Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravintoainepommi, joka hellii vatsaa ja suojelee sairauksilta – syötkö jo tätä supermarjaa?

10:01Heidi leipooVideolta voit poimia herkullisen vadelma-mutakakun reseptin.
Julkaistu 22.03.2019 06:59

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Vadelmat sisältävät ainesosia, jotka auttavat elimistöäsi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. 

Vadelmat maistuvat herkullisilta ympäri vuoden niin tuoreina kuin pakasteena. Harva marjoilla herkuttelija on taatusti tullut ajatelleeksi, kuinka terveellisestä marjasta loppupeleissä oikein onkaan kyse.

Seuraavat syyt voivat saada sinut lisäämään vadelmia entistä runsaammalla kädellä niin jogurtin sekaan kuin aamupuuron päälle. Vadelmat maistuvat herkullisilta myös sellaisenaan vaikkapa karkin korvikkeena. 

1. Runsaasti ravintoaineita

Vadelma sisältää runsaasti muun muassa immuunijärjestelmän ja ihon terveyden kannalta tärkeää C-vitamiinia. C-vitamiinia vadelmat sisältävät 20,5 milligrammaa sataa grammaa kohden. Kaksi desilitraa vadelmia sisältää siis saman verran C-vitamiinia, kuin yksi mandariini.

C-vitamiinin lisäksi vadelmat sisältävät muun muassa K-, B- ja E-vitamiinia, rautaa, magnesiumia ja kaliumia.

vadelma
Vadelmat ovat terveellsitä herkkua niin tuoreina kuin pakasteena.Shutterstock

2. Vähäsokerista herkkua

Vaikka vadelmat maistuvat makeille, ne ovat hyvin vähäsokerinen vaihtoehto moneen muuhun välipalaan, kuten vaikkapa omenaan verrattuna.

Tämä ominaisuus tekee vadelmista mitä parhaimman vaihtoehdon niille, jotka haluavat karsia ruokavaliostaan turhaa sokeria mausta tinkimättä.

3. Täynnä antioksidanttia

Vadelmia kannattaa syödä myös niiden runsaan antioksidanttipitoisuuden vuoksi. Antioksidantit on tutkimuksissa yhdistetty muun muassa pienentyneeseen diabeteksen ja ylipainon riskiin, mutta niiden on todettu myös hidastavan vanhenemista. Tämä sen ansiosta, että antioksidantit estävät ja korjaavat tutkitusti solujen DNA:n vaurioita ja hillitsevät tulehduksia.

KOKEILE HERKULLISTA VADELMARESEPTIÄ: Raikas vadelmatorttu 

4. Suojelee syövältä

Sen lisäksi, että vadelmien sisältämät antioksidantit ja tulehduksia ehkäisevät aineosat auttavat suojelemaan sairauksilta, ne auttavat suojautumaan myös syöpäsoluilta.

Tutkimukset ovat osoittaneen vadelmien sisältämien kasvisperäisten ainesosien, kuten ellagitanniinien, auttavan syöpäsolujen tuhoamisessa.

5. Varsinainen kuitupommi

TreenitVälipalaan lisätyt vadelmat auttavat nälkää pysymään poissa pidempään.Shutterstock

Vadelmat sisältävät runsaasti kuitua, noin 3,7 grammaa sataa grammaa kohden. Kuitu hidastaa ruoansulatusta ja auttaa vatsaa pysymään täytenä, ja lisäksi se tukee terveyttä edistävien bakteerien toimintaa elimistössä.

Suoliston hyvä bakteeritasapaino on puolestaan tutkimuksissa liitetty vahvempaan vastustuskykyyn ja parantuneeseen mielialaan. 

6. Terävöittää muistia ja aivotoimintaa

Vadelmat auttavat torjumaan solujen epätasapainosta johtuvaa oksidatiivista stressiä, joka vaikutta elimistön kykyyn torjua vapaiden radikaalien haittavaikutuksia. Oksidatiivinen stressi on taas syy-seuraustekijä moniin sairauksiin, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin.

Vadelmien sisältämät flavonoidien on osoitettu parantavan koordinaatiota, muistia ja mielialaa ”siivoamalla” aivoista myrkylliset proteiinit.

Lähteet: Health.com, Fineli, Satokausikalenteri, Arktiset Aromit

Lisää aiheesta:

Hyötyä sekä suolistolle että aivoille: Näitä ruokia ostaa ravitsemusasiantuntijaOvatko banaanit terveellisiä vai lasketaanko ne herkuksi? Ravintoasiantuntija selittääRuoat, jotka parantavat vastustuskykyäsi – näitä kannattaa syödä!Auttaa vatsavaivoihin ja kohentaa seksielämää! 10 hyvää syytä syödä rusinoita – joka päivä25 ruoka-ainetta, joita maailman terveimmät ihmiset syövät päivittäin – kuuluvatko nämä hyvää tekevät herkut jo ruokavalioosi? 11 ruokaa, joita ravitsemusterapeutit syövät lähes päivittäin – ja joita sinunkin pitäisi
MarjatRuokavalioVitamiinitTerveys ja hyvinvointiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 24.9.15:50
    Syöpä

    Suomalaisesta marjasta löytyi jälleen uusi terveysvaikutus – apua jopa syöpiin?

  • 19.9.10:29
    Ruoka

    Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissa

  • 18.9.10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 16.8.17:28
    Leivonta

    Marjapiirakka, jota kaikki rakastavat – superhelppo valmistaa!

  • 13.8.07:43
    Ruoka

    Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistä