"Roskakala" otettiin suomalaiskoulun ruokalistalle – sai yllättävän hyvän vastaanoton

Lehtikuva

Jyväskyläläisessä Vesangan koulussa tarjoiltiin oppilaille kokeilumielessä kalaruokia, joiden raaka-aineena käytettiin suomalaista särkeä osana Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta. Millaisen vastaanoton särkiruoat saivat?

Roskakalana pidetyn särjen maine ruokakalana paranee vähitellen ja Vesangan koulun ruokalistalle otettiin syksyksi neljä särkiruokaa, joita tarjoiltiin tasaisin väliajoin. Etenkin särkipizzapiirakka nousi oppilaiden suosioon.

– Olemme  tehneet särkikiusausta, kalamureketta, kalalasagnettea ja särkipizzapiirakkaa, Jyväskylän kaupungin ruokapalveluista vastaavan liikelaitoksen, Kylän Kattauksen, johtaja Tuija Sinisalo kertoo.

Särkeen suhtaudutaan avoimin mielin

Kokeilun puitteissa Vesangan koulun oppilaan söivät särkiruokia kerran viikossa syyslukukauden ajan – hyvällä menestyksellä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

– Kyllä sieltä minullekin tuli vanhemmilta kommenttia, että voisiko kuitenkin  jatkossa saada jotain muutakin kalaa kuin särkeä, Sinisalo nauraa.

– Hirveän hyvää palautetta tästä sillä tavalla on tullut, että loppujen lopuksi kukaan vanhemmista ei ole vastustanut, Sinisalo kertoo.

Särki otetaan osaksi ruokalistoja

Positiivisen vastaanoton siivittämää projektia tullaan jatkossa laajentamaan. Jyväskyläläiskoulujen ruokalistoille särkiruoat pyritään tuomaan jatkossa luontevaksi osaksi ruokalajien kokonaisuutta.

– Tavoitteena on, että kuuden viikon runkoruokalistallamme yksi kalaruoka olisi koko kaupungissa valmistettu särjestä, Sinisalo kertoo.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.