Mainos

Professori väittää: Suurin osa ihmisistä keittää riisin väärin – näin se kuuluisi oikeasti tehdä

Professorin mukan terveellisin lopputulos syntyy, kun yön yli liotettu riisi keitetään tarkkaan mitatussa vesimäärässä.  

Vaikka riisiä syödään yleisesti ympäri maailmaa, tosiasia on, että se sisältää ihmiselle myrkyllistä arseenia. Myrkkyä kertyy riisiin luonnostaan maaperästä ja tuholaismyrkyistä, ja se on liitetty muun muassa sydänsairauksiin, diabetekseen ja syöpäsairauksiin.

Vaikka myrkyn haittavaikutukset ovat tiedossa, moni ajattelee arseenin poistuvan riisistä kypsennyksen aikana. Asiantuntija on kuitenkin tästä myytistä hieman toista mieltä.

Myös mittasuhteiden kanssa tulee olla tarkkana

Belfastin yliopiston biologisten tieteiden professori Andy Meharg väittää, että riisin keittäminen ei riitä poistamaan myrkkyä. Professorin mukaan myrkyistä eroon pääseminen vaatii sen, että riisiä liotetaan vedessä yön yli, jonka jälkeen se huuhdellaan vedellä ennen keittämistä.

Myös keittovaiheeseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä myrkyttömin lopputulos syntyy, kun kattilaan lisätään viisi osaa vettä ja yksi osa riisiä. Mehargin testien mukaan näillä mittasuhteilla keittäminen auttaa vähentämään myrkyn määrää riisissä, vaikka liotusvaiheen jättäisikin välistä. 

Turvallisin vaihtoehto on kuitenkin liottaa riisi yön yli ennen keittämistä. Tällä keinolla myrkyn määrä vähenee riisissä peräti 80 prosentilla verrattuna keittotapaan, jossa liottamaton riisi keitetään kattilassa, johon on lisätty kaksi osaa vettä ja yksi osa riisiä. 

Lähde: TheSun

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja