Ketsuppi huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Asiantuntijoilta tuli selkeä vastaus

shutterstock_755546539
Shutterstock

Brittiasiantuntijat väittävät, että ketsupin voi aivan hyvin säilyttää myös huoneenlämmössä. 

Kolmen brittiasiantuntijan tiimi teki selkeän listan ruoista, joita voi säilyttää vastoin olettamuksia myös huoneenlämmössä jääkaapin sijaan. Asiasta kertoi viime vuonna brittilehti Mirror.

Säilyykö ketsuppi huoneenlämmössä?

Erityisesti ketsupin oikea säilytystapa on herättänyt jo vuosien ajan keskustelua. Ketsuppipullojen kyljessä kehotetaan sujauttamaan avattu ketsuppipurkki jääkaappiin. Näin ovat suositelleet myös suomalaiset ketsuppivalmistajat ja -edustajat. Silti esimerkiksi monissa ravintoloissa voi nähdä ketsuppia säilytettävän huoneenlämmössä pöydällä.

Brittiläisasiantuntijatiimin mukaan ketsuppia ei tarvitse laittaa jääkaappiin.

– Ei ole mitään syytä säilyttää jääkaapissa ketsuppia. Se sisältää paitsi viinietikkaa myös luontaisesti hapokkaita tomaatteja, jotka auttavat ketsuppia säilymään huoneenlämmössä, ravitsemusasiantuntija Sarah Schenker toteaa.

Schenkerin mukaan moni säilyttää ketsuppia jääkaapissa yksinkertaisesti siksi, että he pitävät kastikkeen mausta kylmänä.

Näissä tapauksissa ketsuppi kannattaa laittaa jääkaappiin

Suomalaiset ketsuppivalmistajat muistuttivat Ilta-Sanomien haastattelussa vuonna 2018, että ketsupin säilyyvyysaika voi lyhentyä, jos pulloa pitää huoneenlämmössä. Ketsuppipulloon voi myös kulkeutua mikrobeja, jos pullon suu koskettaa ruokaa. Silloin on viisaampaa siirtää pullo jääkaappiin.

Testaa aina ketsupin käyttökelpoisuus aistinvaraisesti haistamalla ja maistamalla. 

– Tuote säilyy avaamattomana pakkaukseen merkittyyn parasta ennen -päiväykseen saakka. Myös avattu ketsuppi voi säilyä tähän päivään saakka, jos se on säilytetty viileässä, mutta sen käyttökelpoisuus kannattaa tarkistaa ennen käyttöä haistamalla ja maistamalla. Avatun tuotteen säilyvyyteen vaikuttaa myös se, kuinka usein ja kuinka pitkään tuote on ollut huoneenlämmössä, Meiralta kommentoitiin vuonna 2016 MTV Uutisille.

Joissakin ketsupeissa on käytetty runsaasti etikkaa ja säilöntäaineita, jolloin ne säilyvät paremmin avattuina myös huoneenlämmössä. Säilöntäaineeton ketsuppi on viisainta säilyttää kylmässä. Ota huomioon myös huoneen lämpötila: ketsuppipulloa ei kannata jättää auringonvaloon tai paahteeseen.

Majoneesi jääkaappiin etikasta huolimatta

Sen sijaan esimerkiksi majoneesia tulee säilyttää jääkaapissa, vaikka se sisältääkin säilyvyyttä parantavaa viinietikkaa. Etikkaa ei ole tuotteessa tarpeeksi, jotta avattu majoneesipaketti säilyisi huoneenlämmössä.

Jääkaapissa kannattaa säilyttää majoneesin lisäksi muun muassa pestoa ja salaatinkastiketta. Huoneenlämmössä säilyvät avattuina tietyissä olosuhteissa muun muassa hunaja, suolakurkut, oliiviöljy, soijakastike ja worcestershire-kastike.  Sen sijaan esimerkiksi dijon-sinappia voi brittiasiantuntijoiden mukaan säilyttää sekä huoneenlämmössä että jääkaapissa.

Lähde: Mirror

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!