Oletko huomannut mystisen yksityiskohdan Heinz-ketsuppipullosta? Ei tarkoitakaan sitä, mitä moni luulee

AOP, Heinz, ketsuppi, hylly
Maininta "57 varieties" on tuttu Heinz-pullon kyljestä. imago images / Dean Pictures/ All Over Press

Heinz-ketsuppipullon kaulassa komeilee numerolla 57 varustettu logo, eli "57 varieties". Heinz-tuotteita on kuitenkin paljon enemmän kuin 57, joten mitä luku todellisuudessa tarkoittaa?

Olet luultavasti huomannut Heinz-ketsuppipullojen mystisen luvun 57, mutta tiedätkö, mitä se oikeastaan merkitsee?

Heinz-tuotemerkki on tunnettu logostaan "57 varieties". Yrityksen vuonna 1869 perustanut Henry Heinz piti lukua 57 jostain syystä onnenlukunaan ja päätti siksi ottaa sen mukaan Heinzin logoon.

Tosiasiassa herra Heinz oli kehittänyt tuotemerkin alle jo 60 erilaista tuotetta siinä vaiheessa, kun hän otti logon käyttöön, joten luku ei ole koskaan kuvannut varsinaista Heinz-tuotteiden määrää. Luku on vain jännä yksityiskohta ja eräänlainen markkinointikikka.

Nykyään erilaisia Heinz-tuotteita on maailmanlaajuisesti jo yli 5700, mutta logossa seisoo edelleen tuttu onnenluku 57. Tiesithän myös, että numeroa puristamalla ketsuppi valuu pullosta ulos sujuvammin?

Ketsuppi ei suinkaan ollut Heinz-tuotemerkin ensimmäinen tuote, vaan yrityksen perustamisvuonna 1869 lanseerattiin pulloon säilötty piparjuuri. Ketsuppi lanseerattiin vasta seitsemän vuotta myöhemmin vuonna 1876.

Ketsuppi – jääkaappiin vai ei? 

Se, minkä merkin ketsuppia kotiin ostetaan jakaa monen suomalaisen mielipiteet. Toiset vannovat jättibrändi Heinzin nimeen, kun taas monille yli 50 vuotta Suomen markkinoilla ollut Felix on ainoa oikea ketsuppi.

Toinen mielipiteet jakava seikka on se, missä ketsuppia tulee säilyttää. Aiheesta on kiistelty aiemmin muun muassa Twitterissä. Felixin edustaja kertoi Makuja.fi-sivustolle jo vuonna 2016, että ketsuppipullo kannattaa avaamisen jälkeen laittaa jääkaappiin.  

– Kaikki Felix-kastikkeet pitäisi säilyttää avattuna jääkaapissa. Felix-ketsupit ovat säilöntäaineettomia, joten senkin vuoksi niitä on hyvä säilyttää viileässä, Orkla Foodsin tuoteryhmäpäällikkö Mari Johtela kertoi tuolloin.

Joissakin ketsupeissa on käytetty runsaasti etikkaa ja säilöntäaineita, jolloin ne säilyvät paremmin avattuina myös huoneenlämmössä. Varmin tapa taata ketsupin säilyvyys on kuitenkin laittaa se suosiolla jääkaappiin.

Lähde: Heinz

***

0:38

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja