Saako kahvia uudelleenlämmittää? Totuus mikrottamisesta – asiantuntijat paljastavat korona-ajan kahvivinkin, jota moni ei ole tullut ajatelleeksi

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01 Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä

Onko tapanasi keittää kahvia iso pannullinen ja uudelleenlämmitää juomaa mikrossa sitten, kun se on päässyt jäähtymään? Asiantuntijat eivät suosittele menetelmää, vaan tarjoavat paremman ratkaisun.

Korona-ajan poikkeusoloissa moni joutuu nyt työpaikkasumpin sijaan keittämään kotona omat kahvinsa. Huffington Post muistuttaa monelle varmasti hyvinkin tutusta kahvin kiertokulusta: keität ensin kahvia, kaadat sitä kuppiisi, huomaat sen olevan vielä kuumaa, asetat kupin työkoneesi viereen jäähtymään ja tuntia myöhemmin huomaat unohtaneesi koko kylmäksi muuttuneen kahvin. Tässä vaiheessa osa heittää kahvinsa viemäriin, mutta toiset lämmitävät kahvinsa uudelleen mikrossa. Kahvi muuttu kitkeräksi.

Kahviasiantuntijat kertovat, mistä ilmiö johtuu, ja kannattaako kahvia todella uudelleenlämmittää.

Uudelleenlämmittäminen tekee kahvista kitkerää

Stumptown Coffee -yrityksen kahvikouluttaja Emily Rosenberg kertoo, että jopa ennen kahvipapujen paahtamista niiden DNA koostuu hapoista ja yhdisteistä, jotka muuttuvat lämmittäessä kitkeriksi.

Paahtamaton kahvi sisältää kloorivetyhappoja ja paahtoprosessi hajottaa ne kinihapoksi ja kofeiinihapoksi. Vaikka kloorivetyhapollakin on katkera maku, niin kinihapolla kuin kofeiinihapolla on kummallakin vielä kitkerämpi maku.

– Kaikissa kahveissa on jonkin verran kitkeryyttä, mutta vastavalmistetussa kahvissa on myös runsaasti makeutta ja happamuutta, jotka tasapainottavat katkeruutta ja luovat monimutkaisen ja herkullisen juoman. Kun lämmität kahviasi, kiniini ja kofeiinihapon tuotanto lisääntyy ja kahvista tulee entistäkin kitkerämpää, Rosenberg sanoo.

Blue Bottle Coffee -kahviviljelmän johtaja Michael Phillips puolestaan muistuttaa, että kahvista myös haihtuu uudelleenlämmittäessä tärkeitä yhdisteitä, jotka antavat kahville hyvän maun ja tuoksun.

– Kahvin paahtuminen ikään kuin jatkuu uudelleenlämmittäessä ja uutat samalla makuja, joita et välttämättä haluaisi kahviisi.

Rosenbergilla on osuva vertaus aiheeseen liittyen:

– Sinä kypsennät valmista tuotetta. Ethän pistäisi kakkuakaan takaisin uuniin, koska se vain kuivuu ja rakenne sekä maku muuttuu. Myös kahvia voi pitää valmiina tuotteena.

Korona-ajan vinkki etätyöläisille: Käytä kotonakin take away -termosmukia

Asiantuntijoilla onkin antaa yksi simppeli ratkaisu ongelmaan: kotonakin voi käyttää termosmukia. Siinä kahvi säilyy lämpimänä pidempään, eikä tarvitse uudelleenlämmitystä.

– Kun juot kahvia kotona, et ehkä tule ajatelleeksi, että voisit juoda sitä take away termosmukista tavallisen kahvimukin sijaan.

Rosenbergin mukaan kahvi säilyy termosmukissa hyvänmakuisena 30-45 minuuttia. Hän suosittelee juomaan kahvin noin 50-asteisena, kuten monet kahviammattilaiset tekevät. Silloin kahvi on jo hieman jäähtynyttä ja siitä erottaa paremmin maut.

Asiantuntijat eivät suosittele keittämään isoa kahvipannullista aamulla ja juomaan sitä pikku hiljaa päivän aikana uudelleenlämmittäen. Sen sijaan päivää voi rytmittää kotonakin kahvitauoilla ja valmistaa aina tuore kupponen kahvia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.