Miksi Heinz-pullon kyljessä on luku 57 ja kuuluuko ketsuppia säilyttää huoneenlämmössä vai jääkaapissa? Lue ketsuppifaktat!
Koostimme mielenkiintoisia faktoja suomalaisten suosikkikastikkeesta, ketsupista. Joko sinä tiesit nämä?
Ensimmäisissä ketsupeissa ei edes ollut tomaatteja
Ensimmäinen historiankirjoissa mainittu, englanninkielellä kirjoitettu ketsuppiresepti on peräisin vuodelta 1727. Resepti on peräisin kirjasta Compleat Housewife ja se on nimetty 'English Katchop' -kastikkeeksi. Tämä ketsuppi piti sisällään muun muassa anjoviksia, sipuleita, valkoviinietikkaa, kahta erilaista valkoviinä sekä mausteita. 1700-luvun ketsuppi muistuttikin enemmän kalalientä kuin nykypäivän tomaattiketsuppia. Tätä reseptiä ennen ketsuppia valmistettiin muun muassa sienistä ja saksanpähkinöistä.
Ketsuppi keittokirjassa jo 1800-luvulla: Vaati 100 käsinpuristettua tomaattia
Yksi ensimmäisistä tomaattipohjaisista ketsupeista esiteltiin Sandy Addisonin keittokirjassa vuonna 1801. Tomaattiketsupin valmistamiseen tarvittiin vaatimattomat 100 käsinpuristettua tomaattia ja monen tunnin uurastuksen jälkeen käsissä oli 4-5 purkillista itse tuotetta.
Ensimmäinen kaupallinen ketsuppi oli "siunattu helpotus"
Maailmankuulu ketsuppimies Henry J. Heinz lanseerasi kaupallisen tomaattiketsupin vuonna 1876. Ketsuppia mainostettiin silloin lauseella "Siunattu helpotus äideille ja muille naisille kotitalouksissa". Kyseessä oli todella helpotus, sillä naisten ei enää tarvinnut puristaa Addisonin ohjeistamaa sataa tomaattia käsin saadakseen perheelle ketsuppia.

