Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat

0:36Näin keität riisin oikeinKATSO MYÖS: Näin keität riisin oikein.
Julkaistu 23.05.2024 17:32

Emmi Niiniaho

Riisin lämmittämisessä kannattaa huomioida sekä syömisen turvallisuus että riisin rakenteen ja maun säilyminen.

Tietyt ruoka-aineet, kuten riisi, vaativat erityistä huomiota valmistettaessa ja varsinkin lämmittäessä tähteitä uudelleen syötäväksi.

Riisin kanssa kannattaa olla tarkkana useastakin syystä. Riisin neutraali pH-arvo sekä sen sisältämä kosteus edistävät bakteerien kasvua ja riisin sisältämät Bacillus cereus -bakteerin itiöt eivät myöskään kuole kypsennyksen yhteydessä.

– Tämä Bacillus cereus voi aiheuttaa oksentamista ja ripulia, ravitsemusterapeutti Shelley Rael kertoo USA Today:lle.

Raelin mukaan bakteerien kasvu aiheutuu yleensä siitä, että kypsennettyä riisiä ei laiteta riittävän nopeasti jääkaappiin, että riisiä pidetään jääkaapissa liian pitkään tai että riisin tähteitä ei lämmitetä kunnolla.

– Riisin uudelleenlämmittäminen ei yleensä aiheuta suoraa vaaraa, mutta sen väärin tekemiseen liittyy riskejä, ravitsemusterapeutti Jen Messer toteaa.

Lue myös: Säilytätkö ruokaa muovirasioissa jääkaapissa? Tarkista yksi asia!

Kuinka nopeasti riisi tulisi jäähdyttää ja kauanko se säilyy jääkaapissa?

Keitetty riisi säilyy jääkaapissa noin 3–4 päivää, kunhan se on jäähdytetty oikein ja siirretty riittävän ripeästi jääkaapin viileyteen kypsennyksen jälkeen.

Shelley Rael sanoo, että riisi pitäisi olla valmistamisen jälkeen jääkaapissa vähintään kahden tunnin kuluessa – hellesäällä tai ulkona syödessä jo tunnissa. Lämmin ilma lisää bakteerien kasvun riskiä.

Hygieniapassi.fi-sivuston mukaan B. cereuksen aiheuttama ruokamyrkytys johtuu tyypillisesti ruoan liian pitkistä säilytysajoista, ruokaa on jäähdytetty liian hitaasti riittävän kylmäksi tai ruoka on seisonut liian pitkiä aikoja liian korkeassa lämpötilassa, kuten huoneenlämmössä. 

Lue myös: Saako airfryeriin laittaa leivinpaperia? Älä ainakaan valmista näitä ruokia laitteessa

Miten lämmittää riisi uudelleen turvallisesti?

Terveys- ja turvallisuusnäkökulman lisäksi riisiä lämmitettäessä kannattaa huomioida se, ettei riisistä tule kuivaa ja hankalasti syötävää.

Jen Messerin mukaan paras tapa taata se, että riisi säilyy maukkaana ja ilmavana, on lisätä joukkoon hieman vettä tai lientä ennen lämmittämistä.

Osa ihmisistä asettaa riisin sekaan jääkuution ja kostean talouspaperin palan riisikulhon päälle ennen lämmittämistä mikrossa. Osa taas laittaa mikroon riisikulhon kanssa mukillisen vettä, josta nouseva höyry auttaa pitämään riisin kosteana.

riisin lämmittäminen mikrossaMesser kehottaa sekoittamaan riisiä lämmittämisen aikana, jotta se lämpenee tasaisesti eikä sekaan jää kylmempiä kohtia.Shutterstock

Shelley Raelin mukaan on tärkeä huolehtia siitä, että riisin sisälämpötila nousee vähintään 74 asteeseen ennen riisin syömistä, jotta mahdolliset bakteerit kuolevat.

– Kun riisi on saavuttanut halutun lämpötilan, anna sen vetäytyä pari minuuttia ennen tarjoilua, Messer neuvoo.

Kertaalleen uudelleen lämmitettyä riisi ei myöskään tulisi enää lämmittää uudelleen.

Lue myös: Näyttääkö sinun jääkaapissasi samalta kuin kuvassa? Tarkista tästä, säilytätkö ruokia ja juomia oikein

Lue myös: Heinz kertoi viimein, missä ketsuppia pitäisi oikeasti säilyttää

Katso myös: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?

0:54Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?Moni pakastaa erilaisia lihatuotteita, mutta kuinka kauan ne säilyvät kotipakastimessa? Marttaliiton asiantuntina Niina Silander vastaa.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lähde:  USA Today

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan keitetty riisi säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa?Kuinka monta kertaa ruokaa voi lämmittää uudelleen?Näin riisille pitäisi tehdä aina ennen keittämistä – asiantuntija muistuttaa: "Erityisen tärkeää silloin, kun..."Saako broileria kuumentaa uudelleen? Asiantuntija kertoo, mitkä ruoat kannattaa ehdottomasti jättää uudelleen lämmittämättäTyypillinen virhe on vakava terveysriski! Näin lämmität ruoan uudelleen oikein Tyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?
RuoanlaittoRuokaTerveys ja hyvinvointiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"