Proteiinipitoista ja täynnä vitamiineja – tässäkö uusi treenijuomahitti?

maito_fitness
Uusi terveysjuoma on noussut suosioon erityisesti kuntoilijoiden keskuudessa. Shutterstock

Seuraavaksi suureksi terveystuotteeksi ennustetaan Suomessa vielä melko tuntematonta juomaa, kamelinmaitoa. 

Kamelinmaito on noussut maailmalla suureen suosioon, sillä tutkimukset osoittavat tällä maidolla olevan huimia terveysvaikutuksia.

Kasvanut fitness-buumi onkin saanut kuntoilijat innostumaan tästä erittäin proteiinipitoisesta ja ravinteikkaasta maidosta.

Imeytyy tehokkaasti – sopii myös laktoosittomaan ruokavalioon

Kamelin maito on täynnä välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita, joita kehomme tarvitsee toimiakseen. Se sisältää muun muassa rautaa, kalsiumia ja sinkkiä. Lisäksi se sisältää runsaasti proteiinia, noin 20 prosenttia.

Myös kaloreita siinä on vastaavaan lehmän täysmaitoon verrattuna vähemmän. Tutkijat väittävät myös, että kamelinmaidon sisältämä kalsium imeytyy kehoon tavallista maitoa tehokkaammin. Hyvin imeytyvän kamelinmaidon on todettu sopivan myös laktoosi-intoleranssista kärsiville.

Lisää kauneutta ja vastustuskykyä

Kamelinmaito ei ole uusi tuote, sillä sitä on käytetty jo vuosisatojen ajan Aasiassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä. Monilla alueilla tuotetta on myynnissä tavallisissa ruokakaupoissa ja se on käytössä päivittäisessä ruokavaliossa. Vaikka kamelinmaito on kulutustuote, sitä käytetään myös kauneudenhoitotuotteena ja vastustuskykyä lisäävänä lääkkeenä.

Kamelinmaidon maun sanotaan vastaavan lähes täysin lehmänmaitoa, mutta toiset väittävät sen maistuvan makeammalta ja täyteläisemmältä. Dubain hallitsija valmistaa kamelinmaidosta myös maailman kuulua suklaata.

Terveellistä, mutta kallista

Britanniassa tätä ravintopitoista tuotetta on myynnissä ainakin urheiluravinteita myyvässä verkkokaupassa. Yhdysvalloissa suuri luomuketju on puolestaan ottanut kamelinmaidon laajamittaiseen myyntiin.

Kameli tuottaa maitoa niukemmin kuin lehmä, joten halpaa tämä maito ei todellakaan ole. Britanniassa puolen litran pullo maksaa keskimäärin noin 15 euroa. 

Suomessa tämä maito ei ole ainakaan vielä päätynyt kauppoihin asti kovasta kysynnästä huolimatta. Kamelinmaidon kauppoihin saamiseksi on kerätty jopa adressia.

Lähde: Dailymail 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja