Ei torille vaan lihamukille! Lahtelainen Teerenpeli palkittiin maailman parhaana viskituottajana: "Aivan huikea tunnustus lähes 20 vuoden työlle"

7:10 Suomalainen viski matkalla maineeseen

Lahtelainen Teerenpeli Panimo & Tislaamo on voittanut ”Worldwide whisky producer” -sarjan maailman suurimmassa International Wine and Spirit Competition -alkoholikilpailussa. Voittaja julistettiin torstaina 18.11.2020.

Videolla: Voiko suomalainen viski valloittaa vielä maailman? Huomenta Suomen vieraana vuonna 2018 tietokirjailija Christian Rönnbacka ja Helsinki Distilling Companyn tislausmestari Mikko Mykkänen.

Lahtelainen panimo & tislaamo Teerenpeli on saanut arvostetun kansainvälisen tunnustuksen, kun se palkittiin maailman parhaana viskituottajana International Wine and Spirit Competition eli IWSC -alkoholikilpailussa.

Lahdesta tulee hyvän viskin lisäksi myös legendaarinen lihamuki. Mistä oikein on kyse?

LUE LISÄÄ: Paikallisherkku Lahdesta on jokaisen lihansyöjän unelma: "Lahtelainen päättää itse"

Lontoossa järjestettyyn alkoholijuomien kutsukilpailuun osallistui satoja tuotteita ympäri maailmaa. Maailman parhaan viskituottajan tittelistä kilpailivat finaalissa tänä vuonna myös taiwanilainen Kavalan Distillery, kanadalainen Sazerac Company ja australialainen The Lark Distillery. Kilpailussa Skotlantilaisille tislaamoille oli oma sarja.

– Meille jo ensimmäinen Suomeen saatu ehdokkuus oli suuri kunnia. Mutta se, että vielä voitimme sarjan, on tietysti aivan huikea tunnustus lähes 20 vuoden työlle, toteaa Panimo & Tislaamon toimitusjohtaja Samuli Korhonen.

"Eihän siitä voi syntyä kuin maailman parasta viskiä"

 Teerenpeli Yhtiöiden yrittäjä ja toimitusjohtaja Anssi Pyysing pitää voittoa yllätyksenä, mutta näkee sille hyvät perusteet.

– Teerenpelin viski tehdään koko maailman mittakaavassa ainutlaatuisista raaka-aineista: Salpausselän harjujen suodattamasta, maailman parhaasta pohjavedestä sekä lähipelloilla kasvatetusta ja Lahdessa mallastetusta ohrasta. Niihin kun lisää kaiken sen kokemuksen, taidon ja intohimon, jota Teerenpelillä viskintislaajana on, eihän siitä voi syntyä kuin maailman parasta viskiä, hän sanoo.

IWSC palkitsi useita Teerenpelin viskejä huippumaininnoilla jo kesällä. Vuoden viskituottaja-palkinto viimeisteli Teerenpelin nousun maailmanluokan viskintekijänä, luonnehtii Korhonen.

– Nyt pelaamme aidosti kansainvälisellä tasolla, mikä tietysti sopii paremmin kuin hyvin muutenkin käynnissä oleviin kansainvälistymistavoitteisiimme. 

Teerenpeli on kuluneena vuonna solminut myös uusia maahantuontisopimuksia muun muassa Belgiaan ja Luxemburgiin. Myös Saksan ja Ruotsin vienti on kasvanut. Ruotsiin tehty sopimus vie Teerenpelin Kaski-viskin ensimmäisenä suomalaisena viskinä System Bolagetiin. Sopimus käsittää yli 10 000 pullon vuosimenekin.

Myös suomalainen hittijuoma glögikuohuviini Glöet palkittiin jälleen

MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivustolla kerrottiin vuonna 2015 uutuusjuomasta nimeltä Glöet. Kyseessä on maailman ensimmäinen glögikuohuviini, josta muodostui nopeasti hitti niin Suomessa kuin naapurimaassa Ruotsissakin. 

Nyt glögiskumppa palkittiin IWSC-alkoholijuomakilpailussa jälleen pronssimitalilla. 

– Kun jouluna 2012 testailimme ja maistelimme omatekoista glögiskumppa-sekoitusta kotona ja mietimme miksi kukaan ei ole tehnyt tästä tuotetta, ei olisi voinut kuvitella, että voitamme tuplapronssia alan arvotetuimmassa viinikilpailussa. Olemme pienenä perheyrityksenä luoneet Pohjoismaihin täysin uuden jouluisten kuohuviinien kategorian perinteisen lämpimän glögin rinnalle, Glöetintoimitusjohtaja Anette Raunio kertoo. 

Ruotsi on noussut yhtiön suurimmaksi markkinaksi ja Glöet löytyy tänä vuonna jokaisen Systembolagetin hyllyltä. Pienyrityksen liikevaihdosta tulee tänä jouluna jo yli 80 prosenttia ulkomailta.

– Menestys kilpailuissa ja sitä kautta saatu kansainvälinen huomio avaa meille nyt uusia markkinoita. Tänä jouluna tuote on myynnissä Pohjoismaiden lisäksi myös Saksassa. Kyllä me tähtäämme Saksassa Amazonin verkkokauppaan. Tavoite on korkealla, mutta ei se mahdoton ole, Raunio toteaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja