Ruokakaupoista voi nyt löytyä poikkeuksellista elintarviketta – saa myydä myrkyllisyydestä huolimatta, tietyin ehdoin

shutterstock_1733031017
Korvasieni on ulkonäöltään tippaleipää tai aivoja muistuttava. Tarkemmat tunnistusohjeet löydät esimerkiksi Luontoportin sivuilta. Shutterstock

Käsittelemättömänä erittäin myrkyllinen korvasieni on taas sesongissa. Ruokaviraston mukaan korvasieni on poikkeuksellinen elintarvike, sillä sitä voidaan myydä tietyin ehdoin ruokakaupoissa myrkyllisyydestään huolimatta.

Suomen metsistä voi tyypillisesti huhti–kesäkuussa löytää mielipiteet jakavan sesonkiherkun. Korvasieni on tuoreena tappavan myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä erinomainen ruokasieni. Korvasienen sisältämä myrkky on gyromitriiniä, solumyrkkyä, kertoo muun muassa Luontoportti. Gyromitriini on vesiliukoinen ja helposti haihtuva. Siksi korvasieniä voi käsiteltynä syödä.

Korvasienten käsittely

Tuoreet korvasienet tulee keittää runsaassa vedessä (1 kilo sieniä, 6 litraa vettä) kahteen kertaan vähintään 5 minuutin ajan per kerta ja huuhdeltava huolellisesti molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Keitettäessä tai kuivattaessa on huolehdittava myös hyvästä tuuletuksesta. Pidä siis esimerkiksi ikkunoita auki korvasieniä käsitellessä. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei missään nimessä saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Ruokavirasto: Korvasieni on poikkeuksellinen elintarvike

Myrkyllisyydestään huolimatta korvasieniä voidaan myydä esimerkiksi torikojuilla tai ruokakaupoissa. Ruokaviraston mukaan tuoreiden ja kuivattujen korvasienten myyntipaikalla on oltava näkyvillä määräysten mukaisesti varoitusmerkintä sienten myrkyllisyydestä sekä korvasienten käsittelyohjeet.

Koska korvasienet vaativat käsittelyä ennen nauttimista, Ruokavirasto suosittelee, että niitä myytäisiin kuluttajille ainoastaan palvelumyyntinä. Tällöin voidaan paremmin varmistaa sienten käyttöturvallisuus.

– Korvasieni on poikkeuksellinen elintarvike, jonka myynti sallitaan, vaikka käsittelemätön sieni sisältää luontaisesti gyromitriini-nimistä myrkkyä. Korkea gyromitriinimäärä aiheuttaa akuutin myrkytyksen. Gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet ovat myös syöpävaarallisia yhdisteitä.

Valvontaviranomaiset voivat Ruokaviraston mukaan poistaa myynnistä määräysten vastaiset erät, joiden yhteydessä ei esimerkiksi ole helposti havaittavaa ohjetta korvasienten käsittelystä. Tuotteet voidaan palauttaa myyntiin, kun varoitusmerkinnät on tehty. 

– Myös kuluttajat voivat ilmoittaa vaadittujen merkintöjen puutteesta oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaisille, Ruokavirastosta muistutetaan.

Mitä ruokaa korvasienistä voi tehdä?

Käsitelty korvasieni sopii mainiosti esimerkiksi keittoon tai muhennokseen. Tyypillinen tapa käyttää korvasieniä on myös tehdä niistä piirakkaa. Ennen sienten maistamista tai syömistä täytyy olla täysin varma lajin tunnistamisesta.Katso myös video: Mikä on Saimi Hoyerin lempisieni, joka kannattaa hänen mukaansa ehdottomasti opetella tunnistamaan? Katso videolta mielenkiintoinen keskustelu SuomiAreenasta.

2:47
Saimi Hoyer kertoi mielenkiintoisia faktoja sienistä Suomi Areenassa 2021.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja