Onko tapanasi keittää kahvia iso pannullinen ja uudelleenlämmitää juomaa mikrossa sitten, kun se on päässyt jäähtymään? Asiantuntijat eivät suosittele menetelmää, vaan tarjoavat paremman ratkaisun.
Korona-ajan poikkeusoloissa moni joutuu nyt työpaikkasumpin sijaan keittämään kotona omat kahvinsa. Huffington Post muistuttaa monelle varmasti hyvinkin tutusta kahvin kiertokulusta: keität ensin kahvia, kaadat sitä kuppiisi, huomaat sen olevan vielä kuumaa, asetat kupin työkoneesi viereen jäähtymään ja tuntia myöhemmin huomaat unohtaneesi koko kylmäksi muuttuneen kahvin. Tässä vaiheessa osa heittää kahvinsa viemäriin, mutta toiset lämmitävät kahvinsa uudelleen mikrossa. Kahvi muuttu kitkeräksi.
Kahviasiantuntijat kertovat, mistä ilmiö johtuu, ja kannattaako kahvia todella uudelleenlämmittää.
Uudelleenlämmittäminen tekee kahvista kitkerää
Stumptown Coffee -yrityksen kahvikouluttaja Emily Rosenberg kertoo, että jopa ennen kahvipapujen paahtamista niiden DNA koostuu hapoista ja yhdisteistä, jotka muuttuvat lämmittäessä kitkeriksi.
Paahtamaton kahvi sisältää kloorivetyhappoja ja paahtoprosessi hajottaa ne kinihapoksi ja kofeiinihapoksi. Vaikka kloorivetyhapollakin on katkera maku, niin kinihapolla kuin kofeiinihapolla on kummallakin vielä kitkerämpi maku.
– Kaikissa kahveissa on jonkin verran kitkeryyttä, mutta vastavalmistetussa kahvissa on myös runsaasti makeutta ja happamuutta, jotka tasapainottavat katkeruutta ja luovat monimutkaisen ja herkullisen juoman. Kun lämmität kahviasi, kiniini ja kofeiinihapon tuotanto lisääntyy ja kahvista tulee entistäkin kitkerämpää, Rosenberg sanoo.