Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Keitätkö sinäkin riisin ilman kantta? Tästä syystä se ei missään nimessä kannata

Shutterstock
Julkaistu 01.03.2019 17:02

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Väärä keittoaika tai -tekniikka voivat muuttaa herkullisen lisukkeesi hetkessä syömäkelvottomaksi mössöksi. Kokin vinkeillä kattilassasi keittyy tästä lähin aina täydellistä riisiä. 

Riisi on monipuolinen ja maistuva lisuke monen ruoan kumppaniksi. Vaikka riisi on helppo ja nopea valmistaa, sen keittämisen kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. Kokki Brian Enyart listasi MyRecipes -sivustolle yleisimmät virheet, joihin kotikokit sortuvat riisiä keittäessään.

Kokin mukaan tyypillisin moka on keittää riisiä liian kovalla lämmöllä.

LUE MYÖS: Yleinen virhe saa ravintoaineet tuhoutumaan – ethän sorru tähän mokaan, kun keität perunoita?

– Riisi tulisi keittää keskilämmöllä. Liian korkeassa lämpötilassa keittäminen jättää riisin todennäköisesti raa’aksi keskeltä, Enyart muistuttaa.

Tämän lisäksi kovassa lämpötilassa keittäminen saa nesteen haihtumaan, jolloin lopputuloksena kattilastasi saattaa löytyä pohjaan palanutta riisiä. Tämä moka saattaa siis pilata sekä kattilasi että ruokasi maun.


Riisistä ei keity täydellistä, jos poistat kannen

Enyartin mukaan toinen yleinen moka on keittää riisiä ilman kantta, tai vaihtoehtoisesti nostaa kansi sivuun kesken valmistuksen. Kun kantta ei ole, neste pääsee haihtumaan kattilasta ikävin seurauksin. 

– Riisiä keittäessä tarvitset kattilaan kaiken höyryn. Jos poistat kannen ennen kuin riisi on kypsää, ainesosien suhteet eivät ole oikein, kokki muistuttaa.

keitetty riisiRiisin keittoajan kanssa kannattaa olla tarkkana.Colourbox

Tämä mokan seurauksena lautasellesi saattaa päätyä kerta toisensa jälkeen hieman raa’aksi jäänyttä riisiä.

Kun riisi on valmista, se tulisi kokin mukaan tarjoilla heti. Ruokailijat siis odottavat riisiä, ei päinvastoin. Jos jätät riisin kattilaan kannen alle, se kypsyy höyryssä helposti ylikypsäksi mössöksi. Ilman kantta riisi puolestaan jäähtyy ja kuivuu. 

Lähde: MyRecipes

Lisää aiheesta:

Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiinNerokas tapa käyttää ylijäänyt riisi – testasimme hittiohjeen: "Ehdottomasti jatkoon!"Ei enää koskaan tahmeaa riisiä! Tärkeä työvaihe takaa täydellisen lopputuloksen – tee riisille aina näin ennen keittämistä Ethän lisää öljyä keitinveteen? Kahdeksan virhettä, jotka saattavat pilata pasta-ateriasiEi enää koskaan ylikypsää riisiä – muista nämä tärkeät seikat riisin valmistuksessa
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?