Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruokakaupan edulliset terveyspommit! Asiantuntija kehottaa ostamaan juuri nyt: "Kannattaa suosia"

1:37Tiesitkö? Näin saat kirsikkatomaateista paremman makuisia – nappaa salaattivinkkiKATSO MYÖS VIDEO: Kirsikkatomaatteja ei kannata puolittaa salaattiin – tässä syy.
Julkaistu 09.06.2023 11:45

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Käytätkö keittiössäsi jo paksoita? Maistuuko mangoldi? Maa- ja kotitalousnaiset muistuttaa erilaisten lehtivihannesten käytöstä sekä hyödyistä.

Kesä on kotimaisten kasvisten kulta-aikaa. Suomalaiset odottavat nyt tietysti erityisesti kotimaisten varhaisperunoiden pääsatoa. Alkukesän kasvissuosikkeihin nousee ehdottomasti myös varhaiskaali, jota kannattaa kokeilla esimerkiksi grillattuna. 

Vaihtelua lehtivihanneksista

Maa- ja kotitalousnaiset muistuttaa nyt tiedotteessaan myös lehtivihannesten olemassaolosta. Esimerkiksi monikäyttöistä mangoldia, mustakaalia, paksoita ja salaattisikuria löytyy hyvin isompien markettien vihannesosastoilta. 

– Lisää lehtivihanneksia erilaisiin ruokiin jo ihan vaihtelun vuoksi, mutta varsinkin tummanvihreitä lehtivihanneksia kannattaa suosia niiden ravintorikkauden takia, vinkkaa MKN Keskuksen kehityspäällikkö Marita Suontausta  tiedotteessa.

Vaikka lehtivihannekset ovatkin toki vähäenergisiä, Suontausta muistuttaa niiden sisältävän paljon hyviä ravintoaineita sekä kuitua.

Oletko jo maistanut näitä?

Maa- ja kotitalousnaiset listasi erilaisia lehtivihanneksia, joita kannattaa nyt napata mukaan kaupasta. Oletko sinä maistanut jo näitä?

Mangoldi

Mangoldi lehtimangoldiMangoldia voi käyttää kuten pinaattia.Shutterstock

Mangoldin eli lehtijuurikkaan lehtiä käytetään pinaatin tavoin keittoihin, patoihin, piiraisiin ja muhennoksiin. Tuoreita lehtiä voi myös silputa salaatteihin. Pelkkiä mangoldin lehtiruoteja voi käyttää esimerkiksi parsan tavoin sellaisenaan keitettynä tai gratinoituna, silputa wokkeihin tai paistoksiin. 

Alle vuoden ikäisille lapsille ei mangoldia kuitenkaan pidä syöttää, sillä se kerää solukkoonsa nitraattia. Mangoldia on helppo kasvattaa omassa puutarhassa, pihassa ja parvekkeellakin.

Mustakaali

mustakaali shutterstockMustakaalista voi tehdä myös vaikka sipsejä lehtikaalin tapaan.Shutterstock

Mustakaali muistuttaa lehtikaalia ja se onkin lehtikaalista jalostettu kaalilajike. Mustakaali tunnetaan myös nimillä mustalehtikaali, italiankaali ja cavolo nero. Mustakaalia käytetään kuten lehtikaalia keittoihin, patoihin, muhennoksiin, vokkeihin tai lämpimiin salaatteihin. Lehdet kestävät hyvin hauduttamista. 

Jos käytät lehtiä kylmässä salaatissa, poista sitkeä ruoti, suikaloi tai revi lehdet ja marinoi jonkun aikaa salaatinkastikkeessa. Se vähentää sitkeyttä. Älä heitä ruotia pois. Silppua ne ja käytä johonkin kuumennettavaan ruokaan-

Lue myös: Superterveellinen herkku valmistuu helposti: Pullollaan C-vitamiinia!

Paksoi

pak choiShutterstock

Paksoi eli pinaattikiinankaali muistuttaa mangoldia ja pientä kiinankaalia, mutta paksoin lehdet ovat tasaisemmat. Paksoin lehdet ovat tumman vihreät ja lehtiruodit ovat vaaleat. Maku on voimakkaampi kuin kiinankaalissa. Käytä kuten kiinankaalia kylmänä tai lämpimissä ruoissa, kuten vokeissa ja paistoksissa. 

Sikurisalaatit

mustikkainen-sikurisalaatti_kati-laszka-vaakaPunasikuria mustikkaisessa sikurisalaatissa.Maa- ja kotitalousnaiset

Sikurisalaatit, vaalea ja punainen: pitkälehtisiä sikurisalaatteja voi käyttää kylmissä ja lämpimissä ruoissa. Kerää muodostava punasikuri eli punasalaatti (radicchio) muistuttaa ulkonäöltään keräsalaattia. Sitä kannattaa käyttää mieluiten kylmänä ja vain osana salaattisekoituksia, sillä sen maku on voimakas ja aavistuksen kitkerä.

Lue myös: Kirsikkatomaatteja ei kannata puolittaa salaattiin – tässä syy

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Lisää aiheesta:

Suosikkikasvista saa nyt halvalla – kuuluvatko porkkanat kotona huoneenlämpöön vai jääkaappiin?Nyt kannattaa napata ostoskoriin tämä terveyspommi – halvalla lähtee!Oletko jo maistanut näitä? Terveellistä, edullista ja jopa perunaa parempaa: "En ole tavannut yhtään henkilöä, joka ei olisi tykännyt"Vain vähän kaloreita, edullista ja terveellistä – aliarvostettu "pikaruoka" kannattaa nyt napata ostoskoriinTakapihan villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan – näin hyödynnät luonnon vitamiinipommit keittiössäLasten inhokkiruoalle tunnustus: Tämä on Vuoden vihannes 2016
RuokaRuokakauppaKasviksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • Eilen08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • 2.11.17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 2.11.09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"