Suomalaisten työpaikkaruokaloiden ehdoton lounassuosikki: "Kun sitä on tarjolla, asiakkaita on aina paljon"

lounas
Kuvituskuva: Ruokaa lounasruokalassa. Lehtikuva

Mitä suomalaiset syövät lounaalla? Työpaikkaruokaloita ympäri Suomen ylläpitävän ISS Ruokapalveluiden ravintolavastaavat kertovat, millaiset ruoat meille nyt maistuvat. Yksi kotiruoka nousee edelleen ylitse muiden.

ISS Ruokailupalvelut ruokkii päivittäin tuhansia nälkäisiä työntekijöitä ja koululaisia ympäri Suomen. Tältä näyttävät suomalaisten lounasvalinnat vuonna 2017.

Kotiruoka pitää pintansa: Uunimakkara on ykkönen

Työpaikan lounasruokaloissa perinteinen kotiruoka on edelleen ykkönen, mutta suomalaisten makumaailma on myös selkeästi kansainvälistynyt.

– Nyt halutaan myös vahvoja makuja, esimerkiksi aasialaista ruokaa. Tulisten ruokien kysyntä kasvaa, ISS Ruokapalveluiden tuotepäällikkö Terhi Paldan kertoo.

Myös kasvisruoan menekki näkyy ympäri Suomen. Vegaaniruokabuumi käy kuumana lähinnä pääkaupunkiseudulla ja muualla eteläisessä Suomessa.

– Vegaani- ja kasvisruoka korostuvat entistä vahvemmin, vaikka osuus kokonaisruokailijamäärästä on vielä pieni. ”Sekaanien” ja fleksaajien määrä on kasvanut, ISS Ruokailupalveluiden tuotejohtaja Petri M. Salminen kertoo

Vaikka monet suomalaiset ovatkin lisänneet kasvisvaihtoehtoja lounaslautaselleen, pitävät vanhat lihasuosikit pintansa.

– Monet suomalaiset sanovat, että he eivät syö paljon makkaraa. Mutta kun meillä on missä tahansa ravintolassa makkaraa, nakkia tai erityisesti uunimakkaraa, niin silloin meillä on aina hyvä asiakastyytyväisyys. Kun sitä on tarjolla, asiakkaita on aina paljon. Sinä päivänä muuta ruokaa menee vähemmän, Paldan paljastaa

Uunimakkaran lisäksi suomalaisten lounassuosikkeihin lukeutuvat perinteiset lihapullat, kirjolohi, lasagne sekä broilerin rintaleike ja koivet.

– Mielenkiintoista on, että yksi suosikeista ovat myös broilerinkoivet. Ihmiset mieltävät sen maukkaammaksi, kun siinä on luuta mukana, Terhi Paldan sanoo.

"Suomalaiset haluavat hyvää ruokaa maku edellä"

Salaattibuffetissa suomalaiset kaipaavat nyt yhä enemmän vaihtoehtoja. Pelkät tomaatit, kurkut ja porkkanaraasteet eivät enää riitä, vaan buffetista täytyy löytyä myös erilaisia proteiineja, pastaa ja muita lisukkeita.

Terveellisyyden lisäksi lounasruoalta vaaditaan elämyksellisyyttä ja makua. Hummukset, tahinit ja avokadolevitteet maistuvat suomalaisille ennätyksellisen hyvin rasvalevitteiden korvikkeena.

– Suomalaiset haluavat lounaalla hyvää ruokaa maku edellä. Meille terveellisyys ei tarkoita hajutonta ja mautonta, vaan superherkullista, Paldan toteaa.

Samaan hengenvetoon hän lisää, että maustaminen on todellinen trendi. Nyt lounasruoalta halutaan hyviä, vahvoja makuja – makeutta, karvautta ja tulisuutta. Makujen pitää räjähtää suussa ja erilaiset makupolut ja soinnut tuovat elämyksiä lounashetkeen.

– Työpaikkaruoasta on ehkä se väärä käsitys, että se olisi jotenkin mautonta. Kyllä asiakkaat vaativat, että ruoan pitää maistua, Paldan sanoo.

***

0:27


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja