Keitätkö sinäkin riisin ilman kantta? Tästä syystä se ei missään nimessä kannata

riisi kattila keittäminen
Shutterstock

Väärä keittoaika tai -tekniikka voivat muuttaa herkullisen lisukkeesi hetkessä syömäkelvottomaksi mössöksi. Kokin vinkeillä kattilassasi keittyy tästä lähin aina täydellistä riisiä. 

Riisi on monipuolinen ja maistuva lisuke monen ruoan kumppaniksi. Vaikka riisi on helppo ja nopea valmistaa, sen keittämisen kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. Kokki Brian Enyart listasi MyRecipes -sivustolle yleisimmät virheet, joihin kotikokit sortuvat riisiä keittäessään.

Kokin mukaan tyypillisin moka on keittää riisiä liian kovalla lämmöllä.

– Riisi tulisi keittää keskilämmöllä. Liian korkeassa lämpötilassa keittäminen jättää riisin todennäköisesti raa’aksi keskeltä, Enyart muistuttaa.

Tämän lisäksi kovassa lämpötilassa keittäminen saa nesteen haihtumaan, jolloin lopputuloksena kattilastasi saattaa löytyä pohjaan palanutta riisiä. Tämä moka saattaa siis pilata sekä kattilasi että ruokasi maun.

Riisistä ei keity täydellistä, jos poistat kannen

Enyartin mukaan toinen yleinen moka on keittää riisiä ilman kantta, tai vaihtoehtoisesti nostaa kansi sivuun kesken valmistuksen. Kun kantta ei ole, neste pääsee haihtumaan kattilasta ikävin seurauksin. 

– Riisiä keittäessä tarvitset kattilaan kaiken höyryn. Jos poistat kannen ennen kuin riisi on kypsää, ainesosien suhteet eivät ole oikein, kokki muistuttaa.

Tämä mokan seurauksena lautasellesi saattaa päätyä kerta toisensa jälkeen hieman raa’aksi jäänyttä riisiä.

Kun riisi on valmista, se tulisi kokin mukaan tarjoilla heti. Ruokailijat siis odottavat riisiä, ei päinvastoin. Jos jätät riisin kattilaan kannen alle, se kypsyy höyryssä helposti ylikypsäksi mössöksi. Ilman kantta riisi puolestaan jäähtyy ja kuivuu. 

Lähde: MyRecipes

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!