Säilyykö avattu ketsuppipullo huoneenlämmössä? Näitä ketsuppifaktoja et välttämättä tiennyt

shutterstock_755546539
Tiesitkö sinä näitä faktoja ketsupista? Shutterstock

Miksi Heinz-pullon kyljessä on luku 57 ja kuuluuko ketsuppia säilyttää huoneenlämmössä vai jääkaapissa? Lue ketsuppifaktat!

Koostimme mielenkiintoisia faktoja suomalaisten suosikkikastikkeesta, ketsupista. Joko sinä tiesit nämä?

Ensimmäisissä ketsupeissa ei edes ollut tomaatteja

Ensimmäinen historiankirjoissa mainittu, englanninkielellä kirjoitettu ketsuppiresepti on peräisin vuodelta 1727. Resepti on peräisin kirjasta Compleat Housewife ja se on nimetty 'English Katchop' -kastikkeeksi. Tämä ketsuppi piti sisällään muun muassa anjoviksia, sipuleita, valkoviinietikkaa, kahta erilaista valkoviinä sekä mausteita. 1700-luvun ketsuppi muistuttikin enemmän kalalientä kuin nykypäivän tomaattiketsuppia. Tätä reseptiä ennen ketsuppia valmistettiin muun muassa sienistä ja saksanpähkinöistä.

Ketsuppi keittokirjassa jo 1800-luvulla: Vaati 100 käsinpuristettua tomaattia

Yksi ensimmäisistä tomaattipohjaisista ketsupeista esiteltiin Sandy Addisonin keittokirjassa vuonna 1801. Tomaattiketsupin valmistamiseen tarvittiin vaatimattomat 100 käsinpuristettua tomaattia ja monen tunnin uurastuksen jälkeen käsissä oli 4-5 purkillista itse tuotetta.

Ensimmäinen kaupallinen ketsuppi oli "siunattu helpotus"

Maailmankuulu ketsuppimies Henry J. Heinz lanseerasi kaupallisen tomaattiketsupin vuonna 1876. Ketsuppia mainostettiin silloin lauseella "Siunattu helpotus äideille ja muille naisille kotitalouksissa". Kyseessä oli todella helpotus, sillä naisten ei enää tarvinnut puristaa Addisonin ohjeistamaa sataa tomaattia käsin saadakseen perheelle ketsuppia.

Miksi Heinz-pullon kyljessä on luku 57?

Olet varmasti huomannut Heinz-ketsuppipullon kyljessä luvun 57. Sen merkitseminen pulloon juontaa juurensa vuoteen 1896, jolloin Heinz-yhtiön perustaja, Henry J. Heinz, huomasi New Yorkin matkallaan "21 erilaista sorttia kenkiä" -julistavan mainoksen.

Heinz jalosti ideaa omakseen, ja lopputulos, "57 lajia" (eng. 57 varieties), printataan yhtiön tuotteiden kylkiin edelleen. Sattumanvaraiselta kuulostavaan lukuun Henry Heinz päätyi yhdistämällä oman onnennumeronsa, viisi, sekä vaimonsa onnennumeron, seitsemän.

Onnennumeroyhdistelmä ei siis ole ikinä kuvastanut tuotteiden määrää, kuten merkinnästä voisi olettaa. Tiesithän myös, että numeroa puristamalla ketsuppi valuu pullosta ulos sujuvammin?

Ketsuppi huoneenlämpöön vai jääkaappiin?

Erityisesti ketsupin oikea säilytystapa on herättänyt jo vuosien ajan keskustelua. Ketsuppipullojen kyljessä kehotetaan sujauttamaan avattu ketsuppipurkki jääkaappiin. Näin ovat suositelleet myös suomalaiset ketsuppivalmistajat ja -edustajat. Silti esimerkiksi monissa ravintoloissa voi nähdä ketsuppia säilytettävän huoneenlämmössä pöydällä.

Joissakin ketsupeissa on käytetty runsaasti etikkaa ja säilöntäaineita, jolloin ne säilyvät paremmin avattuina myös huoneenlämmössä. Säilöntäaineeton ketsuppi on viisainta säilyttää kylmässä. Ota huomioon myös huoneen lämpötila: ketsuppipulloa ei kannata jättää auringonvaloon tai paahteeseen.

Englantilaisen asiantuntijatiimin mukaan ketsuppia ei tarvitsisi laittaa jääkaappiin.

– Ei ole mitään syytä säilyttää jääkaapissa ketsuppia. Se sisältää paitsi viinietikkaa myös luontaisesti hapokkaita tomaatteja, jotka auttavat ketsuppia säilymään huoneenlämmössä, ravitsemusasiantuntija Sarah Schenker totesi Mirrorin haastattelussa 2021.

Suomalaiset ketsuppivalmistajat muistuttivat Ilta-Sanomien haastattelussa vuonna 2018, että ketsupin säilyyvyysaika voi lyhentyä, jos pulloa pitää huoneenlämmössä. Ketsuppipulloon voi myös kulkeutua mikrobeja, jos pullon suu koskettaa ruokaa. Silloin on viisaampaa siirtää pullo jääkaappiin.

Ja vielä viimeisenä: Osaathan jo käyttää ketsuppikuppia oikein? Kurkkaa videolta

Lähteet: MirrorKitchen Daily

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!