Kaupan syöntikypsä avokado voi olla raaka – toimi näin, jos ostamasi hedelmä on "viallinen"

Estääkö vesi avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin yllä olevalla videolla! 1:06 Estääkö vesi avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin yllä olevalla videolla!
KATSO MYÖS VIDEO: Estääkö vesi avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin yllä olevalla videolla!

Entä jos kaupasta ostettu avokado on liian raaka tai vaihtoehtoisesti ylikypsä?

Avokadojen suosio on kasvanut Suomessa tasaisesti. Muun muassa quacamolen pääraaka-aineena käytettävä hedelmä sopii syötäväksi sellaisenaan tai vaikka avokadopastaan, ravitsevaan smoothieen ja tortillan väliin.

Tämän terveellisiä rasvoja pursuavan hedelmän kypsyysaste aiheuttaa kuitenkin joskus harmaita hiuksia. Kaupassa myytävät avokadot saattavat joskus olla liian raakoja heti käytettäväksi tai hedelmän sisältä paljastua mätä yllätys.

Kaupoissa myydään myös esikypsytettyjä tai syöntikypsiä avokadoja. Joskus kuitenkin käy niin, että nämäkään kilohinnaltaan kalliimmat avokadot eivät ole kypsyydeltään optimaalisia. 

Esikypsytetyn ja syöntikypsän avokadon ero

Kuten sanottu, avokadoja myydään suomalaiskaupoissa eri kypsyysasteisina. Esimerkiksi S-ryhmän kaupoissa myytävät, verkkopussiin pakatut avokadot ovat yleensä melko kovia ja kypsyvät yleensä valmiiksi vasta kuluttajan kotona. 

– Irtona myytävä avokado on esikypsytettyä, eli sen kypsymisprosessi on herätetty uudestaan käyntiin varaston kypsytyshuoneessa, mutta esikypsytetty ei ole sama kuin syöntikypsä, kertoo myyntipäällikkö Katarina Vikman SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta.  

Esikypsytetty avokado säilyy syöntikypsää avokadoa kauemmin hyvänä kaupassa, jolloin myös potentiaalinen hävikki vähenee. 

– Syöntikypsän avokadon kypsyysaste on optimoitu lämpökäsittelyn avulla ja tuotteen tulee lähtökohtaisesti olla valmis heti nautittavaksi. S-ryhmän valtakunnallisissa valikoimissa ei myydä lainkaan avokadoa "syöntikypsänä".

Voiko raa'an syöntikypsän avokadon palauttaa kauppaan?

K-ryhmän kaupoissa sen sijaan myydään syöntikypsiä avokadoja. Keskon osto- ja myyntipäällikkö Liisa Erosen syöntikypsällä avokadolla tarkoitetaan nimenomaan valmiiksi kypsytettyä avokadoa.

– Toki se mikä kullekin tarkoittaa sopivan kypsää voi vaihdella. Yksi pitää hieman kiinteämmästä avokadosta ja toinen taas haluaa, että avokado on aivan pehmeää, jolloin se sopii paremmin esimerkiksi smoothieihin. 

Aina avokadojen esikypsytys syöntikypsiksi ei kuitenkaan mene aivan nappiin ja syöntikypsätkin avokadot voivat olla raakoja. Erosen mukaan viallisen tuotteen saa aina palauttaa kauppaan, tai vaihtoehtoisesti voi ottaa yhteyttä Keskon kuluttajapalveluun hyvityksen saadakseen. 

– Avokadotkin ovat luonnontuotteita, eivätkä valitettavasti siksi kypsy aina ihan tasaisesti. Tällöin virheitä saattaa tapahtua, ja pakettiin päätyä hieman eri vaiheessa kypsymistä olevia tuotteita, Keskon Eronen muistuttaa.

Näin avokadon kilohinta muodostuu

Esikypsytetty tai syöntikypsä avokado on yleensä kaupoissa hieman kalliimpaa kuin kypsyttämätön avokado.

Keskon mukaan avokadon kypsyttämiseen teollisessa mittakaavassa vaaditaan työtä, laitteistoa ja aikaa, mikä vaikuttaa tuotteen hintaan.

S-ryhmältä kerrotaan tuotteiden hinnoitteluun vaikuttavan useat eri tekijät, kuten myyntivolyymit, kysyntä, tarjonta, kampanjointi sekä sesonki.

– Esikypsytys lisää yhden vaiheen avokadon matkalla kasvatuksesta ostoskoriin ja toisaalta esimerkiksi verkkopussissa olevat avokadot ovat hieman pienempiä kooltaan, kertoo S-ryhmän Katarina Vikman.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.