Selvitä tuoreus koputtamalla – tiesitkö näitä faktoja omenasta?

Shutterstock

Omakotitalojen pihoiltakin tuttua hedelmää on viljelty Suomessa jo viisi vuosisataa. Tuoreessa Omena päivässä -teoksessa listataan useita mielenkiintoista faktoja tästä terveellisestä herkusta.

Tiesitkö näitä faktoja omenasta?

1. Omenaviinietikasta on moneksi

Omenaviinietikka valmistetaan käymismenetelmällä tuoreena puristetuista omenoista. Sitä on käytetty vuosisatoja lääkkeenä ja säilöntäaineena ja sillä voi myös torjua rikkaruohoja ja puhdistaa erilaisia pintoja.

2. New Yorkissa maistuu omenamuffinssi

New Yorkin osavaltion nimikkoleivonnainen on omenamuffinssi.

3. Mistä tunnistaa pilaantuneen omenan?

Vanhentuneen omenan erottaa tuoreista koputustestillä. Jos kannan juuren koputtamisesta kuuluu ontto ääni, omena on mennyt vanhaksi.

4. Omena säilyy parhaiten kylmässä

Omenat säilyvät huoneenlämmössä joitain päiviä, mutta kylmässä lajikkeesta riippuen viikoista kuukausiin.

5. Omena on kevyt herkku

Sadassa grammassa omenaa on keskimäärin vain 33 kilokaloria. Omenat sopivatkin erinomaisesti painoaan tarkkaileville.

6. Kannattaako omena kuoria?

Omenankuoressa on runsaasti happoja, minkä vuoksi jotkut saavat niistä vatsavaivoja. Herkkävatsaisen kannattaakin syödä omenat aina kuorittuna. Omenan kuoret sisältävät kuitenkin runsaasti kuituja ja antioksidantteja

7. Amerikassa siideri on alkoholiton omenajuoma

Yhdysvalloissa siiderillä tarkoitetaan omenoista puristettua alkoholitonta juomaa.

8. Omena on terveydelle hyväksi

Omenan sisältämä pektiini sitoo kolesterolia ja hidastaa sokerin imeytymistä.

9. Näin omenoita tuotetaan maailmalla

Maailman viisi suurinta omenantuottajamaata ovat Kiina, Yhdysvallat, Turkki, Italia ja Intia.

10. Suomessa satoja omenalajikkeita

Suomessa voi kasvattaa menestyksekkäästi yli neljääsataa omenalajiketta. Omenia on viljelty Suomessa viisisataa vuotta.

11. Mistä omena on kotoisin?

Omenat ovat kotoisin alunperin Kazakstanin vuoristoilta.

12. Kuivatut omenat suojataan rikillä

Kuivatut omenat on usein käsitelty rikillä, jotta niiden pinta ei tummuisi. Rikille yliherkkien kannattaa kuivattaa omenansa itse tai valita luomutuotteita.

Lue myös:

Lähde: Omena päivässä (Kustannusosakeyhtiö Moreeni 2014)

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat