Saako airfryeriin laittaa leivinpaperia? Älä ainakaan valmista näitä ruokia laitteessa

shutterstock_1687090249
Airfryer sopii esimerkiksi perunoiden kypsentämiseen, mutta ihan kaikkea laitteessa ei kannata valmistaa. Shutterstock

Ihan kaikkea ei kannata ilmafriteerauskeittimeen tunkea! Älä kypsennä näitä ruokia airfryerissa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu airfryer-ilmafriteerauskeittimien hurjasta suosion kasvusta Suomessa. Primassa niiden myynti räjähti ja kasvoi vuodessa peräti 556 prosenttia ja myös K-ryhmän kaupoissa ne ovat olleet huippusuosittuja. Kesko nimesi airfryerin yhdeksi joulun 2020 hittituotteista.

Kerroimme myös joulukuussa 2020 Kuluttaja-lehden testistä, jossa selvisi parhaat airfryer-keittimet. Listasimme myös laitteen tärkeimmät toimintaperiaatteet sekä kikat airfryerin käyttöön

Vaikka airfryer sopiikin todella monipuoliseen ruoanlaittoon, ei sitä ihan kaikkeen kannata käyttää. The Kitchn -ruokasivusto muistuttaa, millaista ruokaa airfryerilla ei koskaan kannata tehdä. 

Ruoat, joissa on nestemäinen frittitaikina

Vaikka airfryer onkin tarkoitettu friteeraamiseen, ei se välttämättä sovellu kovin hyvin sellaisille ruoille, jotka on päällystetty nestemäisellä frittitaikinalla. Jos taikina on liian löysää, se voi jämähtää laitteeseen kiinni tai vaihtoehtoisesti valua frittikorin rei’istä laitteen pohjalle. Paneroidut ruoat sopivat airfryeriin paremmin.

Juusto sellaisenaan – vältä myös leivinpaperin tai folion käyttöä

Airfryerissa kypsennetty brie-juustokiekko tai halloumi kuulostaa todella herkulliselta. Juuston friteeraaminen airfryerissa sellaisenaan ei kuitenkaan ole hyvä idea, vaan johtaa mitä todennäköisimmin isoon sotkuun. 

Jos välttämättä haluat kypsentää juustoa airfryerissa, voit periaatteessa käyttää apunasi leivinpaperia laitetta suojaamaan. Laitevalmistaja Philips ei kuitenkaan suosittele tätä, sillä korin pohjan peittämällä ilmavirtaus laitteen sisällä vähenee ja teho heikkenee.

– Jos asetat leivinpaperia tai alumiinifoliota astian pohjalle, jonne rasva ja lika kerääntyvät, ilmavirta estyy ja lopputulos jää huonoksi, Philipsiltä muistutetaan.

Kananmunat, ellet sitten pidä kumisesta lopputuloksesta

”Keitettyjä kananmunia” voi toden totta valmistaa airfryerilla. Testasimme tämän menetelmän viime vuonna itsekin. Lopputulos ei kuitenkaan ole parempi kuin kattilassa valmistettuna. Kananmunista tulee airfryerissa herkästi kumimaisia. 

– Miksi käyttää airfryeria kananmunien kypsentämiseen, kun on niin monta parempaa tapaa? Kysytää The Kitchn -sivustolla. 

Riisi

Voiko riisiä kypsentää airfryerissa? Periaatteessa kyllä, mutta se ei ole hyvä idea. Airfryerin kuivan ilman ympäristö ei vain ole riisille oikea. Riisi tarvitsee kosteutta kypsyäkseen kunnolla. Airfryerissa riisistä tulee helposti joko liian raakaa tai liian kypsää, joka tapauksessa vääränlaista. The Kitchn -ruokasivuston toimittaja testasi riisin kypsentämistä foliolla peitetyssä vuoassa airfryerin sisällä, eikä lopputulos ollut hyvä.

Lämpimät voileivät eli toastit

The Kitchn -sivuston ruokatoimittaja Tara Holland ei suositelle lämpimien voileipien valmistamistaairfryerissa. Vaikka monet nettiohjeet vannovatkin airfryer-toastien nimeen, ei lopputulos ole Hollandin mukaan mitenkään onnistunut.

– Ellet sitten tykkää kärvennetystä pahvista. Kokeilin leipien tekemistä eri lämpötiloissa, mutta kolmen minuutin kypsennyksen jälkeen onnistuin tekemään vain kovia, rapeita ja kuivia leipiä. Kuuden minuutin jälkeen heitin pyyhkeen kehään, sillä leipä oli toisesta reunasta ruskea ja toisesta vaalea. Tuntui siltä että söisin todella vanhentunutta leipää.

Lähde: The Kitchn

Videolla: Voiko kananmunat keittää airfryerissa?

Kananmunia airfryerilla? Testasimme voiko kananmunat todella"keittää"vempeleellä 0:49

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat