Kurkku on yksi suosituimmista vihanneksistamme. Tiesitkö sinä jo nämä faktat raikkaasta, vihreästä suosikista?
Kurkkua voisi sanoa yhdeksi suomalaisten kotitalouksien perusraaka-aineista. Marttojen mukaan kurkku onkin tomaatin jälkeen käytetyin vihanneksemme. Suomalaiset syövät vuosittain 8,5 kiloa kurkkua henkeä kohden ja tästä määrästä 75 prosenttia on kotimaista tuotantoa.
Koostimme yhteen mielenkiintoisia faktoja kurkusta. Tiesitkö sinä näitä?
1. Jääkaappiin vai huoneenlämpöön?
Kerroimme jo aiemmin, että tomaattien ihanteellinen säilytyslämpötila on noin +13 astetta. Lämpötilan olisi hyvä osua +11–14 asteen väliin. Jos tällaisen säilytyspaikan järjestäminen on mahdotonta, liian lämmin on parempi kuin liian kylmä.
Kurkkuun pätee sama sääntö: kurkun herkkä maku kärsii jääkaapissa, joten se ei ole oikea säilytyspaikka kurkulle. Kurkku säilyy parhaiten +10–12 -asteessa. Jos sinulla on viileäkaappi, käytä sitä. Kurkkua ei ole suositeltavaa säilyttää jääkaapissa, mutta mikäli vaihtoehtoa ei ole, siellä paras paikka on vihanneslokero.
Marttojen mukaan kurkkua voi kelmuun pakattuna säilyttää kotona huoneenlämmössäkin. Kurkku on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä. Hedelmien ja tomaattien lähellä kurkku ei viihdy, koska se kellastuu etyleenin vaikutuksesta.
