Säilytätkö perunoita jääkaapissa? Moni ei tiedä, mitä siitä voi seurata

1:57 Näin teet hasselbackan perunat

Brittilehti The Sun listaa tuoreessa artikkelissaan elintarvikkeita ja niiden oikeita säilytyspaikkoja kotikeittiössä. Listauksessa on mukana muun muassa peruna. Tulisiko pottuja oikeasti säilyttää jääkaapissa, huoneenlämmössä vai jossain muualla?

Videolla: Joko testasit koukuttavat hasselbackan perunat? Katso videolta, miten ne tehdään helposti!

Eri elintarvikkeiden oikeat säilytyspaikat kotikeittössä nousevat säännöllisin väliajoin puheenaiheeksi. Aiemmin keskustelua on herättänyt muun muassa ketsupin oikea säilytyspaikka, ja myös suklaan säilyttämistä jääkaapissa on pohdiskeltu.

Jääkaappisäiltyksessä piilee mahdollinen riski

Nyt brittilehti The Sun listaa jälleen elintarvikkeita ja niiden oikeita säilytyspaikkoja. Lehden tuoreessa artikkelissa kysyttiin muun muassa Ison-Britannian ruokavirasto FSA:n asiantuntijolta virallinen kanta eri ruokien säilytykseen.

Brittien ruokaviraston mukaan perunoita ei tulisi säilyttää jääkaapissa.

– Kun perunoita säilyttää jääkaapissa, niiden tärkkelys muuttuu sokeriksi. Kun perunat sitten kypsentää, nämä sokerit yhdistyvät aminohappo aspargiiniin ja tuottavat haitalliseksi uskottua kemikaalia nimeltä akryyliamidi, FSA:sta todetaan.

Liian kylmissä olosuhteissa peruna alkaa siis tuottamaan nopeammin tärkkelystä, mikä puolestaan johtaa suurempaan akryyliamiipitoisuuteen perunaa kypsentäessä.

Suomen ruokaviraston mukaan akryyliamidia voi muodostua elintarvikkeisiin niiden valmistuksen yhteydessä, kun tärkkelyspitoisia elintarvikkeita friteerataan, paistetaan uunissa tai rasvassa tai paahdetaan korkeissa lämpötiloissa. Ruokaviraston mukaan keittämisen ei ole todettu lisäävän elintarvikkeen akryyliamidipitoisuutta.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on arvioinut akryyliamidialtistuksen merkitystä kuluttajien terveyteen. Arvion mukaan elintarvikkeissa esiintyvä akryyliamidi saattaa lisätä kuluttajien riskiä sairastua syöpään. Ravinnon kautta saadun akryyliamidin yhteys ihmisten sairastumisiin on kuitenkin epäselvä eikä suoraa yhteyttä näiden välillä ole todettu.

Suurimmat akryyliamidipitoisuudet on havaittu perunatuotteissa, kuten perunalastuissa tai ranskanperunoissa, viljatuotteissa, kuten näkkileivissä, kekseissä tai aamiaismuroissa ja kahvissa.

Ruokaviraston mukaan suomalaiset aikuiset altistuvat akryyliamidille eniten kahvin, ruisleivän ja tärkkelyspitoiden laatikkoruokien kautta. Lapsille merkittävimmt akryyliamidin lähteet ovat niin ikään laatikkoruoat sekä keksit, sipsit sekä muut paistetut perunat. Ruokien akryyliamidipitoisuuksia voi kotikeittiössä vähentää välttelemällä liian tummiksi paistettuja tuotteita. Kärähtäneet ranskanperunat kannattaa siis jättää syömättä.

Perunan oikea säilytyspaikka?

Missä perunaa tulisi sitten säilyttää, jos ei jääkaapissa? Ihanteellisin paikka potulle olisi tietysti perunakellari tai kylmäkaappi. Peruna pitää viileästä ja pimeästä. Huoneenlämpöön pottuja ei kannata jättää pitkäksi aikaa, sillä lämmössä peruna säilyy vain muutaman päivän. Jos perunoita säilytetään liian lämpimässä, ne pehmenevät, kuivuvat ja alkavat itää.

Jos viileää perunakellaria ei ole, paras säilytyslämpötila perunalle on +4–6 astetta eli jääkaapin kasvislokero. On kuitenkin muistettava, että jääkaapin on oltava puhdas, eikä siellä saa olla homehtuneita ruoka-aineita pilaannuttamassa ilmaa. Kasvikset, vihannekset ja juurekset eivät myöskään saa koskettaa jääkaapin seiniä. Jääkaappi jäädyttää ja sulattaa itse itseään, ja seinien kanssa kosketuksissa olevat syyssadon vitamiinipommit voivat jäätyä ja pilaantua.

Kodin Kuvalehdessä muistutetaan, että paperipussissa olevat irtoperunat säilyvät paremmin kuin valmiiksi muovipussitetut. Siksi muovipussissa olevat perunat kannattaakin siirtää paperipussiin, tai ainakin pitää muovipussi avonaisena.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja