10:01

Ravintoainepommi, joka hellii vatsaa ja suojelee sairauksilta – syötkö jo tätä supermarjaa?

Videolta voit poimia herkullisen vadelma-mutakakun reseptin.

Vadelmat sisältävät ainesosia, jotka auttavat elimistöäsi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. 

Vadelmat maistuvat herkullisilta ympäri vuoden niin tuoreina kuin pakasteena. Harva marjoilla herkuttelija on taatusti tullut ajatelleeksi, kuinka terveellisestä marjasta loppupeleissä oikein onkaan kyse.

Seuraavat syyt voivat saada sinut lisäämään vadelmia entistä runsaammalla kädellä niin jogurtin sekaan kuin aamupuuron päälle. Vadelmat maistuvat herkullisilta myös sellaisenaan vaikkapa karkin korvikkeena. 

1. Runsaasti ravintoaineita

Vadelma sisältää runsaasti muun muassa immuunijärjestelmän ja ihon terveyden kannalta tärkeää C-vitamiinia. C-vitamiinia vadelmat sisältävät 20,5 milligrammaa sataa grammaa kohden. Kaksi desilitraa vadelmia sisältää siis saman verran C-vitamiinia, kuin yksi mandariini.

C-vitamiinin lisäksi vadelmat sisältävät muun muassa K-, B- ja E-vitamiinia, rautaa, magnesiumia ja kaliumia.

2. Vähäsokerista herkkua

Vaikka vadelmat maistuvat makeille, ne ovat hyvin vähäsokerinen vaihtoehto moneen muuhun välipalaan, kuten vaikkapa omenaan verrattuna.

Tämä ominaisuus tekee vadelmista mitä parhaimman vaihtoehdon niille, jotka haluavat karsia ruokavaliostaan turhaa sokeria mausta tinkimättä.

3. Täynnä antioksidanttia

Vadelmia kannattaa syödä myös niiden runsaan antioksidanttipitoisuuden vuoksi. Antioksidantit on tutkimuksissa yhdistetty muun muassa pienentyneeseen diabeteksen ja ylipainon riskiin, mutta niiden on todettu myös hidastavan vanhenemista. Tämä sen ansiosta, että antioksidantit estävät ja korjaavat tutkitusti solujen DNA:n vaurioita ja hillitsevät tulehduksia.

KOKEILE HERKULLISTA VADELMARESEPTIÄ: Raikas vadelmatorttu 

4. Suojelee syövältä

Sen lisäksi, että vadelmien sisältämät antioksidantit ja tulehduksia ehkäisevät aineosat auttavat suojelemaan sairauksilta, ne auttavat suojautumaan myös syöpäsoluilta.

Tutkimukset ovat osoittaneen vadelmien sisältämien kasvisperäisten ainesosien, kuten ellagitanniinien, auttavan syöpäsolujen tuhoamisessa.

5. Varsinainen kuitupommi

Vadelmat sisältävät runsaasti kuitua, noin 3,7 grammaa sataa grammaa kohden. Kuitu hidastaa ruoansulatusta ja auttaa vatsaa pysymään täytenä, ja lisäksi se tukee terveyttä edistävien bakteerien toimintaa elimistössä.

Suoliston hyvä bakteeritasapaino on puolestaan tutkimuksissa liitetty vahvempaan vastustuskykyyn ja parantuneeseen mielialaan. 

6. Terävöittää muistia ja aivotoimintaa

Vadelmat auttavat torjumaan solujen epätasapainosta johtuvaa oksidatiivista stressiä, joka vaikutta elimistön kykyyn torjua vapaiden radikaalien haittavaikutuksia. Oksidatiivinen stressi on taas syy-seuraustekijä moniin sairauksiin, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin.

Vadelmien sisältämät flavonoidien on osoitettu parantavan koordinaatiota, muistia ja mielialaa ”siivoamalla” aivoista myrkylliset proteiinit.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja