Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat

Näin keität riisin oikein 0:36 Näin keität riisin oikein
KATSO MYÖS: Näin keität riisin oikein.

Riisin lämmittämisessä kannattaa huomioida sekä syömisen turvallisuus että riisin rakenteen ja maun säilyminen.

Tietyt ruoka-aineet, kuten riisi, vaativat erityistä huomiota valmistettaessa ja varsinkin lämmittäessä tähteitä uudelleen syötäväksi.

Riisin kanssa kannattaa olla tarkkana useastakin syystä. Riisin neutraali pH-arvo sekä sen sisältämä kosteus edistävät bakteerien kasvua ja riisin sisältämät Bacillus cereus -bakteerin itiöt eivät myöskään kuole kypsennyksen yhteydessä.

– Tämä Bacillus cereus voi aiheuttaa oksentamista ja ripulia, ravitsemusterapeutti Shelley Rael kertoo USA Today:lle.

Raelin mukaan bakteerien kasvu aiheutuu yleensä siitä, että kypsennettyä riisiä ei laiteta riittävän nopeasti jääkaappiin, että riisiä pidetään jääkaapissa liian pitkään tai että riisin tähteitä ei lämmitetä kunnolla.

– Riisin uudelleenlämmittäminen ei yleensä aiheuta suoraa vaaraa, mutta sen väärin tekemiseen liittyy riskejä, ravitsemusterapeutti Jen Messer toteaa.

Kuinka nopeasti riisi tulisi jäähdyttää ja kauanko se säilyy jääkaapissa?

Keitetty riisi säilyy jääkaapissa noin 3–4 päivää, kunhan se on jäähdytetty oikein ja siirretty riittävän ripeästi jääkaapin viileyteen kypsennyksen jälkeen.

Shelley Rael sanoo, että riisi pitäisi olla valmistamisen jälkeen jääkaapissa vähintään kahden tunnin kuluessa – hellesäällä tai ulkona syödessä jo tunnissa. Lämmin ilma lisää bakteerien kasvun riskiä.

Hygieniapassi.fi-sivuston mukaan B. cereuksen aiheuttama ruokamyrkytys johtuu tyypillisesti ruoan liian pitkistä säilytysajoista, ruokaa on jäähdytetty liian hitaasti riittävän kylmäksi tai ruoka on seisonut liian pitkiä aikoja liian korkeassa lämpötilassa, kuten huoneenlämmössä. 

Miten lämmittää riisi uudelleen turvallisesti?

Terveys- ja turvallisuusnäkökulman lisäksi riisiä lämmitettäessä kannattaa huomioida se, ettei riisistä tule kuivaa ja hankalasti syötävää.

Jen Messerin mukaan paras tapa taata se, että riisi säilyy maukkaana ja ilmavana, on lisätä joukkoon hieman vettä tai lientä ennen lämmittämistä.

Osa ihmisistä asettaa riisin sekaan jääkuution ja kostean talouspaperin palan riisikulhon päälle ennen lämmittämistä mikrossa. Osa taas laittaa mikroon riisikulhon kanssa mukillisen vettä, josta nouseva höyry auttaa pitämään riisin kosteana.

Shelley Raelin mukaan on tärkeä huolehtia siitä, että riisin sisälämpötila nousee vähintään 74 asteeseen ennen riisin syömistä, jotta mahdolliset bakteerit kuolevat.

– Kun riisi on saavuttanut halutun lämpötilan, anna sen vetäytyä pari minuuttia ennen tarjoilua, Messer neuvoo.

Kertaalleen uudelleen lämmitettyä riisi ei myöskään tulisi enää lämmittää uudelleen.

Katso myös: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?

Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa? 0:54
Moni pakastaa erilaisia lihatuotteita, mutta kuinka kauan ne säilyvät kotipakastimessa? Marttaliiton asiantuntina Niina Silander vastaa.

Lähde:  USA Today

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!