Myrkkysieniä syöneet venäläiset turistit hoipertelivat kuin zombilauma – näin tunnistat sienimyrkytyksen ensioireet!

Ruotsissa matkustaneet venäläisturistit erehtyivät viime viikonloppuna luulemaan kärpässieniä ruokasieniksi ja saivat vakavia oireita syötyään niitä. 

Paikalle saapuneet poliisit kuvailivat venäläisten olleen omituisten myrkytysoireiden vuoksi kuin lauma zombeja. 

HUS:in ensihoitolääkärin Maria Kaistan mukaan Suomen hallusinogeeniset sienet, kuten punakärpässieni ja pantterikärpässieni, aiheuttavat välillä etenkin alkuun aistiharhoja, mutta useimmin väsymystä ja uneliaisuutta. 

Oireet ilmenevät tunnin sisällä

Vaikka hallusinogeniset sienet ovatkin myrkyllisiä, ne harvoin ovat tappavia.

– Elleivät aistiharhat ja päihtymystila sitten saa ihmistä tekemään jotain vaarallista, mikä johtaa kuolemaan, Kaista toteaa.

Kaistan mukaan hallusinaatiot ja muut hallusinogenisten kärpässienten aiheuttamat oireet ilmenevät puolen tunnin tai tunnin sisällä niiden nauttimisesta ja häviävät 4–12 tunnin sisällä riippuen lajikkeesta ja nautitusta määrästä. 

Neljä sientä voi johtaa kuolemaan

Hallusinogenisten sienten lisäksi Suomessa on solumyrkkyjä sisältäviä sieniä, jotka voivat olla hengenvaarallisia. Näitä ovat valkokärpässieni, kavalakärpässieni, suippomyrkkyseitikki ja käsittelemättömänä korvasieni.

Niiden solumyrkky aiheuttaa solutuhoja maksassa, munuaisissa tai veren soluissa, ja hoitamattomana ne voivat johtaa kuolemaan.

Oireet voivat olla hämääviä

Sekä hallusinogenisten että solumyrkkyjä sisältävien sienten myrkytysoireet ovat alkuun usein samat. Ne muistuttavat yleisiä myrkytysoireita tai jopa vatsatautia.

– Hämäävimmillään oireet voivat olla yleinen väsymys ja sairaudentunne. Tai sitten aika tavallisesti ne ovat oksentelu, pahoinvointi, vatsakivut ja ripuli, Kaista kertoo.

Jos epäilee, että on saattanut syödä myrkkysientä, kannattaa soittaa Myrkytystietokeskukseen. Jos käsillä on lääkehiiltä, sitä kannattaa nauttia heti. Lääkehiili sitoo kaikkien myrkkysienten myrkkyä. 

Varovaisuutta valkoisten sienten kanssa

Kaista kannustaa ihmisiä käyttämään Suomen luonnon antimia. 

– Mutta kannattaa tuntea ja tietää, mitä kerää. Itse olisin varovainen valkoisten sienten kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat