Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin riisille pitäisi tehdä aina ennen keittämistä – asiantuntija muistuttaa: "Erityisen tärkeää silloin, kun..."

0:36Näin keität riisin oikein
Julkaistu 28.09.2020 09:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mitä teet riisille ennen kuin keität sen? Ruokasivusto Food52 muistuttaa tärkeästä toimenpiteestä.

Videolla ohjeet riisin keittämiseen huuhtelun jälkeen. Teetkö sinä näin?

Riisin peseminen tai huuhtelu ennen keittämistä ei välttämättä ole tullut kaikille kotikokeille edes mieleen. Pitääkö riisi siis pestä ennen käyttöä, ja miksi? Ruokasivusto Food52:n asiantuntija Nik Sharma antaa vastauksen.

Riisissä on runsaasti tärkkelystä

Tärkkelys on yleisin kasveissa esiintyvä hiilihydraatti. Se toimii eräänlaisena varastona, joka koostuu monista yksiköistä glukoosia. Jokainen riisinjyvä sisältää tärkkelysrakeita sekä pienen määrän proteiinia ja lipidejä. 

Riisi sisältää kahdentyyppistä tärkkelystä, amyloosia ja amylopektiinia. Niiden pitoisuus vaihtelee riisilajikkeesta riippuen ja se puolestaan vaikuttaa riisin lopulliseen koostumukseen. Ne riisit, joissa on vähemmän amyloosia ja enemmän amylopektiiniä muuttuvat keittäessä tyypillisesti tahmaiseksi. Ne lajikkeet, jotka sisältävät paljon amyloosia, mutta joissa on pienempi määrä amylopektiinia, ovat keittämisen jälkeen enemmän ”irrallisia”. Tällaisia riisilajikkeita ovat esimerkiksi jasmiini- ja basmatiriisi. 

Riisiä keittäessä amyloosia vapautuu keitinveteen usein helpommin, jolloin vesi muuttuu geelimäiseksi. Mitä enemmän amyloosia on, sitä kiinteämpää ja kuivempaa jäähtynyt riisi on. 

Miksi riisin huuhtelu tai liottaminen kannattaa

Mutta miten tämä kaikki sitten liittyy riisin pesemiseen? 

Kun avaat riisipussin, riisi on siinä vaiheessa tehnyt jo aikamoisen matkan keittiöösi. Riisin käsittely-, pakkaus-, matka- ja varastointiaikana jyvät hierovat jatkuvasti toisiaan vastaan. Tämän seurauksena syntyy tärkkelyspölyä, joka peittää jyvät.

Jos jyviä ei pestä ennen keittämistä, tämä tärkkelysjäännös gelatinoituu kuumassa keittovedessä ja saa keitetyt riisijyvät tarttumaan toisiinsa. Joissakin tapauksissa tämä voi johtaa erittäin kumimaiseen rakenteeseen.

– Peseminen on siis erityisen tärkeää silloin, kun toivotaan lopulliseen ruokaan irrallisia riisinjyviä – esimerkiksi pitkäjyväistä riisiä käytettäessä, Nik Sharma toteaa Food52:n artikkelissa.

Vaikka tärkkelyspölyn aiheuttama sakeutuminen voi olla joskus ruokalajeissa hyödyksikin, olisi riisi silti hyvä aina huuhdella hyvin lajikkeesta riippumatta, sillä näin siitä irtoaa kaikki mahdolliset kemikaalit, liat ja ötökät. Jotkut tutkimukset osoittavat, että riisin peseminen voi vähentää merkittävästi kasviin kertyvien raskasmetallien määrää. Vuonna 2017 elintarviketurvallisuusvirasto Evira (nyk. Ruokavirasto) suositteli riisin huuhtelua, mikäli haluaa vähentää arseenialtistusta. 

Myös riisin liottaminen huuhtelemisen sijaan on sallittua. Yleensä 30 minuutin liotus riittää.Tämä lyhentää myös riisin keittoaikaa.

Lue myös: Uncle Ben's -riisin nimi muuttuu kohun saattelemana – uusi nimi on nyt paljastettu

Lähteet: Food52, Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan keitetty riisi säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa?Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat Keitätkö sinäkin riisin ilman kantta? Tästä syystä se ei missään nimessä kannataEi enää koskaan tahmeaa riisiä! Tärkeä työvaihe takaa täydellisen lopputuloksen – tee riisille aina näin ennen keittämistä Professori väittää: Suurin osa ihmisistä keittää riisin väärin – näin se kuuluisi oikeasti tehdäTutkija: Yleisin valmistustapa voi olla vaarallinen – näin riisille pitää tehdä ennen keittämistä!
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:02
    Leivonta

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa