Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Saako kahvia uudelleenlämmittää? Totuus mikrottamisesta – asiantuntijat paljastavat korona-ajan kahvivinkin, jota moni ei ole tullut ajatelleeksi

1:01Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä
Julkaistu 05.05.2020 09:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko tapanasi keittää kahvia iso pannullinen ja uudelleenlämmitää juomaa mikrossa sitten, kun se on päässyt jäähtymään? Asiantuntijat eivät suosittele menetelmää, vaan tarjoavat paremman ratkaisun.

Korona-ajan poikkeusoloissa moni joutuu nyt työpaikkasumpin sijaan keittämään kotona omat kahvinsa. Huffington Post muistuttaa monelle varmasti hyvinkin tutusta kahvin kiertokulusta: keität ensin kahvia, kaadat sitä kuppiisi, huomaat sen olevan vielä kuumaa, asetat kupin työkoneesi viereen jäähtymään ja tuntia myöhemmin huomaat unohtaneesi koko kylmäksi muuttuneen kahvin. Tässä vaiheessa osa heittää kahvinsa viemäriin, mutta toiset lämmitävät kahvinsa uudelleen mikrossa. Kahvi muuttu kitkeräksi.

Kahviasiantuntijat kertovat, mistä ilmiö johtuu, ja kannattaako kahvia todella uudelleenlämmittää.

Uudelleenlämmittäminen tekee kahvista kitkerää

Stumptown Coffee -yrityksen kahvikouluttaja Emily Rosenberg kertoo, että jopa ennen kahvipapujen paahtamista niiden DNA koostuu hapoista ja yhdisteistä, jotka muuttuvat lämmittäessä kitkeriksi.

Paahtamaton kahvi sisältää kloorivetyhappoja ja paahtoprosessi hajottaa ne kinihapoksi ja kofeiinihapoksi. Vaikka kloorivetyhapollakin on katkera maku, niin kinihapolla kuin kofeiinihapolla on kummallakin vielä kitkerämpi maku.

– Kaikissa kahveissa on jonkin verran kitkeryyttä, mutta vastavalmistetussa kahvissa on myös runsaasti makeutta ja happamuutta, jotka tasapainottavat katkeruutta ja luovat monimutkaisen ja herkullisen juoman. Kun lämmität kahviasi, kiniini ja kofeiinihapon tuotanto lisääntyy ja kahvista tulee entistäkin kitkerämpää, Rosenberg sanoo.

Blue Bottle Coffee -kahviviljelmän johtaja Michael Phillips puolestaan muistuttaa, että kahvista myös haihtuu uudelleenlämmittäessä tärkeitä yhdisteitä, jotka antavat kahville hyvän maun ja tuoksun.

– Kahvin paahtuminen ikään kuin jatkuu uudelleenlämmittäessä ja uutat samalla makuja, joita et välttämättä haluaisi kahviisi.

Rosenbergilla on osuva vertaus aiheeseen liittyen:

– Sinä kypsennät valmista tuotetta. Ethän pistäisi kakkuakaan takaisin uuniin, koska se vain kuivuu ja rakenne sekä maku muuttuu. Myös kahvia voi pitää valmiina tuotteena.

Korona-ajan vinkki etätyöläisille: Käytä kotonakin take away -termosmukia

Asiantuntijoilla onkin antaa yksi simppeli ratkaisu ongelmaan: kotonakin voi käyttää termosmukia. Siinä kahvi säilyy lämpimänä pidempään, eikä tarvitse uudelleenlämmitystä.

– Kun juot kahvia kotona, et ehkä tule ajatelleeksi, että voisit juoda sitä take away termosmukista tavallisen kahvimukin sijaan.

Rosenbergin mukaan kahvi säilyy termosmukissa hyvänmakuisena 30-45 minuuttia. Hän suosittelee juomaan kahvin noin 50-asteisena, kuten monet kahviammattilaiset tekevät. Silloin kahvi on jo hieman jäähtynyttä ja siitä erottaa paremmin maut.

Asiantuntijat eivät suosittele keittämään isoa kahvipannullista aamulla ja juomaan sitä pikku hiljaa päivän aikana uudelleenlämmittäen. Sen sijaan päivää voi rytmittää kotonakin kahvitauoilla ja valmistaa aina tuore kupponen kahvia.

Lue myös: Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Suomalaisasiantuntijat kertovat totuuden yleisistä kahviuskomuksista: "Suodatinpaperilla on väliä"

Lisää aiheesta:

Ethän sinäkin sorru kamalaan kahvisyntiin? Moni suomalainen ei tule edes ajatelleeksi, vaikka rahaa valuu hukkaanKuinka kauan kahvi säilyy pannussa keittämisen jälkeen? Älä ainakaan sorru kitkeröittävään mokaanSuomalaisten yleinen kahvivirhe yllätti tutkijatkin – tarjolla olisi simppeli ratkaisu: "Et ehkä tule ajatelleeksi"Älä koskaan lämmitä kahvia tai teetä mikrossa – tässä syyKuinka kauan kahvia saa seisottaa pannussa keittämisen jälkeen? Maaginen aikaraja – myös mikrottamiselle yksiselitteinen tuomioPitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Suomalaisasiantuntijat kertovat totuuden yleisistä kahviuskomuksista: "Suodatinpaperilla on väliä"
JuomatKahviMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 16:59
    Olut

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • 26.10.09:43
    Ruokakauppa

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • 17.10.14:32
    Viinit

    Tässä on "Alkon paras punaviini" – voittaja valittiin 250 pullon joukosta

  • 22.9.14:47
    Ilmiöt

    Hämmentävästä juomasta tuli ilmiö Suomessa