Sato myöhässä koko maassa: Mansikat kypsyvät kunnolla vasta heinäkuun lopulla

mansikkamaa
Lehtikuva

Viileä alkukesä on viivästyttänyt mansikkasatoa koko maassa. Sadosta ei kuitenkaan kannata olla huolissaan, sillä runsaat mansikkakasvustot ennustavat satoisaa vuotta. 

Tänä vuonna mansikkasato näyttää viivästyneen koko Suomessa. Vaikka mansikkaa on ollut saatavilla pieninä määrinä jo alkukesästä, viljelijät ympäri maata uskovat suurimman sadon kypsyvän vasta heinäkuun puolivälin jälkeen. Satokausi tulee puolestaan jatkumaan pitkälle alkusyksyyn.

Alkukaudesta mansikat ovat parhaimmillaan

Suonenjoen Mansikkakarnevaalien toiminnanjohtaja Pertti Nyyssönen uskoo mansikoiden kypsyvän juuri sopivasti heinäkuun toisella viikolla järjestettäville Mansikkakarnevaaleille. Silloin mansikkakausi on alkamaisillaan ja mansikoita on hänen mukaansa kohtuullisesti saatavilla.

Mansikoiden loppumisesta ei kannata Nyyssösen mukaan olla huolissaan, sillä mansikkasato näyttää ainakin Suonenjoella samalta kuin normaalina kesänä. Mansikoiden kypsymisvauhti riippuu kuitenkin täysin säästä.

– Kypsyminen voi tapahtua nopeastikin säiden lämmittyä, koska kosteutta on ollut alkukesästä hyvin, Nyyssönen kertoo.

"Mansikkasadosta ei kannata olla huolissaan"

Suurin mansikkakausi tulee olemaan heinäkuun puolesta välistä heinäkuun loppuun, kertoo Merita Leino Särkilammin marjatilalta Pirkanmaalta.

– Mansikka kukkii vielä eikä kypsiä mansikoita ole päästy vielä poimimaan. Uskoisin, että heinäkuun 10 päivän jälkeen päästään poimimaan marjoja.

Kasvustot näyttävät erittäin hyvältä ja marjoja tulee kyllä, mutta satoa saadaan vain hieman tavallista myöhempään viileiden säiden vuoksi. 

– Nyt kun säät alkavat lämmitä, raakile alkaa kehittyä voimakkaammin ja kypsyä, Leino kertoo.

Normaalivuodesta ollaan hänen mukaansa hieman jäljessä aikataulusta. Kaksi viime vuotta olivat kuitenkin yllättävän aikaisia mansikkavuosia, jonka vuoksi kuluttajat saattavat hieman ihmetellä tämän vuoden myöhäisempää satokautta.

Leino kuitenkin kertoo, ettei kuluttajien tarvitse olla mansikkasadosta huolissaan.

– Tänä vuonna tulee normaali, hyvä sato, Leino tiivistää.

Satokausi jatkuu todella pitkään

Myös eteläisemmässä Suomessa ollaan aikataulusta jäljessä. Hausjärven Oitissa marjanviljelijä Irja Sirola kertoo, että mansikkasato on noin viikon normaalia kesää jäljessä.

– Vielä ei ole kypsiä mansikoita löytynyt, viikko ainakin menee ennen kuin päästään poimimaan, Sirola kertoo.

Pääsato tullaan poimimaan noin kolmen viikon päästä, heinäkuun puolivälin paikkeilla. Kaiken kaikkiaan mansikkakasvustot näyttävät hyvältä, sillä sadetta on saatu alkukesästä tasaisesti.

Mansikoiden kukkimiskausi on jatkunut pitkään, ja Sirola uskookin että satokausi tulee jatkumaan pitkälle alkusyksyyn.

–  Jos ei tule kamalaa hellettä vaan normaali kesä, uskon että satokausi jatkuu todella pitkään. Satokautta pystytään jatkamaan myös myöhäisimmillä lajikkeilla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja