Kuinka kauan kahvi säilyy pannussa keittämisen jälkeen? Älä ainakaan sorru kitkeröittävään mokaan

5:49 Juotko kahvia punaisesta kupista? Voi olla oleellinen merkitys juomaan

Keitätkö sinä ison määrän kahvia kerralla ja jätät seisomaan pannuun? Kahviekspertit kertovat, mitä juomalle käy, jos sitä seisottaa pannussa liian kauan.

Videolla: Miten punainen kuppi vaikuttaa kahvin makuun?

MTV Uutisten Makuja -ruokasivuilla kerrottiin viime keväänä, miten kahville käy, jos sitä ottaa keittimestä kesken valumisen. Pauligin baristat paljastivat, että "välikahvit" eivät varsinaisesti ole eduksi juomalle. 

– Keittämisen alussa välistä otettu kuppi on todella vahvaa ja liian hapokasta, keskivaiheilla otettu kupillinen on korostuneen hapokas, hieman makea ja vahva. Lopussa otettu kupillinen on karvasta, kitkerää ja laihaa.

Lisäksi Pauligilta muistutettiin, mitä kahville pitäisi aina tehdä, ennen kuin sitä kaataa pannusta.

Kuinka kauan kahvi voi seistä pannussa?

Mutta entä jos kahvin kanssa ei olekaan kiire? Mitä tapahtuu jos kahvin jättää keitinlevylle seisomaan pidemmäksi aikaa? Kahviasiantuntijoiden mukaan seisottaminen ei kannata, jos haluat nauttia kahvisi mahdollisimman  hyvänmakuisena.

– Kahvijuoma sisältää merkittävästi haihtuvia aromiaineita. Mitä pidempään kahvia seisottaa, sitä enemmän siitä haihtuu aromiaineita, minkä myötä kahvin maku ja laatu heikkenevät. Jo puolen tunnin seisomisen kuluttua kahvin maku alkaa kärsiä, Pauligilta muistutetaan.

Siksi myöskään kahvin uudelleenlämmittämistä ei suositella.

Älä sorru lämmitysmokaan – kahvia ei kannata mikrottaa

Stumptown Coffee -yrityksen kahvikouluttaja Emily Rosenbergkuvaili keväällä 2020  uudelleenlämmittämisen vaikutusta kahvin makuun.

– Kaikissa kahveissa on jonkin verran kitkeryyttä, mutta vastavalmistetussa kahvissa on myös runsaasti makeutta ja happamuutta, jotka tasapainottavat katkeruutta ja luovat monimutkaisen ja herkullisen juoman. Kun lämmität kahviasi, kiniini ja kofeiinihapon tuotanto lisääntyy ja kahvista tulee entistäkin kitkerämpää, Rosenberg sanoi.

Rosenbergilla oli myös osuva vertaus aiheeseen liittyen:

– Sinä kypsennät valmista tuotetta. Ethän pistäisi kakkuakaan takaisin uuniin, koska se vain kuivuu ja rakenne sekä maku muuttuu. Myös kahvia voi pitää valmiina tuotteena.

Ylijäänyt kahvi termoskannuun tai ruoanlaittoon

Jos tulee keittäneeksi liikaa kahvia, Pauligilta suositellaan siirtämään se kuumalla vedellä lämmitettyyn termoskannuun. Siellä se säilyy hyvänä muutaman tunnin ajan. Toinen vaihtoehto on, että kahvia hyödyntää vaikkapa ruoanlaitossa tai leivonnassa. Juoma sopii hyvin kastikkeisiin ja marinadeihin tai vaikka kakkujen kostukkeeksi. 

– Ylijääneen kahvin voi myös pakastaa jääkuutioiksi ja viilentää niillä myöhemmin kylmiä kahvijuomia ilman, että juoma laimenee jäiden sulaessa, Pauligilta vinkataan.

Lähteet: Paulig, Huffington Post

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja