"Roskakala" otettiin suomalaiskoulun ruokalistalle – sai yllättävän hyvän vastaanoton
Jyväskyläläisessä Vesangan koulussa tarjoiltiin oppilaille kokeilumielessä kalaruokia, joiden raaka-aineena käytettiin suomalaista särkeä osana Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta. Millaisen vastaanoton särkiruoat saivat?
Roskakalana pidetyn särjen maine ruokakalana paranee vähitellen ja Vesangan koulun ruokalistalle otettiin syksyksi neljä särkiruokaa, joita tarjoiltiin tasaisin väliajoin. Etenkin särkipizzapiirakka nousi oppilaiden suosioon.
– Olemme tehneet särkikiusausta, kalamureketta, kalalasagnettea ja särkipizzapiirakkaa, Jyväskylän kaupungin ruokapalveluista vastaavan liikelaitoksen, Kylän Kattauksen, johtaja Tuija Sinisalo kertoo.
Särkeen suhtaudutaan avoimin mielin
Kokeilun puitteissa Vesangan koulun oppilaan söivät särkiruokia kerran viikossa syyslukukauden ajan – hyvällä menestyksellä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.
– Kyllä sieltä minullekin tuli vanhemmilta kommenttia, että voisiko kuitenkin jatkossa saada jotain muutakin kalaa kuin särkeä, Sinisalo nauraa.
– Hirveän hyvää palautetta tästä sillä tavalla on tullut, että loppujen lopuksi kukaan vanhemmista ei ole vastustanut, Sinisalo kertoo.
Särki otetaan osaksi ruokalistoja
Positiivisen vastaanoton siivittämää projektia tullaan jatkossa laajentamaan. Jyväskyläläiskoulujen ruokalistoille särkiruoat pyritään tuomaan jatkossa luontevaksi osaksi ruokalajien kokonaisuutta.
– Tavoitteena on, että kuuden viikon runkoruokalistallamme yksi kalaruoka olisi koko kaupungissa valmistettu särjestä, Sinisalo kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan