Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Radikaali muutos reseptissä, nimellä yllättävä tausta – tiesitkö näitä faktoja 55 vuotta täyttävästä HK:n Sinisestä?

Shutterstock
Julkaistu 17.08.2018 13:38

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Tänään vietetään Suomessa Kansallista lenkkipäivää, kunnianosoituksena suomalaiselle makkaralle ja hyvälle perusruoalle. Tänään juhlitaan myös HK:n Sinisen syntymäpäivää.

Katso yllä olevalta videolta, miten makkara tulisi paistaa kotioloissa.

Yksi suomalaisten suosikkimakkaroista, HK:n Sininen Lenkki, täyttää tänä vuonna 55 vuotta. Makkaraa ostetaan keskimäärin joka päivä edelleen noin 48 000 pakettia päivässä.

Sinisen Lenkin alkuaikoina suosio ei kuitenkaan ollut yhtä kovaa, sillä 1950-luvulla lenkkimakkaran hinta oli jopa korkeampi kuin täyslihan. Lenkki ei siis todellakaan ollut joka kodin perusruokaa.

Sinisellä painettu "lenkkimakkara" kuoressa

50-luvulla makkaraa valmistettiin luonnonsuoleen käsityönä ja jokaisen lenkkimakkaran päähän sidottiin käsin alumiininen sinetti, joka kertoi tuotteen laatunimen. Lenkkimakkarat myytiin tuolloin usein irtotavarana paperipusseissa.

1960-luvulla siirryttiin kuitenkin koneellisesti kiinnitettyihin niitteihin, mutta elintarvikeasetus vaati edelleen tuotteisiin tiedon makkaran laadusta.

Siksi makkarankuoren sisäpintaan painettiin mustikoista saadulla värillä sana "lenkkimakkara" sinisellä, kun taas silloiseen HK:n Punaiseen lyötiin punaisella sana "kiuasmakkara".

Vuotta 1963, jolloin uusi käytäntö otettiin käyttöön, pidetään Sinisen Lenkin syntymävuotena.

Nimi vakiintui, resepti muuttui

HK:n Sinisen menestyksen salaisuus saattaakin piillä juuri tässä elintarvikeasetuksessa, sillä se erotti Sinisen Lenkin kilpailijoista. Pian kauppiaat alkoivat tilata lyhyesti tuotteensa sanomalla "20 lenkkiä sinistä ja kymmenen punaista".

LUE MYÖS: Taustalla mielenkiintoinen tarina – tästä Sininen lenkki on saanut nimensä

Kauppiailta makkaran kutsumistapa siirtyi pian myös kuluttajien sanastoon, ja niin nimi "Sininen Lenkki" alkoi vakiintua.

Sininen Lenkki valmistetaan vielä tänä päivänäkin suomalaisesta lihasta, vaikka resepti onkin muuttunut radikaalisti 1960-luvulla.

Alun perin Sinisessä käytettiin pääosin naudanlihaa. Kun maatalouspolitiikka alkoi suosia sikataloutta, HK:n Sinisen pääraaka-aineeksi vaihtui sianliha. Vanhojen makkaramestarien mielestä sianliha ei sopinut makkaraan, mutta suomalaisille se on kuitenkin kelvannut. 

Uunimakkara suomalaisten suosikkiruokia

Uunimakkara on maistunut suomalaisissa ruokapöydissä jo vuosikymmenten ajan, ja se on myös luonasruokaloiden ykkönen.

Jos lenkkipäivän kunniaksi tänään maistuisi kotona myös uunimakkara, ota tästä talteen reseptit sekä klassiseen herkkuun alla olevan linkin takaa, että tomaattiseen versioon videolta.

Klassikkoresepti vailla vertaa: Näin teet perinteistä uunimakkaraa

Tomaattinen uunimakkara:

1:30Tomaattinen uunimakkara

Lähteet: HK, MTV 

Lisää aiheesta:

"Kansallislenkkimakkara" täyttää jo 60 vuotta – tiedätkö, mistä Sininen Lenkki on saanut nimensä?Tiedätkö, mistä HK:n Sininen on saanut oikeasti nimensä? Legendaarinen makkara täyttää 58 vuottaTiesitkö tätä grillimakkaroista? Yksi merkintä katosi makkarapaketeista Suomessa jo vuosia sitten – paljasti oleellisen tiedon sisällöstäTiesitkö tätä lauantaimakkarasta? Sisältää ainesosan, jota moni ei ole tullut edes ajatelleeksi Järjetön miljoonamyynti Suomessa – HK:n Sininen on legendaarinen lihapötkylä, josta HIM-rumpali Mika tuunaa huikean makkarasiilin: "Reikiin laitetaan nakit pystyyn"Resepti vaihtui radikaalisti, suosio säilyi – tässäkö HK:n Sinisen menestyksen salaisuus?
MakkaraRetroMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makkara
  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 3.7.09:53
    Takaisinvedot

    Atrian grillimakkaraa vedetään myynnistä – voi aiheuttaa oireita

  • 25.6.17:28
    Ruoka

    Kuinka kauan avattu makkarapaketti säilyy?

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia

  • 20.6.09:44
    Ruoka

    Makkaran murskasuosio! Yhtä grillimakkaraa myydään nyt poikkeuksellisen paljon