Suomalaistislaamon vodka puhuttaa maailmalla! Veden puhtautta ihmetelty aina Amerikkaa myöten – ”ei tällaista vettä ole olemassakaan”

Lapland vodka
Shaman Spiritsin vodkat ovat nousseet lyhyessä ajassa kansainväliseen tietoisuuteen. Shaman Spirits

Tyrnävällä valmistetaan maailman parasta vodkaa. Tätä mieltä on ainakin Shaman Spirits Oy:n toimitusjohtaja Ilpo Sulkala, jonka mukaan yrityksellä ei voi olla muuta tavoitetta, kuin olla maailman paras. Se laittaa tekemään töitä omien tuotteiden eteen.

Tällä hetkellä vuonna 1998 perustetun Shaman Spiritsin tuotteita viedään 25 maahan, ja vienti kattaa noin 80 prosenttia yrityksen koko tuotannosta. Vaikka pieni tislaamo on onnistunut tekemään itsestään kansainvälisesti tunnetun, vielä ei Sulkalan mukaan olla lähelläkään unelmissa siintäviä tavoitteita.


Ilpo Sulkala, toimitusjohtaja Shaman Spirits Oy LTD

– Läpimurto ei vielä ole edes kunnolla käynnistynyt. Se on alkanut, mutta emme ole kunnolla murtautuneet samanlaiseen tietoisuuteen kuin unelma ja haave on. Kovasti teemme töitä sitä kohti, Ilpo Sulkala kertoo Makuja.fi:lle.

Unelmissa laatu nousee Sulkalan mukaan tuotantomääriä edelle. Tehtaan kapasiteetteihin sopiva 10–15 miljoonan pullon vuositahti riittää Sulkalan mukaan oikein hyvin.

– Haluan, että meidät tunnetaan erittäin hyvästä laadusta, ja että tunnettavuus tulee sitä kautta. Ei meidän tuotteiden tarvitse olla joka marketissa tai joka puolella maapalloa.

Kaikki lähti liikkeelle tyrnäväläisestä perunasta

Yrityksen juuret ulottuvat aina vuoteen 1860, jolloin tyrnäväläinen perunanviljelijä Juhan Matinolli sai Venäjän tsaarilta viinanpolttoluvan, jonka ansiosta hän sai valmistaa 46 kannullista, eli noin 23 litraa vodkaa. Alkoholin valmistus tyssäsi kuitenkin nopeasti valtion monopolin myötä, kunnes vuonna 1995 Euroopan Unioniin liittymisen myötä tislauslupa jälleen irtosi.

– Tyrnävältä saadaan laadukasta perunaa, mutta se on kaupan tarpeisiin joko liian pientä tai isoa. Perunaa meni kaatopaikalle jopa 3–4 miljoonaa kiloa vuodessa, Sulkala kertoo yrityksen synnystä.

Valtavista perunamääristä Juhan Matinollille alenevassa polvessa sukua oleva Jari Matinolli sai idean, ja alkoi kerätä ympärilleen porukkaa tislaamon perustamista varten. Tästä menestystarina lähti liikkeelle.

Tänä päivänä vodkaa ei enää suurien tuotantomäärien vuoksi valmisteta perunasta, vaan juomien valmistukseen käytettävä vehnäpirtu ostetaan Ranskasta.

Tulli: "Ei tällaista vettä ole olemassakaan"

Vaikka peruna on vaihtunut vehnään, yksi menestyksekkään vodkan salaisuuksista, laadukas vesi, on ja pysyy. Shaman Spirits käyttää juomien valmistukseen Hirsijärvestä saatavaa vettä, jonka metallipitoisuus on luonnostaan hyvin alhainen.

Tuhansia vuosia vanhojen hiekkakerrosten läpi suodattuva vesi kuuluu tutkitusti maailman puhtaimpien vesien joukkoon. Veden puhtautta on ihmetelty aina Amerikkaa myöten.

– Kun lähetimme veden analysoitavaksi Yhdysvaltojen tullille, ne lähettivät laboratoriotulokset takaisin ja sanoivat, että tässä on pakko olla jokin virhe, ei tällaista vettä ole olemassakaan. Annoimme uuden näytteen ja sama juttu. Kyllä ne lopulta uskoivat, että kyllä näillä taitaa olla tällainen vesi, Sulkala kertoo.

– Se on vähäin kuin pieni lottovoitto, että muodostelma sattuu juuri menemään meidän tehtaan ohi.

Ylivoimaisesti palkituin alkoholituote

Pelkällä hyvällä tuotteella ei maailmaa valloiteta, vaan kansainvälisen brändin rakentaminen vaatii aikaa ja paljon työtä. Brändiä on rakennettu kansainvälisissä näyttelyissä ja messuilla ympäri maailmaa. Menestykseen ei ole oikotietä.

– Meidän perusajatuksena on ollut, että me luomme muotia, emme seuraa sitä, Sulkala toteaa.

– Juomapuolella kansainvälisesti brändin rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, se ei tapahdu vuodessa eikä kolmessakaan, vaan se vaatii 5-10 vuotta. Pitää pyrkiä tekemään oikeita asioita oikeaan aikaan.

Sen lisäksi, Shaman Spiritsin tuotteita viedään lukuisiin maihin, sen menestyksestä kertovat myös lukuisat palkinnot. Ensimmäisissä kilpailuissaan vuonna 2015 Lapland Super Premium -vodka sai korkeimman mahdollisimman palkinnon korkeimmassa Super Premium -luokassa.

– Palkinnot kertovat siitä, että olemme kansainvälisesti parhaimpien vodkien joukossa. Olemme tällä hetkellä ylivoimaisesti palkituin kotimainen alkoholituote. Tämä kertoo siitä, että me puhuttelemme ihmisiä laadukkailla tuotteilla ja teemme oikeaa tuotetta oikealla tavalla.

Luvassa historiallisia formulauutisia

Palkintojen lisäksi myös henkilökohtaisempi palaute lämmittää aina mieltä. Sulkala kertoo viimeisten Singaporen messuilla tapahtuneen kohtaamisen jääneen hänen mieleensä erityisen hyvin. Messuilla paljon vodkasta tietävä ja Beluga-vodkaa maailman parhaaksi tituleeraava henkilö tuli maistamaan yrityksen tuotteita, ja maisteluhetken päätteeksi entinen suosikkijuoma oli saanut väistyä uuden tieltä.

– Vaikka se oli yksityinen ihminen, mutta hän oli saattanut maistella 20–30 vuotta erilaisia vodkia ja tietää niistä paljon. Näiden ihmisten palaute on todella arvokasta. Ne kertovat, että meillä on erittäin hyvä tuote, Sulkala toteaa.

Paljon tuotteiden laadusta kertoo myös se, että yrityksen Lapland-vodkaa on tarjolla useammassa lontoolaisessa fine dining -ravintolassa, ja viime vuoden syyskuussa Lapland -vodka oli näkyvästi esille Singaporen F1-kisoissa, kun se valittiin virallisten jatkobileiden kaatovodkaksi.

Sulkalan mukaan tämä formulaviikonloppu ei jäänyt yrityksen ainoaksi, vaan jotain historiallista on luvassa. Vaikka tietoa tästä joudumme vielä odottelemaan, varmaa on, että Shaman Spiritsin tuotteista tulemme kuulemaan vielä paljon lisää.  

Videolla baarimestari Jan Lindgren opastaa drinkkien saloihin.

6:22

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja