Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Professori väittää: Suurin osa ihmisistä keittää riisin väärin – näin se kuuluisi oikeasti tehdä

1:29Paistettu riisi tofulla
Julkaistu 07.05.2018 13:34

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Professorin mukan terveellisin lopputulos syntyy, kun yön yli liotettu riisi keitetään tarkkaan mitatussa vesimäärässä.  

Vaikka riisiä syödään yleisesti ympäri maailmaa, tosiasia on, että se sisältää ihmiselle myrkyllistä arseenia. Myrkkyä kertyy riisiin luonnostaan maaperästä ja tuholaismyrkyistä, ja se on liitetty muun muassa sydänsairauksiin, diabetekseen ja syöpäsairauksiin.

Vaikka myrkyn haittavaikutukset ovat tiedossa, moni ajattelee arseenin poistuvan riisistä kypsennyksen aikana. Asiantuntija on kuitenkin tästä myytistä hieman toista mieltä.

Myös mittasuhteiden kanssa tulee olla tarkkana

Belfastin yliopiston biologisten tieteiden professori Andy Meharg väittää, että riisin keittäminen ei riitä poistamaan myrkkyä. Professorin mukaan myrkyistä eroon pääseminen vaatii sen, että riisiä liotetaan vedessä yön yli, jonka jälkeen se huuhdellaan vedellä ennen keittämistä.

Myös keittovaiheeseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä myrkyttömin lopputulos syntyy, kun kattilaan lisätään viisi osaa vettä ja yksi osa riisiä. Mehargin testien mukaan näillä mittasuhteilla keittäminen auttaa vähentämään myrkyn määrää riisissä, vaikka liotusvaiheen jättäisikin välistä. 

Riisiä keittäessä kannattaa kiinnittää huomiotaan muutamaan tärkeään seikkaan.Shutterstock

Turvallisin vaihtoehto on kuitenkin liottaa riisi yön yli ennen keittämistä. Tällä keinolla myrkyn määrä vähenee riisissä peräti 80 prosentilla verrattuna keittotapaan, jossa liottamaton riisi keitetään kattilassa, johon on lisätty kaksi osaa vettä ja yksi osa riisiä. 

Lähde: TheSun

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan keitetty riisi säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa?Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat Näin riisille pitäisi tehdä aina ennen keittämistä – asiantuntija muistuttaa: "Erityisen tärkeää silloin, kun..."Keitätkö sinäkin riisin ilman kantta? Tästä syystä se ei missään nimessä kannataEi enää koskaan tahmeaa riisiä! Tärkeä työvaihe takaa täydellisen lopputuloksen – tee riisille aina näin ennen keittämistä Tutkija: Yleisin valmistustapa voi olla vaarallinen – näin riisille pitää tehdä ennen keittämistä!
RiisiRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Riisi
  • 19.10.15:58
    Ruoka

    Huuhteletko riisisi? Näiden esimerkkien jälkeen teet sen varmasti

  • 04.01.201917:02
    Ruoanlaitto

    Jäikö riisiä yli? Käytä se tähän mahtavaan ruokaan, jota on helppo muunnella makusi mukaan

  • 12.03.201817:33
    Ruokaniksit

    Ei enää koskaan ylikypsää riisiä – muista nämä tärkeät seikat riisin valmistuksessa

  • 13.01.201808:04
    Lisukkeet

    Tumma riisi ei ehkä sittenkään ole valkoista parempi vaihtoehto – kumpaa kannattaa syödä?