Mainos

Mansikoita saadaan vielä odottaa: Marjat kypsyvät vasta ensi viikolla – plussana "todella pitkä satokausi"

1:54

Mansikkasadon korjuu alkaa ensi viikon lopulla. Viimevuotiseen verrattuna satokausi alkaa pari viikkoa myöhemmin. Sadosta odotetaan hyvää: mansikoita pitäisi riittää pitkälle elokuuhun.

Tuusulassa Juhmon marjatilalla mansikat ovat vielä pääosin raakileita. Isäntä arvioi satokauden alkavan ensi viikolla.

– Kyllä tässä reilun viikon joutuu odottamaan. Tuossa heinäkuun 7. päivän paikkeilla päästään alkuun, arvioi mansikanviljelijä Seppo Matilainen.

Marjoja riittää pitkälle elokuuhun

Parhaimmillaan tilan pelloilla käy mansikoiden kypsyessä tuhat asiakasta päivässä keräämässä marjoja. Viime vuoteen verrattuna sato on kaksi viikkoa myöhässä. Toisin kuin viime vuonna, satokaudesta näyttää tulevan pitkä.

– Hyvältä näyttää tässä vaiheessa. Kaikki kasvustot ovat loistavassa kunnossa ja tuleva satokausi näyttää pitkältä. Meiltäkin todennäköisesti poimitaan vielä elokuun puolella, sanoo Matilainen.

– Pitkä kukinta-aika ennakoi yleensä pitkää satoaikaa. Luulen, että mansikkaa riittää talvehtivista kasvustoista tuonne elokuun puoleenväliin saakka. Sadonajoituskasvustoista sitä riittää niin pitkälle syksyyn kuin kelejä piisaa. Tänä vuonna on odotettavissa todella pitkä mansikkakausi, lupaa Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Säät ovat suosineet mansikoita

Mansikan pääsatokausi alkaa noin kahden viikon päästä.

– Pääsatokausi pitänee määritellä Polka-lajikkeen mukaan. Se alkaa heinäkuun 10. päivän paikkeilla eteläisestä Suomesta, Sisä-Suomen alueella se on heinäkuun puolenvälin aikaan ja pohjoisempana hiukan myöhemmin, ennakoi Salo.

Tuusulassa sadonaikaistusharson alla kasvaneita marjoja päästään poimimaan jo lähipäivinä. Avomaalla kasvaneiden marjojen lehdissä näkyvät vielä raekuurojen jäljet, mutta yleisesti ottaen säät ovat olleet mansikoiden kannalta otolliset.

– Kyllä mansikka kosteudesta tykkää ja nimenomaan siitä, että vettä sataa kuuroluonteisesti hieman. Sitten se taas kuivaa tuulisessa säässä. Kun lämpötila ei nouse yli 20 asteen, kasvu on hyvä, selittää Matilainen.

Viljelijä neuvoo hankkimaan pakastettavat marjat heti satokauden alussa.

– Heinäkuun puolenvälin paikkeilla. Silloin on alkusatokausi käsillä, marjat ovat laadukkaita ja niitä tulee olemaan runsaasti, vakuuttaa Matilainen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.