Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravitsemustieteilijä ottaa kantaa rasvasotaan: Onko margariini terveellisempää kuin voi?

Asiantuntijan mukaan geenit näyttelevät suurta roolia kolesteroliarvoista puhuttaessa.
Asiantuntijan mukaan geenit näyttelevät suurta roolia kolesteroliarvoista puhuttaessa. Shutterstock
Julkaistu 25.10.2017 07:11

MTV LIFESTYLE

Se, miten ihmisen elimistö reagoi rasvoihin, riippuu täysin yksilöstä, asiantuntija muistuttaa uutuuskirjassaan.

Terveysmyrsky-blogistaankin tunnetun ravitsemustieteilijän Timo Kettusen uutuuskirjassa Miksi syömisestä tuli niin vaikeaa? mies ottaa kantaa erilaisiin ravitsemuksellisiin uskomuksiin. Kettunen antaa kirjassaan oman näkemyksensä muun muassa paljon tunteita herättävään aiheeseen; rasvaan. Se, kannattaako leivän päälle levittää kovaa rasvaa sisältävää voita vai pehmeää rasvaa sisältävää margariinia, riippuu Kettusen mukaan täysin ihmisestä. 

– Se riippuu täysin yksilöstä ja rodusta. Osa ihmisistä voi syödä niin sanottua kovaa rasvaa ilman, että riski sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa tai kolesterolitaso kohoaa. Osalla taas kaikki arvot napsahtavat punaiselle pienestäkin rasvamäärästä, Kettunen toteaa kirjassa.

Geenin lisäksi kolesteroliarvoihin vaikuttaa kokonaisuus

Tämä yksilöllinen ero johtuu miehen mukaan rasva-aineenvaihduntaan vaikuttavasta geenistä. Kettusen mukaan suomalaisilla on paljon tätä kyseistä geeniä, joka nostaa tyydyttyneen rasvan kanssa veren kolesterolipitoisuutta. Elimistön reagointi rasvaan ei kuitenkaan johdu vain tästä yhdestä geenistä, vaan kolesteroliarvoihin vaikuttaa aina ruokavalion ja elämäntapojen luoma kokonaisuus.

Voin käytöstä ei voi Kettusen mukaan kiistellä.Lehtikuva

Naapurin ruokavalion ja kolesteroliarvojen perusteella et voi siis päätellä yhtään mitään siitä, miten oma elimistösi reagoi rasvoihin. Jos omat kolesteroliarvot huolestuttavat, Kettunen suosittelee käymään kolesteroliarvojen mittauksessa ja tekemään muutoksia vasta sen perusteella – jos tarvetta muutokseen ilmenee. 

Geenin ansiosta emme voi Kettusen mukaan oikeastaan kiistellä siitä, voiko kovaa ja pehmeää rasvaa syödä tai olla syömättä. 

Lähde: Timo Kettunen, Miksi syömisestä tuli niin hankalaa? (Fitra 2017) 

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Tiedätkö oman lukusi? Tämä on sydänterveyden "kaiken alulle paneva voima" – "Jos jotain tarvitsee mitata verenpaineen lisäksi, niin..."Uskotko sinäkin näihin? Ravitsemusterapeutti perkaa tavallisia ruokauskomuksia: "Välillä naureskelen sille, välillä näen punaista"Ravitsemusasiantuntija kannustaa palaamaan vanhoihin tapoihin – tämä rasva voita terveellisempi vaihtoehto?Totuus sokerista ja rasvasta: Professori tyrmää väitteen, johon ihmiset yhä uskovat – "se ei laihduta!"Maalaislääkäri Kiminkinen: Ravitsemussuosituksia on syytä uskoaNäin tehostat aineenvaihduntaasi – ja syy, miksi huono ruokavalio sairastuttaa toiset herkemmin
RasvaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Rasva
  • 01.09.202410:38
    Sydänterveys

    Tutkimuksessa yllättävä havainto terveellisestä oliiviöljystä

  • 11.05.202414:32
    Tutkimustulokset

    Harvardin tutkijat: Teelusikallisella oliiviöljyä päivässä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia

  • 29.03.202410:33
    Ravitsemus

    Suomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaan

  • 14.10.202106:30
    Verot

    Uutissuomalainen: Lähes puolet suomalaisista vastustaa terveysveron käyttöönottoa

  • 14.03.202014:00
    Ruoka

    Helppo rasvamuutos pienentää sydänsairauksien riskiä – jo puolikas ruokalusikallinen päivässä riittää