Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tumma riisi ei ehkä sittenkään ole valkoista parempi vaihtoehto – kumpaa kannattaa syödä?

Molemmissa riiseissä on sekä hyviä että huonoja puolia.
Molemmissa riiseissä on sekä hyviä että huonoja puolia. Shutterstock
Julkaistu 13.01.2018 08:04

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tummaa riisiä pidetään yleisesti valkoista riisiä terveellisempänä vaihtoehtona, mutta asia ei ole niin yksiselitteinen kuin voisi luulla. 

Kun puhutaan vitamiineista ja kuiduista, tummaa riisiä voidaan yleisesti pitää valkoista, kuorittua riisiä parempana vaihtoehtona. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. 

Valkoinen riisi nostaa verensokeria nopeasti

Valkoista riisiä saadaan, kun riisin kuorikerros poistetaan. Tässä prosessissa katoaa myös suurin osa riisin sisältämistä kuiduista, vitamiineista ja kivennäisaineista. On tutkittu, että tumma riisi sisältää valkoiseen verrattuna jopa neljä kertaa enemmän kuitua ja magnesiumia. Pienen kuitupitoisuutensa vuoksi valkoisen riisi nostaa myös verensokeriarvoja nopeammin kuin tumma versio.

riisiValkoisen riisin glykeeminen indeksi on tummaa korkeampi.Shutterstock

Vaikka edelliset kohdat puhuvatkin tumman riisin puolesta, sen sisältämien kuorikerrosten on nyt todettu sisältävän ravintoaineiden kannalta haitallisia fytaatteja.

Mineraaleihin sitoutuvien fytaattien on todettu estävän tärkeitä ravintoaineita, kuten sinkkiä, kalsiumia ja magnesiumia imeytymästä. Vaikka tumma riisi sisältäisikin enemmän ravintoaineita, fytaatit saattavat estää niiden täyden hyödyntämisen. 

Kokonaisuus ratkaisee yksityiskohtia enemmän

Fytaatti-yhdisteiden ei kuitenkaan ole osoitettu olevan ainoastaan pahasta, sillä niillä on todettu olevan myös suojaavia ominaisuuksia kroonisia sairauksia, kuten sydänsairauksia ja syöpää vastaan. Täysin terveille ihmisille fytaateista on kuitenkin todettu olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. 

ravitsemussuositus

Joten, kumpi riiseistä kannattaa valita omalle lautaselle? Asiantuntijoiden mukaan ruoka-aineita ei tulisi jakaa hyviin tai huonoihin, vaan luottaa kokonaiskuvaan.

Jos syöt mieluummin tummaa riisiä, varmista, että saat ruokavaliostasi riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita. Jos valitset puolestaan valkoisen riisin, valitse aterialle hyviä proteiinin ja hyvän rasvan lähteitä, jotka auttavat hillitsemään verensokerin äkillistä nousua.

Lähde: Delish 

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Väsyttääkö? Syy voi piillä ruokavaliossasiEstääkö "terveellinen" aamiainen painoa putoamasta? Ravitsemusasiantuntijat nimeävät pahimmat lisukkeet puuroonOvatko banaanit terveellisiä vai lasketaanko ne herkuksi? Ravintoasiantuntija selittääNäitä terveellisinä pidettyjä ruokia tulisi nauttia kohtuudella – voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia! Edullinen ja kuitupitoinen proteiinipommi – syötkö jo tätä trendiraaka-ainetta? Tässäkö uusi superruoka? Enemmän antioksidantteja kuin mustikoissa
RiisiLisukkeetMakuja
Tasapainoinen kokonaisuus on tässäkin asiassa tärkeintä.Lehtikuva

Tuoreimmat aiheesta

Riisi
  • 04.01.201917:02
    Ruoanlaitto

    Jäikö riisiä yli? Käytä se tähän mahtavaan ruokaan, jota on helppo muunnella makusi mukaan

  • 07.05.201813:34
    Ruoanlaitto

    Professori väittää: Suurin osa ihmisistä keittää riisin väärin – näin se kuuluisi oikeasti tehdä

  • 12.03.201817:33
    Ruokaniksit

    Ei enää koskaan ylikypsää riisiä – muista nämä tärkeät seikat riisin valmistuksessa