Satu tietää, miten kalapuikoista saa erityisen hyviä – 8-vuotiaskin ylistää: "Äiti, kyllä nämä ovat vielä parempia kuin koulussa"

0:38 Tommin nerokas vinkki: Näin hyödynnät jogurttipurkin jämät

Oletko koskaan tehnyt kalapuikkoja itse? Tällä Sadun ohjeella saat kotikeittiössä helposti loihdittua koko perheen hittiruokaa.

Videolla Sadun puolison Tommin nerokas hävikkivinkki! Näin jogurttipurkin jämät kannattaa hyödyntää. 

Ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivisto tunnetaan takuuvarmoista ja oivaltavista ruokaohjeistaan. Satu on aiemmin vinkannut MTV:lle muun muassa täydellisten neljän raaka-aineen kasvispihvien reseptin sekä paljastanut salat somessa villinneen omenapiirakan leipomiseen.

Nyt Satu otti käsittelyyn blogissaan monien suosikkiruoan, kalapuikot. Tällä kertaa ei oikaistu pakastealtaan kautta, vaan Satu päätti testata kahdeksanvuotiaan lapsensa lempikouluruoan valmistamista itse.

– Pikkuisen googlattuani selvisi, ettei hän ollut mielipiteensä kanssa yksin: kalapuikot ovat keikkuneet koululaisten top-ruokalajiien kärjessä vuosia. No mutta kyllä minä voin ottaa haasteen vastaan ja lähteä selvittämään, kummat kalapuikot olisivat parempia, äidin vai koulun, Satu kirjoittaa.

Parhaat kalapuikot kotona: Valmista hauesta ja tuplaleivitä!

Tuumasta toimeen siis! Sadun mukaan aivan ehdottomasti parhaimmat kotikalapuikot valmistuvat hauesta. Hauen liha on suurisyistä, kiinteää, maukasta ja mikä parasta, myös edullista.

– Ainoa ongelma ovat hirmuiset ruodot tai tarkemmin Y-ruodot, joiden poistaminen ei ole aivan yksinkertaista. Jos ostat kalan tiskiltä, pyydä kauppiasta poistamaan ruodot.

Hauen sijaan puikoissa voi käyttää ahventa tai kuhaa, joista ruotojen poistaminen on helpompaa. Satu suosittelee puikkojen paistamista uunissa, jolloin ylimääräistä käryä ei tule. Tärkeintä kalapuikkojen valmistamisessa on tietysti leivittäminen.

– Eikä mikä tahansa leivittäminen vaan tuplaleivittäminen, jonka puolesta ihana Hanna Gullichsenkin on puhunut pitkään. Leivittäminen saattaa kuulostaa jotenkin mystiseltä, mutta ideana on tehdä kalan pintaan paistaessa rapeutuva kerros. Tuplaleivitykseen tarvitset sekä vehnäjauhoa että korppujauhoa ja liimaksi kananmunaa, Satu neuvoo.

Hän itse leivittää kalapuikot kuivahtaneen hapanjuurileivän muruilla, koska niillä puikkojen pinnasta tulee "aivan taivaallisen hyvä". Jos leipää ei ole, käytä japanilaisia pankojauhoja.

Mutta nyt se tärkein kysymys: mitä mieltä 8-vuotias oli äidin tekemistä kalapuikoista verrattuna koulun puikkoihin?

– “Äiti, kyllä nämä ovat vielä parempia kuin koulussa”, kahdeksanvuotias arvioi. Pienempikin söi aivan tyytyväisenä. Oikea vastaus!


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja