Ketsuppi on monille tuttu mauste ruokapöydässä. Tiesitkö näitä outoja faktoja ketsupista?
Ketsuppi yhdistetään usein nykyaikaan ja pikaruokaan, mutta oikeasti se on tunnettu jo 1500 vuotta sitten Aasiassa. Silloin sitä käytettiin ainesosana ruoanlaitossa, mutta nykyisin sitä käytetään usein vain mausteena valmiissa ruoassa. Grunge-sivusto julkaisi 10 faktaa, joita et ehkä tiennyt ketsupista!
1. Ketsuppia ei ole aina tehty tomaateista
Ennen länteen leviämistä ketsuppia ei valmistettu tomaateista. Aikoinaan se valmistettiin edullisista aineksista, kuten esimerkiksi anjoviksesta, saksanpähkinöistä, sienistä tai pavuista. Ketsuppi tunnettiin aikoinaan nimellä ”Ket-siap.”
Vähitellen idästä se siirtyi Amerikkaan ja ensimmäinen tomaattiketsuppiresepti kirjoitettiin Yhdysvalloissa vuonna 1812. Näin oli syntynyt kaikille tuttu mauste!
2. Ketsuppia valmistetaan hurjat määrät
Yksi tutuimmista ketsuppimerkeistä maailmassa on Heinz. Eikä ihme, sillä Heinz valmistaa ketsuppia noin 11 miljardia pulloa vuodessa. He valmistavat ketsuppia niin paljon vuodessa, että pystyisivät tarjoamaan jokaiselle maailman ihmiselle kaksi annosta.
3. Ketsuppi on amerikkalaisten suosikki
Yhdysvalloissa jopa 97 prosentissa kodeista löytyy jääkaapista ketsuppia. Yhdysvalloissa myös ranskalaisia syödään huimat määrät – ja niiden lisukkeenä lähes aina ketsuppia.
4. Voi ehkäistä syöpää
Ketsuppi ei ole kovinkaan terveellinen vaihtoehto, koska se sisältää runsaasti sokeria. Ketsupilla on kuitenkin yksi terveysvaikutus. Se voi nimittäin ehkäistä syöpää tomaattien sisältämän lykopeenin ansiosta.
