsa, englanninkieliseltä nimeltään acorn squash, sopii hyvin esimerkiksi sienten ja pehmeän juuston seurana.

Tammenterhokurpitsan kanssa tarvitaan vakaata kättä ja terävä veitsi, jotta kovan kuoren saa läpäistyä. Kurpitsa kannattaa paahtaa kuutioituna, kuoren kanssa 175 asteessa 30 minuutin ajan. Tämän jälkeen jopa kuori on syömäkelpoinen! Paistaessa kannattaa olla tarkkana, sillä tammenterhokurpitsa on parhaimmillaan hieman alikypsänä.

Tämän kurpitsan kanssa sopivat niin timjami, suola ja pippuri kuin ruskea sokerikin. Toisaalta myös perinteisempiä kurpitsamausteita, kuten kanelia ja neilikkaa, voi laittaa sen päälle.

Sienten lisäksi tammenterhokurpitsan kanssa voi syödä esimerkiksi metsälintuja ja ostereita, tai tutumpia keittiön antimia kuten tummaa leipää ja pehmeää juustoa.

Katso herkullisia Jani Kinnusen Sivumaku-blogin kurpitsareseptejä täältä!

Lähde: Refinery29

***

Suolaisen sijaan makeaa? Kokeile ihanaa kurpitsakakkua!

Kurpitsakakku 1:30

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat