Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruokakauppoihin tulee nyt valmisruoka, jonka tuotantomäärät ovat täysi kysymysmerkki: "Valmistetaan raaka-aineista, joita toivoisimme, ettei meillä olisi"

Erilaiset hävikkituotteet ovat nyt suosittuja.
Erilaiset hävikkituotteet ovat nyt suosittuja.Shutterstock
Julkaistu 13.04.2022 09:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Erilaiset hävikkiruoat kiinnostavat edelleen suomalaisia. Nyt K-ryhmä tuo kauppojen hyllyille kaikkien aikojen ensimmäisen hävikkivalmisruoan.

Sekä elintarvikevalmistajat että ruokakaupat ovat jo jonkin aikaa kehitelleet erilaisia hävikkituotteita. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on kerrottu aiemmin muun muassa erilaisista hävikkijäätelöistä. Kesällä 2020 lanseerattiin Ingmanin Hupsis-jäätelö, joka valmistetaan normaalisti hävikkiin joutuvasta palautusmassasta. Viime elokuussa hävikkijääteölkelkkaan hyppäsi myös Froneri Finland, joka toi markkinoille uuden Aino-hävikkijäätelön. 

Ruokakaupoissa on sen sijaan aiemmin puuhailtu muun muassa hävikkimehua sekä erilaisia tuotteita sisältäviä hävikkilaatikoita. Ensimmäisenä hitiksi nousseet kahden euron hävikkilaatikot toi myyntiin Lidl. Viime vuonna omat hävikkilaatikonsa toi myyntiin myös S-ryhmä.

Hävikkitomaateista ja -juustosta uusi valmisruoka

Hyvis-tomaattijuustokeitto copy

Nyt K-ryhmä tiedottaa tuovansa myyntiin Suomen ensimmäisen hävikkivalmisruoan. Kyseessä on jatkoa Hyvis-tuotesarjalle, johon kuuluu aiemmin mainittu hävikkimehu sekä hävikkiglögi.

Uusi valmisruoka, tomaattijuustokeitto, valmistetaan K-ryhmän keskusvaraston hävikkitomaateista sekä Juustoportin ylijäämäjuustosta.

– Pohdimme esimerkiksi Juustoportin kanssa mitä ylijäämävirtoja keskusvarastolle jää ja missä muodossa niitä voitaisiin hyödyntää. Tomaatit ovat myynnillisesti iso tuoteryhmä ja jatkuvassa tuotevirrassa ylijäämää kertyy, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske tiedotteessa.

Tästä syntyi Jäsken mukaan ajatus, voisiko liian kypsät tai kolhiintuneet, mutta muuten herkulliset tomaatit hyödyntää keiton muodossa ja näin välttää hävikkiä. Keitossa saatetaan käyttää esimerkiksi tomaatteja, jotka ovat kolhiintuneet matkalla keskusvarastolle, tai jotka eivät täytä vaadittuja ulkonäköstandardeja.

"Hävikkituotteet valmistetaan raaka-aineista, joita toivoisimme, ettei meillä olisi"

Hävikkikeiton valmistaa Juustoportin Kasvis Galleria Kuopiosta. Keitossa on noin 40 prosenttia tuoreita hävikkitomaatteja sekä Juustoportin Isabella ja Grand Reserve -juustoja.

– Myös keiton juustot ovat ylijäämätuotteita. Laadultaan ne ovat ensiluokkaisia, mutta eivät täytä Juustoportin ulkonäköstandardeja juustopakkauksiin, esimerkiksi halkeamien vuoksi. Keittoihin ne sopivat loistavasti, kertoo Juustoportin markkinoinnista vastaava johtaja Niklas Keski-Kasari.

Se kuinka paljon keittoa voidaan valmistaa, riippuu siitä, miten paljon tomaattihävikkiä syntyy. 

– Lähtökohta hävikkituotteissa on hieman nurinkurinen, sillä ne valmistetaan raaka-aineista, joita toivoisimme, ettei meillä olisi. Haluamme kuitenkin hyödyntää väistämättä jäävän hävikin fiksulla tavalla, Jäske kertoo. 

Lue myös: Heitätkö 500 euroa taivaan tuuliin? Henri Alén muistuttaa yksinkertaisesta tavasta säästää ruokamenoissa

Videolla: Sanna Marin paljastaa lempiruokansa – kertoo avaimen hyvään tomaattikastikkeeseen

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Alepassa myydään nyt ruokaa yhden euron kilohintaan – tästä on kyseOstatko sinäkin? Nämä ovat suosituimmat punalapputuotteet K- ja S-ryhmien kaupoissaPunalapputuotteita ja hävikkiruokaa – nyt K-kaupoissa keksittiin uusi tapa vähentää hedelmähävikkiä: "Suomen, ellei jopa maailman ensimmäinen laatuaan"Prismoihin rantautuu nyt nerokas ruokaidea Oulusta – tuotevalikoima lähes rajaton: "Asiakkaalle ekologinen, edullinen ja siksi kiinnostava vaihtoehto"Vuosi sitten Lidlin ruokaosastolla tehtiin oleellinen muutos ja syntyi kahden euron hittituote: "Nähdään fiksuna tekona ilmaston ja lompakon puolesta"Hupsis! Ingmanilla meni aiemmin jäätelöä roskiin, mutta nyt sille lätkäistään hyvästä syystä hintalappu: Ainutlaatuista "jämäjätskiä" tulee myyntiin
RuokaEkologisuusRuokakauppaMakuja
Tomaattikeitto valmistetaan hävikkitomaateista ja -juustosta.K-ryhmä

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:24
    Kasvikset

    Kurkun muoville keksittiin näkymätön korvike Ruotsissa

  • Eilen17:34
    Ruokakauppa

    "Kotikeittiön yllättäjä" – tätä saat nyt erittäin edullisesti ruokakaupasta!

  • Eilen09:44
    Joulu

    Tähtitorttuja tehdään jo elokuussa – MTV selvitti, miten joulutuotteet oikeasti valmistetaan

  • 4.10.17:32
    Ruokaniksit

    Tee minuutin kikka pakastekorvapuusteille – mielettömän hyvä lopputulos!

  • 3.10.17:13
    Ruokaniksit

    Tiesitkö? Helppo kikka takaa mikropopcornien onnistumisen