Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravitsemusasiantuntija kannustaa palaamaan vanhoihin tapoihin – tämä rasva voita terveellisempi vaihtoehto?

Laardi sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.
Laardi sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.Shutterstock
Julkaistu 27.02.2018 10:36

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Sianlihasta saatava laardi ei ehkä sittenkään ole niin epäterveellistä, kuin tähän asti on luultu.

Kauan ennen kuin erilaiset öljyt ja margariinit valtasivat kauppojen hyllyt, ihmiset käyttivät leivonnassa ja ruoanlaitossa surutta sianlihasta saatavaa laardia. Nyt eräs ravintoasiantuntija haluaa herätellä paluuta vanhaan väittämällä laardin olevan luultua terveellisempi vaihtoehto.

Lue myös suomalaisasiantuntijan kannanotto: Ravitsemustieteilijä ottaa kantaa rasvasotaan: Onko margariini terveellisempää kuin voi? 

Brittiläisen ravitsemusliiton asiantuntijan Jo Traversin mukaan siitäkin huolimatta, että laardi on valmistettu sianrasvasta, se sisältää joukon hyviä rasvoja. Miehen mukaan laardi sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, joiden on viime aikaisissa tutkimuksissa todistettu olevan hyödyksi sydämen terveydelle.

Toinen asiantuntija muistuttaa kohtuudesta

Traversin mukaan monen nykyihmisen kavahtama laardi saattaa olla jopa voita parempi vaihtoehto.

– Laardissa on itse asiassa varsin paljon monityydyttymätöntä rasvaa, mikä on hyväksi sydämen terveydelle. Tällaiset rasvat ovat niitä, joita tarvitsemme ruokavaliossamme, ja siinä on niitä itse asiassa paljon enemmän kuin voissa, Travers kertoo.

Laardi koostuu 55-prosenttisesti monityydyttymättömästä rasvasta, kun taas vastaava luku voin osalta on 32 prosenttia.

shutterstock_204684469Kaikkea voi nauttia kohtuudella, myös rasvaa.Shutterstock

Ravitsemusterapeutti Rhiannon Lambert haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että jos rasvaa käyttää pieniä määriä ruoanlaitossa ja leivonnassa, rasvan laadulla ei ole kovinkaan paljon merkitystä.

– Toisen ruoan väittäminen paremmaksi kuin toisen voi olla hyödytöntä, sillä ruoasta voi kadota nautinto, jos meistä tuntuu, ettemme saisi syödä sitä. On tärkeä muistaa, että kaikkia ruokia voi nauttia kohtuudella, Lambert muistuttaa.

Lähde: Independent

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Uskotko sinäkin näihin? Ravitsemusterapeutti perkaa tavallisia ruokauskomuksia: "Välillä naureskelen sille, välillä näen punaista"Harvardin professori jyrähtää: Kookosöljy on "puhdasta myrkkyä" – terveysvaikutuksista ei näyttöäVoi, margariini vai öljy? Asiantuntijat: Tämä on paras rasva paistamiseenTotuus sokerista ja rasvasta: Professori tyrmää väitteen, johon ihmiset yhä uskovat – "se ei laihduta!"Sokeri vai rasva – kumpi on haitallisempaa? Suomalaisasiantuntija: ”Todella ongelmallista ja tulisi välttää”Asiantuntijat: "Rasvan välttely lihottaa" – näitä ruokia sinun kannattaisi syödä säännöllisesti!
RasvaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Rasva
  • 01.09.202410:38
    Sydänterveys

    Tutkimuksessa yllättävä havainto terveellisestä oliiviöljystä

  • 11.05.202414:32
    Tutkimustulokset

    Harvardin tutkijat: Teelusikallisella oliiviöljyä päivässä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia

  • 29.03.202410:33
    Ravitsemus

    Suomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaan

  • 14.10.202106:30
    Verot

    Uutissuomalainen: Lähes puolet suomalaisista vastustaa terveysveron käyttöönottoa

  • 14.03.202014:00
    Ruoka

    Helppo rasvamuutos pienentää sydänsairauksien riskiä – jo puolikas ruokalusikallinen päivässä riittää