Mainos

Mansikkasadosta odotetaan viime vuotta runsaampaa ja laadukkaampaa

Mansikan satokausi kestää elokuuhun asti, jos sääennusteet pitävät paikkansa, arvioi Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo. Satokausi on alkanut keskivertokesää myöhemmin kylmän kevään takia.

– Kun kausi alkaa myöhäisessä, niin se venyy myös sieltä toisesta päästä. Mutta elokuussa tietenkin riskit kasvavat, koska päivät lyhenevät, yöt pitenevät, kasvuston sekaan tulee yökaste ja sateen riski kasvaa, kun yöt ovat pidempiä, Salo muistuttaa.

Kausi on jo alkanut Lounais-Suomessa. Ensi viikolla mansikoita poimitaan myös Etelä-Suomessa ja Keski-Suomen lämpimillä paikoilla. Pohjoisessa marjoja joudutaan odottamaan vielä tovi.

– Kyllä se sieltä hiljalleen alkaa hiipiä ylöspäin se raja, Salo lohduttaa.

"Potentiaalia kyllä kasvustossa piisaa"

Satokauden alku vaikuttaa entistä myöhemmältä, jos sitä vertaa viime kesän poikkeuksellisen aikaiseen kauteen. Sadosta odotetaan kuitenkin viime vuotta runsaampaa ja laadukkaampaa.

– Nyt näiden raakileiden kasvun hyvälaatuisuus ja marjakoko enteilevät sitä, että potentiaalia kyllä kasvustossa piisaa, kunhan ne saadaan kaikki talteen kerättyä ja myyntiin, Salo kertoo.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto onkin arvioinut tämän kesän kokonaissadoksi 13–14 miljoonaa kiloa. Viime vuonna mansikoita saatiin 11,9 miljoonan kilon verran.

Viileä keli on mansikalle parempi

Edes Pohjois-Lapissa raportoidut kesälumet eivät ole vahingoittaneet kasvavia mansikoita. Salon mukaan viileä sää ei häiritse marjaa, toisin kuin helteet.

– Silloin marja kypsyy ennen aikojaan eikä kasva kokoa ja silloin tavallaan kokonaissato jää pieneksi. Näin kävi viime vuonna, kun kesä oli aikaisessa ja koko satokausi oli hellettä.

Viime vuoden satokausi oli niin lyhyt, ettei kaikkia peltolohkoja edes ehditty poimia. Siksi osa mansikoista jäikin pelloille pilaantumaan.

Salon mukaan tämän kesän hävikki on pienempi pitemmän satokauden ansiosta.

– Se on aina noiden hellekesien osalta se ongelma, että kun se marja on poimittu, niin se menee nopeammin huonoksi ja hävikki kasvaa. Nyt näyttää siltä, että ehditään kaikki käydä ajallaan läpi ja poimia myyntiin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.