Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisten työpaikkaruokaloiden ehdoton lounassuosikki: "Kun sitä on tarjolla, asiakkaita on aina paljon"

Kuvituskuva: Ruokaa lounasruokalassa.
Kuvituskuva: Ruokaa lounasruokalassa. Lehtikuva
Julkaistu 21.06.2017 11:07
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mitä suomalaiset syövät lounaalla? Työpaikkaruokaloita ympäri Suomen ylläpitävän ISS Ruokapalveluiden ravintolavastaavat kertovat, millaiset ruoat meille nyt maistuvat. Yksi kotiruoka nousee edelleen ylitse muiden.

ISS Ruokailupalvelut ruokkii päivittäin tuhansia nälkäisiä työntekijöitä ja koululaisia ympäri Suomen. Tältä näyttävät suomalaisten lounasvalinnat vuonna 2017.

Kotiruoka pitää pintansa: Uunimakkara on ykkönen

Työpaikan lounasruokaloissa perinteinen kotiruoka on edelleen ykkönen, mutta suomalaisten makumaailma on myös selkeästi kansainvälistynyt.

– Nyt halutaan myös vahvoja makuja, esimerkiksi aasialaista ruokaa. Tulisten ruokien kysyntä kasvaa, ISS Ruokapalveluiden tuotepäällikkö Terhi Paldan kertoo.

Myös kasvisruoan menekki näkyy ympäri Suomen. Vegaaniruokabuumi käy kuumana lähinnä pääkaupunkiseudulla ja muualla eteläisessä Suomessa.

– Vegaani- ja kasvisruoka korostuvat entistä vahvemmin, vaikka osuus kokonaisruokailijamäärästä on vielä pieni. ”Sekaanien” ja fleksaajien määrä on kasvanut, ISS Ruokailupalveluiden tuotejohtaja Petri M. Salminen kertoo

10620280
Lehtikuva

Vaikka monet suomalaiset ovatkin lisänneet kasvisvaihtoehtoja lounaslautaselleen, pitävät vanhat lihasuosikit pintansa.

– Monet suomalaiset sanovat, että he eivät syö paljon makkaraa. Mutta kun meillä on missä tahansa ravintolassa makkaraa, nakkia tai erityisesti uunimakkaraa, niin silloin meillä on aina hyvä asiakastyytyväisyys. Kun sitä on tarjolla, asiakkaita on aina paljon. Sinä päivänä muuta ruokaa menee vähemmän, Paldan paljastaa

Uunimakkaran lisäksi suomalaisten lounassuosikkeihin lukeutuvat perinteiset lihapullat, kirjolohi, lasagne sekä broilerin rintaleike ja koivet.

– Mielenkiintoista on, että yksi suosikeista ovat myös broilerinkoivet. Ihmiset mieltävät sen maukkaammaksi, kun siinä on luuta mukana, Terhi Paldan sanoo.

"Suomalaiset haluavat hyvää ruokaa maku edellä"

Salaattibuffetissa suomalaiset kaipaavat nyt yhä enemmän vaihtoehtoja. Pelkät tomaatit, kurkut ja porkkanaraasteet eivät enää riitä, vaan buffetista täytyy löytyä myös erilaisia proteiineja, pastaa ja muita lisukkeita.

Terveellisyyden lisäksi lounasruoalta vaaditaan elämyksellisyyttä ja makua. Hummukset, tahinit ja avokadolevitteet maistuvat suomalaisille ennätyksellisen hyvin rasvalevitteiden korvikkeena.

– Suomalaiset haluavat lounaalla hyvää ruokaa maku edellä. Meille terveellisyys ei tarkoita hajutonta ja mautonta, vaan superherkullista, Paldan toteaa.

Samaan hengenvetoon hän lisää, että maustaminen on todellinen trendi. Nyt lounasruoalta halutaan hyviä, vahvoja makuja – makeutta, karvautta ja tulisuutta. Makujen pitää räjähtää suussa ja erilaiset makupolut ja soinnut tuovat elämyksiä lounashetkeen.

– Työpaikkaruoasta on ehkä se väärä käsitys, että se olisi jotenkin mautonta. Kyllä asiakkaat vaativat, että ruoan pitää maistua, Paldan sanoo.

***

0:27Tee itse herkullinen caesar-salaatti

Lisää aiheesta:

Lounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktanMichelin-tähtikokki avaa uuden ravintolan Helsinkiin – lounaan hinta mietityttää: "11,3 eurolla on lähes mahdotonta tänä päivänä tehdä hyvää ruokaa"Näitä valmisruokia suomalaiset nyt himoitsevat – K-kauppoihin lävähtää ennennäkemätön uutuusSöitkö sinäkin? Tässä on kevään suosituin arkiruoka Suomessa – hurjalla suosiolla yksi varjopuoli"Punaisen lihan suosio on laskenut" – tällaiset ruoat ovat lounasruokailijoiden uusia suosikkejaYksi ylivoimainen suosikki – nämä lounasruoat maistuvat suomalaisille
LounasMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Lounas
  • 12.10.07:34
    Ruoka

    Näitä yllättäviä ruokia et voi ostaa lounasedulla

  • 2.10.10:29
    Ruoka

    Lounasravintoloissa kiistaton ilmiö – oletko huomannut tätä maanantaisin?

  • 7.9.09:43
    Ruoka

    Syötkö ruoan aina tietyssä järjestyksessä? Voi olla merkitystä terveyden kannalta

  • 13.8.07:02
    Ruoka

    Koululaisten suosikkiruoat ovat klassikkoja – rehtorin tuikkukuppikikka sai lounaan maistumaan kaikille

  • 23.4.07:43
    Ruoka

    Valitsetko lounaaksi liharuoan? "Rahalle enemmän vastinetta", uskovat suomalaiset