Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
6:43Suomalainen viina menestyy maailmallaSuomalainen viina menestyy maailmalla – katso koko juttu videolta!
Julkaistu 27.04.2023 06:22
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Raisiolaisen teollisuusalueen perukoilla sijaitseva entinen kasviöljypuristamo ei herätä juuri huomiota ulkopuolisille. Tehdashallin uumenissa syntyy kuitenkin kansainvälisesti palkittua vodkaa.

Jari Varjo ja Tapio Järvenpää perustivat Turku Distillery -pientislaamon viime vuonna. Myyntilupa Kaiho-nimiselle 40-prosenttiselle vodkalle heltisi loppukesästä. Juoma tislataan lähialueelta tulevasta luomusyysvehnästä. Laimentamiseen käytettävä lähdevesi tulee myös läheltä.

– Kyllä meillä oli aika hyvä käsitys siitä mausta aloittaessa. Halusimme pehmeän, sellaisen maun että sitä voi nauttia huoneenlämpöisenä ilman etanolimaista jälkipotkua. Haluttiin sellainen tuote, ettei taskulämpimänäkään tarvitse irvistää juodessa. Sen verran poikettiin tästä kansallisesta genrestä, muistelee Tapio Järvenpää.

Jari Varjon mukaan heille oli tärkeää oman 96-prosenttisen pirtun valmistaminen alusta alkaen. Silloin koko valmistusprosessi ja juoman maku ovat tiukasti omissa käsissä.

– Tärkeää on myös se, että tiedämme EU-peltolohkon tarkkuudella, mistä vilja on peräisin. Jäljitettävyys säilyy. Ja jotta voi tehdä hyvää vodkaa, niin täytyy pystyä tekemään sellainen pirtu-platformi, mistä saadaan vodka tehtyä. Kun osaa tehdä hyvää vodkaa, niin kaikki muutkin vaihtoehdot ovat mahdollisia.

Kilpailut tärkeitä näkyvyydelle

Äskettäin tislaamossa on testattu myös liköörin valmistamista. Lyhyestä historiastaan huolimatta Kaiho on jo ehtinyt menestyä kansainvälisissä alan kilpailuissa. Ensin tuli arvostusta marraskuussa Lontoossa ja viimeksi joulun alla tuplakultaa Luxemburgissa. 

"Sellainen tuote, ettei taskulämpimänä tarvitse irvistää juodessa" – alle vuoden markkinoilla ollut suomalaisvodka niittää mainetta ja palkintoja maailmalla

Viimeisin voitto tuli International Wine and Spirits -kilpailun (IWSC) vodka & tonic -sarjassa Isossa-Britanniassa. Kyseessä on eräs maailman arvostetuimmista alan kilpailuista.

– Kilpailut ovat elinehto, koska varsinkaan kotimaassa emme oikein voi markkinoida tai kertoa tuotteesta. Kilpailujen kautta tulee näkyvyyttä ja arvostettujen ammattilaisten objektiivisia näkemyksiä. On se tärkeää, sanoo Jari Varjo.

Ajatus tislaamon perustamisesta lähti liikkeelle muutama vuosi sitten. Sen jälkeen kaksikko opiskeli kaikkea mahdollista alkoholin valmistukseen liittyvää, kävi vaaditut kurssit ja hankki tarvittavat luvat. Näyttävä tislauskalusto löytyi lopulta Kiinasta. Tällä hetkellä tuotanto on 500 pulloa kuukaudessa, mutta nykyisillä järjestelyillä määrä olisi mahdollista nostaa kahteen tuhanteen pulloon.

Vodkan valmistus tapahtuu kummankin miehen päivätöiden ohessa. Päätös ei ole toistaiseksi kaduttanut.

– Ei edes silloin kun mäskäyskokeilu epäonnistui ja lattialla oli 200 kiloa vehnäpuuroa. Siinä sitten nilkkoja myöten lapioi sitä biojäteastiaan. Hetken aikaa mietti, että kaikkeen sitä tulee ryhdyttyä. Mutta ei silti kaduttanut, Tapio Järvenpää naurahtaa.

Alkoholivienti vielä jäljessä kilpailijamaista

Vuosi 2022 oli ennätysvuosi Suomen elintarvikeviennissä, ja alkoholijuomien osuus siitä on kasvanut. Viime vuonna alkoholijuomia vietiin kaikkiaan 183 miljoonan euron edestä, kun mukaan lasketaan myös oluet.

Väkevien juomien osuus potista on merkittävä. Kilpailijamaista Ruotsissa ja Tanskassa vientimäärät ovat kuitenkin viisinkertaisia Suomeen verrattuna.

Business Finlandin ohjelmajohtaja Esa Wrang uskoo, että alkoholiviennin arvo voisi nousta vuodessa 400 miljoonaan euroon melko lyhyelläkin aikavälillä. 

Pidemmällä aikavälillä voisimme tavoitella Ruotsin ja Tanskan lukuja. Suomalaisten yritysten pieni koko on yksi jarru. Silloin investointikyky ja resurssit ovat vähäisemmät ja kasvu ottaa enemmän aikaa. Ja Suomen lainsäädännöstä johtuen alkoholiyrityksillä ei ole samoja keinoja käytettävissään kuin kilpakumppaneilla muissa EU-maissa, Wrang sanoo.

Lisää aiheesta:

Suomalainen viski on kansainvälisestikin palkittu – silti monet eivät edes tiedä sen olemassaolostaEi torille vaan lihamukille! Lahtelainen Teerenpeli palkittiin maailman parhaana viskituottajana: "Aivan huikea tunnustus lähes 20 vuoden työlle"Yksi asia Koskenkorvassa kiinnostaa maailmalla hämmästyttävän paljon: "Olimme itsekin positiivisesti yllättyneitä"Sääntö-Suomi iski maailman parhaaksi palkittuun suomalaisginiin – yritys ei voi myydä juomaa kotimaassa, jos haluaa mainostaa sitä muissa EU-maissa: "Helpompaa olisi siirtää pääkonttorimme Tallinnaan"Suomalaistislaamon vodka puhuttaa maailmalla! Veden puhtautta ihmetelty aina Amerikkaa myöten – ”ei tällaista vettä ole olemassakaan” Venäjän viennin romahduksesta toipuva Suomen elintarvikevienti vetää taas – kaupaksi käy korkea laatu viskistä vauvanruokaan
JuomatAlkoholiTurkuMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 9.10.12:02
    Ravintolat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 4.10.09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993

  • 26.9.17:03
    Viinit

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Viinit

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"

  • 25.9.15:56
    Sokeri

    Hallitukselta limpsalinjaus: Mitä enemmän sokeria, sitä enemmän veroa