Mustana, kiitos! Tässäkö todellinen syy, miksi niin moni rakastaa juoda kahvinsa ilman maitoa ja sokeria?

Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt 0:43 Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt
Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt

Sokerin ja maidon jättäminen pois kahvista saattaa "olla geeneissä"!

Video yllä: Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt!

Sillä, että rakastat kahvia mustana, ei välttämättä ole varsinaista tekemistä juoman maun kanssa. Northwesternin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että maun sijaan mustan kahvin pariin ihmisiä houkutteli kofeiini, kertoo Food&Wine-julkaisu.

Tämä saa nauttimaan mustasta kahvista

Uudessa selvityksessä eroteltiin mustaa kahvia rakastavat henkilöt niistä, jotka lisäävät kahviinsa sokeria, maitoa tai muuta.

– Havaitsimme, että ne kahvinjuojat, joilla on nopeampaan kofeiiniaineenvaihduntaan liittyvä geeni, suosivat katkeraa, mustaa kahvia, kofeiinitutkija Marilyn Cornelis kuvaa.

– Sama geenimuunnos löytyi ihmisistä, jotka pitävät enemmän teestä ilman makeutusaineita, ja ihmisistä, jotka pitävät katkerasta tummasta suklaasta miedomman maitosuklaan sijaan.

Tummassa suklaassa on hieman kofeiinia; lisäksi se sisältää myös piristävästi vaikuttavaa teobromiinia.

Mustan kahvin juojat herkkiä kofeiinini vaikutuksille

Cornelis uskoo, että mustan kahvin maun sijaan ihmisiin vetoaa todellisuudessa juoman kofeiini; he yhdistävät kitkerän maun kofeiiniin vaikutuksiin, kertoo CNN.

– Kun ihminen ajattelee kofeiinia, hän ajattelee kitkerää makua, joten hän nauttii myös tummasta suklaasta. On mahdollista, että tällaiset ihmiset ovat vain hyvin herkkiä kofeiinin vaikutuksille ja he ovat oppineet tämän käytösmallin myös muihin kitkeriin ruokiin liittyen.

Tutkimus julkaistiin Nature Scientific Reports -julkaisussa.

Miksi osa ihmisistä voi juoda paljon kahvia?

Kahvin juomisesta on löydetty monia terveysetuja. Tutkimuksen mukaan terveydelle parempi ratkaisu on esimerkiksi juoda 4 kupillista suotatinkahvia kuin jättää kahvi kokonaan juomatta! Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kahvin juominen parantaa suolistosyöpään sairastuneen ennustetta.

Cornelis on aiemmissa tutkimuksissaan havainnut "kahvigeenin" vaikuttavan esimerkiksi siihen, montako kahvikupillista ihminen nauttii päivässä.

– Geenin ansiosta kofeiini hajoaa ihmisen aineenvaihdunnassa nopeammin, jolloin sen stimuloiva vaikutus katoaa nopeammin. Silloin kahvia täytyy juoda lisää. Tämä voisi selittää, miksi osalle ihmisistä sopii paljon suuremman kahvimäärän nauttiminen verrattuna johonkuhun toiseen, joka voisi tulla [samasta määrästä] hermostuneeksi tai hyvin ahdistuneeksi.

Katso myös: Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa?  Voiko ruokalusikkaa käyttää kahvin annosteluun? Tässä totuus kahvimyyteistä:

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat