Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Riikka viljelee työkseen ohraa, josta valmistetaan viinaa: "Jos ostan sitä pullon..."

Altia, Shutterstock
Julkaistu 01.06.2017 17:30

Viivi Mujunen

viivi.mujunen@mtv.fi

Kotimainen Mestaritislaajan No 1 -vuosikertaviina on lähiruokaa – tai tässä tapauksessa juomaa – parhaimmillaan. Tuotteen takana on tänä vuonna nuori naisviljelijä Riikka Takaneva, 30, Ilmajoelta.

Mestaritislaajan No 1 -juoma on Altian vuosikertaviina, jonka raaka-aineen tulee aina yhdeltä tilalta. Viime vuoden juoma palkittiin Lontoossa järjestetyssä kansainvälisessä ja arvostetussa Global Vodka Masters 2016 -kilpailussa yhteensä kahdella kultamitalilla ja yhdellä hopeamitalilla eri sarjoissa.

Tänä vuonna kaikkien aikojen toiseksi Mestaritislaaja-luottoviljelijäksi valittiin Riikka Takaneva. Altialta oltiin yhteydessä Takanevaan vuoden 2016 keväällä ennen kylvöaikaa.

– Olihan se hieno kunnia. Lähdin heti tietysti mukaan, sillä tilaisuus oli ainutkertainen, Takaneva sanoo.

Mestaritislaajan No 1 -saapui Alkojen hyllylle tänä keväänä. Takaneva pyörittää sukutilaansa jo viidennessä polvessa yhdessä miehensä kanssa. Lisäksi he hoitavat myös miehen sikatilaa.

mestaritislaaja Riikka Takaneva ja miehensä
Riikka Takaneva ja hänen miehensä Ari Takaneva viljelevät peltoja yhdessä.

Jokainen vuosikerta on uniikki

Vuosikertaviinan tuotantoon tarvitaan tietynlaista ohraa ja sille on olemassa omat laatukriteerinsä.

– Viljan maku voi vaihdella lajikkeesta ja muista ominaisuuksista riippuen. Minun tuottamastani viljasta tehty viina eroaa varmasti makuvivahteiltaan viime vuoden juomasta. Viljalajikkeet vaihtelevat, eivätkä vuodet ole veljeksiä.

Takanevan viljelemästä viljasta tuotettua erää eli vuosimallia 2016 kuvaillaan Alkon sivuilla sanoilla väritön, kuiva, pehmeä, vaniljainen, hennon limettinen ja tyylikäs. Jokaisen pullon kyljestä löytyy myös viljelijän oma nimi.

mestaritislaajaMestaritislaajan No 1 vuosimallia 2015.

Takaneva on perinyt tilan vanhemmiltaan. Larva-Jussilan sukutilalta on toimitettu Altialle ohraa jo vuosia.

– Koskenkorvan tehtaalle on kymmenisen kilometriä, olemme siis ihan tässä ihan kivenheiton päässä. Vilja menee yleensä yhdeksi massaksi tehtaalla. Mestaritislaajan No 1 on kuitenkin siinä mielessä poikkeuksellinen tuote, että jos ostan sitä pullon, tiedän että vilja on varmasti omalta pelloltani.

Viljelijä unelma-ammatissaan

Takaneva kutsuu työtään kutsumusammatiksi, jossa tehtyjä tunteja ei kannata laskea. Hän on ollut mukana tilan töissä jo pikkutytöstä lähtien ja hypännyt traktorin rattiin 15-vuotiaana, eli heti kun se on ollut mahdollista.

– Muistan edelleen, kun kerhoikäisenä piti pukeutua joskus oman unelma-ammatin mukaisesti. Kaikki muut tytöt olivat prinsessamekoissa, mutta minä sonnustauduin maanviljelijäksi, Takaneva nauraa.

Vaikka työpäivät usein venähtävät, eikä maanviljelijällä ole aina helppoa, Takaneva on silti elementissään.

– Olen halunnut jatkaa suvun perintöä ja on minulla myös tietty yrittäjän vapaus. Hienoimpia ja palkitsevimpia hetkiä tulee vastaan, kun pörrää traktorilla pitkin omia peltoja. On hienoa tuottaa suomalaista ruokaa suomalaisille. Se on arvo, josta haluan pitää kiinni ja tuoda jatkuvuutta tälle alalle, Takaneva kertoo.

***

13:08

Lisää aiheesta:

"Sellainen tuote, ettei taskulämpimänä tarvitse irvistää juodessa" – alle vuoden markkinoilla ollut suomalaisvodka niittää mainetta ja palkintoja maailmallaKauhavalaispellolla tallusteli joukko eurooppalaisia sisäänostajia hiilinegatiivisen herkun perässä – Michelin-kokki kertoo uudesta ruokatrendistäSuomalainen menestysresepti -ohjelman ensimmäisen kauden voittaja Anssi Räntilä kokeilee kilpailussa onneaan jo kolmatta kertaa: ”Olen aina ollut kova myyntimies”Ei torille vaan lihamukille! Lahtelainen Teerenpeli palkittiin maailman parhaana viskituottajana: "Aivan huikea tunnustus lähes 20 vuoden työlle"Yksi asia Koskenkorvassa kiinnostaa maailmalla hämmästyttävän paljon: "Olimme itsekin positiivisesti yllättyneitä"Suomalaistislaamon vodka puhuttaa maailmalla! Veden puhtautta ihmetelty aina Amerikkaa myöten – ”ei tällaista vettä ole olemassakaan”
AlkoholijuomatAlkoholiJuomatViljatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholijuomat
  • 27.11.17:48
    Alkoholi

    Laki alkoholin kotiinkuljetuksesta lykkääntyy

  • 15.10.05:00
    Alkoholi

    USU: Alkoholikuolemien määrä kääntynyt nousuun – syy mysteeri

  • 24.9.17:46
    Alkoholi

    Alkoholin kotiinkuljetuslakia yritetään jälleen saada eduskuntaan

  • 19.6.14:43
    Alkoholi

    Suomessa alkoholi Euroopan kolmanneksi kalleinta

  • 10.5.09:32
    Drinkit

    "Rohkea, seksikäs ja leikkisä" – Erika Vikmanin suosikkidrinkki on moderni klassikko