Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Resepti vaihtui radikaalisti, suosio säilyi – tässäkö HK:n Sinisen menestyksen salaisuus?

Monilla suomalaisilla on lapsuudenmuistoja lenkkimakkarasta.
Monilla suomalaisilla on lapsuudenmuistoja lenkkimakkarasta.Lehtikuva
Julkaistu 11.10.2017 08:55

MTV LIFESTYLE

S-ryhmä julkaisi lokakuun alussa suomalaisen ruokakulttuurin yli 400-sivuisen suurteoksen, Ruoka-Kalevalan. Tuore teos on oodi suomalaiselle ruoalle ja suomalaisten rakkaimmille makumuistoille.

S-ryhmän, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Marttaliiton toukokuussa 2016 käynnistämä jättihanke toteutettiin yhdessä suomalaisten kanssa. Ruokakalevala.fi-sivuston ja Marttojen keräyksen tuloksena saatiin taltioitua tuhansittain suomalaisten rakkaimpia makumuistoja.

"Kun olin pieni, äiti paistoi lauantaina saunan jälkeen makkarakuppeja paistinpannulla, ja siihen päälle paistettua sipulia. Nyt kun olen itse äiti, olen tehnyt tyttärelleni samoja makkarakuppeja."

Teoksessa muistellaan muun muassa legendaarisen makkaran, HK:n Sinisen Suomen valloitusta. Miten tästä makkarasta nousi Suomessa ilmiö?

Suomi-makkara edelsi HK:n Sinistä

HK:n Sininen Punainen lenkkimakkara
Muistatko vielä, kun Sinisen paketti näytti tältä?Lehtikuva

Tiesitkö, että vielä 1950-luvulla makkara oli itse asiassa kalliimpaa kuin liha? Yksi muita edullisempi makkara oli kuitenkin suomalaisille tarjolla: Suomi-makkara. Se valmistui halvemmista ruhonosista ja makkara saikin lempinimekseen hampparinväärä, jätkänmakkara ja halpamakkara. Suomi-makkaraa voidaan pitää HK:n sinisen esi-isänä.

HK:n Sinisen markkinoille tulon mahdollisti tekniset innovaatiot ja kaupungistuminen. Kylmälaitteet yleistyivät, luonnonsuoli korvattiin keinokuorella ja makkaran hinta saatiin näin alhaisemmaksi. Suomalaiset muuttivat entistä enemmän kaupunkeihin ja keksivät uusia ruoanlaittorituaaleja, kuten saunamakkaran. 

"Lapsuudessani odotin aina innolla sunnuntai-iltoja, sillä se tarkoitti saunamakkaraa perheen kanssa. Ensin lämmitettiin sauna ja sitten oli aika hakea HK:n Sininen lenkkipaketti ja asetella makkarat kiikkerälle saunalautaselle. Saunassa lautanen sitten kiinnitettiin kiukaan yllä roikkuvaan ketjuun ja makkaroiden annettiin paistua löylyissä. "

Ruoka-Kalevalan mukaan HK:n Sinisen menestyksen salaisuus saattaa piillä elintarvikeasetuksessa. Uusi asetus edellytti, että makkarapakkauksesta tuli löytyä tieto valmistajasta ja tuotteen laadusta. Koska HK:n lenkkimakkarat myytiin usein irtotavarana kaupan paperisessa pussissa, leima lyötiin makkaran keinokuoreen.

HK:n Siniseen lyötiin leima mustikasta tehdyllä väriaineella: "lenkkimakkara". HK:n Punaisessa sen sijaan luki "kiuasmakkara". Kun tämä merkintä otettiin käyttöön, Sinisen ja Punainen nousivat ilmiöksi Suomessa. HK:n Sininen lanseerattiin vuonna 1963 ja vuonna 1980 se oli noussut Suomen suosituimmaksi lenkkimakkaraksi. 

HK:n Sinisen resepti muuttui

HK:n Sininen lenkkimakkaraSininen Lenkki -paketti tänä päivänä.Lehtikuva

​​​​​​​HK:n Sinisen resepti ei ole pysynyt täysin samana alusta saakka. Alun perin Sinisessä käytettiin nimittäin pääosin naudanlihaa. Suomessa oli 1960-luvulla Ruoka-Kalevalan mukaan myös paljon hevosia, joita myös käytettiin lenkkimakkaran raaka-aineena.

Kun maatalouspolitiikka alkoi suosia sikataloutta, HK:n Sinisen pääraaka-aineeksi vaihtui sianliha.  Vanhojen makkaramestarien mielestä sianliha ei sopinut makkaraan, mutta suomalaisille se on kuitenkin kelvannut. 

Lähde: Ruoka-Kalevala - eli makumuistoja Suomesta (SKS 2017)

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

"Kansallislenkkimakkara" täyttää jo 60 vuotta – tiedätkö, mistä Sininen Lenkki on saanut nimensä?Muistatko vielä Ostakaa makkaraa -laulun? Nyt sen sanat menivät uusiksi: "Tuntuu aika vanhanaikaiselta opettaa lapsille..."Tiedätkö, mistä HK:n Sininen on saanut oikeasti nimensä? Legendaarinen makkara täyttää 58 vuottaTiesitkö tätä grillimakkaroista? Yksi merkintä katosi makkarapaketeista Suomessa jo vuosia sitten – paljasti oleellisen tiedon sisällöstäJärjetön miljoonamyynti Suomessa – HK:n Sininen on legendaarinen lihapötkylä, josta HIM-rumpali Mika tuunaa huikean makkarasiilin: "Reikiin laitetaan nakit pystyyn"Radikaali muutos reseptissä, nimellä yllättävä tausta – tiesitkö näitä faktoja 55 vuotta täyttävästä HK:n Sinisestä?
MakkaraRetroMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makkara
  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 17.9.13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 3.7.09:53
    Takaisinvedot

    Atrian grillimakkaraa vedetään myynnistä – voi aiheuttaa oireita

  • 25.6.17:28
    Ruoka

    Kuinka kauan avattu makkarapaketti säilyy?

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia