Ruokakaupan edulliset terveyspommit! Asiantuntija kehottaa ostamaan juuri nyt: "Kannattaa suosia"

Tiesitkö? Näin saat kirsikkatomaateista paremman makuisia – nappaa salaattivinkki 1:37 Tiesitkö? Näin saat kirsikkatomaateista paremman makuisia – nappaa salaattivinkki
KATSO MYÖS VIDEO: Kirsikkatomaatteja ei kannata puolittaa salaattiin – tässä syy.

Käytätkö keittiössäsi jo paksoita? Maistuuko mangoldi? Maa- ja kotitalousnaiset muistuttaa erilaisten lehtivihannesten käytöstä sekä hyödyistä.

Kesä on kotimaisten kasvisten kulta-aikaa. Suomalaiset odottavat nyt tietysti erityisesti kotimaisten varhaisperunoiden pääsatoa. Alkukesän kasvissuosikkeihin nousee ehdottomasti myös varhaiskaali, jota kannattaa kokeilla esimerkiksi grillattuna

Vaihtelua lehtivihanneksista

Maa- ja kotitalousnaiset muistuttaa nyt tiedotteessaan myös lehtivihannesten olemassaolosta. Esimerkiksi monikäyttöistä mangoldia, mustakaalia, paksoita ja salaattisikuria löytyy hyvin isompien markettien vihannesosastoilta. 

– Lisää lehtivihanneksia erilaisiin ruokiin jo ihan vaihtelun vuoksi, mutta varsinkin tummanvihreitä lehtivihanneksia kannattaa suosia niiden ravintorikkauden takia, vinkkaa MKN Keskuksen kehityspäällikkö Marita Suontausta  tiedotteessa.

Vaikka lehtivihannekset ovatkin toki vähäenergisiä, Suontausta muistuttaa niiden sisältävän paljon hyviä ravintoaineita sekä kuitua.

Oletko jo maistanut näitä?

Maa- ja kotitalousnaiset listasi erilaisia lehtivihanneksia, joita kannattaa nyt napata mukaan kaupasta. Oletko sinä maistanut jo näitä?

Mangoldi

Mangoldin eli lehtijuurikkaan lehtiä käytetään pinaatin tavoin keittoihin, patoihin, piiraisiin ja muhennoksiin. Tuoreita lehtiä voi myös silputa salaatteihin. Pelkkiä mangoldin lehtiruoteja voi käyttää esimerkiksi parsan tavoin sellaisenaan keitettynä tai gratinoituna, silputa wokkeihin tai paistoksiin. 

Alle vuoden ikäisille lapsille ei mangoldia kuitenkaan pidä syöttää, sillä se kerää solukkoonsa nitraattia. Mangoldia on helppo kasvattaa omassa puutarhassa, pihassa ja parvekkeellakin.

Mustakaali

Mustakaali muistuttaa lehtikaalia ja se onkin lehtikaalista jalostettu kaalilajike. Mustakaali tunnetaan myös nimillä mustalehtikaali, italiankaali ja cavolo nero. Mustakaalia käytetään kuten lehtikaalia keittoihin, patoihin, muhennoksiin, vokkeihin tai lämpimiin salaatteihin. Lehdet kestävät hyvin hauduttamista. 

Jos käytät lehtiä kylmässä salaatissa, poista sitkeä ruoti, suikaloi tai revi lehdet ja marinoi jonkun aikaa salaatinkastikkeessa. Se vähentää sitkeyttä. Älä heitä ruotia pois. Silppua ne ja käytä johonkin kuumennettavaan ruokaan-

Paksoi

Paksoi eli pinaattikiinankaali muistuttaa mangoldia ja pientä kiinankaalia, mutta paksoin lehdet ovat tasaisemmat. Paksoin lehdet ovat tumman vihreät ja lehtiruodit ovat vaaleat. Maku on voimakkaampi kuin kiinankaalissa. Käytä kuten kiinankaalia kylmänä tai lämpimissä ruoissa, kuten vokeissa ja paistoksissa. 

Sikurisalaatit

Sikurisalaatit, vaalea ja punainen: pitkälehtisiä sikurisalaatteja voi käyttää kylmissä ja lämpimissä ruoissa. Kerää muodostava punasikuri eli punasalaatti (radicchio) muistuttaa ulkonäöltään keräsalaattia. Sitä kannattaa käyttää mieluiten kylmänä ja vain osana salaattisekoituksia, sillä sen maku on voimakas ja aavistuksen kitkerä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat