Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Maalaislääkäri Kiminkinen: Ravitsemussuosituksia on syytä uskoa

Lautasmallissa puolet lautasesta täytetään kasviksilla.
Lautasmallissa puolet lautasesta täytetään kasviksilla.Lehtikuva
Julkaistu 16.03.2017 06:15

MTV LIFESTYLE

Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Hyvää Elämää -lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Heli halusi tietää, millainen ruoka on hyväksi sydän- ja verisuonisairauksissa. Alla Kiminkisen vastaus.

On vaikeaa ymmärtää, miksi virallisia ravitsemussuosituksia pidetään epäluotettavina. Ne perustuvat maailman parhaiden ravitsemusasiantuntijoiden arviointiin saatavilla olevista tieteellisistä tutkimuksista. Maallikolla, joihin on luettava myös muiden alojen asiantuntijat, ei ole mitään mahdollisuutta itsenäisesti arvioida samaa.

Lähinnä vain Suomea koskettanut karppausbuumi aiheutti sen, että 40 vuoden ajan myönteiseen suuntaan kehittyneet valtimonkovettumataudin vaaratekijät ponnahtivat nousuun: kolesteroli, ylempi verenpaine, suolan käyttö. Myös korkean riskin potilaita on luopunut oleellisen tärkeistä lääkityksistä. Juuri tällä hetkellä on meneillään kansan keskuudessa tuorein Finriski -kartoitus, jonka tuloksia odotellaan kiivaasti.

Tämän hetkisen tieteen tuottamia ravitsemussuosituksia on siis syytä uskoa. Ne ovat maailmanlaajuisia, ja niissä on analysoituna tuorein tieto. Jos uutta ilmaantuu, ohjeita päivitetään. Ohjeisto on erittäin samanlainen kaikkialla maailmassa. Tiede on asiassa siis harvinaisen yksimielinen.

Pehmeä rasva on valtimoille hyväksi. Kova rasva, siis eläin- ja maitorasva sekä ravinnon kolesteroli vaikuttavat maksassa samalla tavalla: LDL-kolesterolireseptorit vähänevät. Pienet pahanlaatuisen kolesterolin hiukkaset (LDL-kolesteroli) aiheuttavat valtimonkovettumataudin tunkeutuessaan valtimon seinämään. LDL-kolesteroli poistuu elimistöstä vain maksan LDL -kolesterolireseptoreiden kautta.

Jos käyttää paljon tyydyttynyttä (kovaa) rasvaa, veren LDL-kolesterolitaso nousee ajan oloon vääjäämättä. Toki asiaan vaikuttaa yksilöllisen geeniperimän kokonaisuus.

Pehmeä rasva lisää LDL-kolesterolireseptoreiden määrää. Siispä kannattaa käyttää pehmeitä kasviöljyjä, erityisesti rypsiöljyä, sekä kalaa. Tietenkin on eduksi mättää lautaselle paljon kuitua, jonka määrää on vaikea saada täyteen ilman täysjyvää. 

Lihottaako leipä tai pasta, tarvitseeko ihminen viljaa?

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kommentoi Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017 erilaisia ruokamyyttejä – esimerkiksi sitä, kerryttävätkö leipä ja pasta kiloja tai tarvitseeko ihminen viljaa.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Pitkäikäisyyden asiantuntija varoittaa: "Terveellinen" tapa voi oikeasti viedä vuosia elämästäsiTiedätkö oman lukusi? Tämä on sydänterveyden "kaiken alulle paneva voima" – "Jos jotain tarvitsee mitata verenpaineen lisäksi, niin..."Suomalaisten vinksahtanut lautasmalli syypää moniin sairauksiin – neljä tapaa pitää verisuonet kunnossaRavitsemusterapeutti huolissaan sitkeistä ruokamyyteistä – nämä valheet eivät kuole milläänNäin pidät kolesteroliarvot kurissa ja pysyt terveenä – lääkäri neuvooNäin tehostat aineenvaihduntaasi – ja syy, miksi huono ruokavalio sairastuttaa toiset herkemmin
RavitsemusSydänterveysLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 9.12.06:49
    Vatsavaivat

    Ruokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"

  • 8.12.06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • 7.12.19:01
    Vitamiinit

    Kiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta

  • 7.12.08:41
    Ruoka

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • 5.12.16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"