Raisiolaisen teollisuusalueen perukoilla sijaitseva entinen kasviöljypuristamo ei herätä juuri huomiota ulkopuolisille. Tehdashallin uumenissa syntyy kuitenkin kansainvälisesti palkittua vodkaa.
Jari Varjo ja Tapio Järvenpää perustivat Turku Distillery -pientislaamon viime vuonna. Myyntilupa Kaiho-nimiselle 40-prosenttiselle vodkalle heltisi loppukesästä. Juoma tislataan lähialueelta tulevasta luomusyysvehnästä. Laimentamiseen käytettävä lähdevesi tulee myös läheltä.
– Kyllä meillä oli aika hyvä käsitys siitä mausta aloittaessa. Halusimme pehmeän, sellaisen maun että sitä voi nauttia huoneenlämpöisenä ilman etanolimaista jälkipotkua. Haluttiin sellainen tuote, ettei taskulämpimänäkään tarvitse irvistää juodessa. Sen verran poikettiin tästä kansallisesta genrestä, muistelee Tapio Järvenpää.
Jari Varjon mukaan heille oli tärkeää oman 96-prosenttisen pirtun valmistaminen alusta alkaen. Silloin koko valmistusprosessi ja juoman maku ovat tiukasti omissa käsissä.
– Tärkeää on myös se, että tiedämme EU-peltolohkon tarkkuudella, mistä vilja on peräisin. Jäljitettävyys säilyy. Ja jotta voi tehdä hyvää vodkaa, niin täytyy pystyä tekemään sellainen pirtu-platformi, mistä saadaan vodka tehtyä. Kun osaa tehdä hyvää vodkaa, niin kaikki muutkin vaihtoehdot ovat mahdollisia.
Kilpailut tärkeitä näkyvyydelle
Äskettäin tislaamossa on testattu myös liköörin valmistamista. Lyhyestä historiastaan huolimatta Kaiho on jo ehtinyt menestyä kansainvälisissä alan kilpailuissa. Ensin tuli arvostusta marraskuussa Lontoossa ja viimeksi joulun alla tuplakultaa Luxemburgissa.
