Mitä teet riisille ennen kuin keität sen? Ruokasivusto Food52 muistuttaa tärkeästä toimenpiteestä.
Videolla ohjeet riisin keittämiseen huuhtelun jälkeen. Teetkö sinä näin?
Riisin peseminen tai huuhtelu ennen keittämistä ei välttämättä ole tullut kaikille kotikokeille edes mieleen. Pitääkö riisi siis pestä ennen käyttöä, ja miksi? Ruokasivusto Food52:n asiantuntija Nik Sharma antaa vastauksen.
Riisissä on runsaasti tärkkelystä
Tärkkelys on yleisin kasveissa esiintyvä hiilihydraatti. Se toimii eräänlaisena varastona, joka koostuu monista yksiköistä glukoosia. Jokainen riisinjyvä sisältää tärkkelysrakeita sekä pienen määrän proteiinia ja lipidejä.
Riisi sisältää kahdentyyppistä tärkkelystä, amyloosia ja amylopektiinia. Niiden pitoisuus vaihtelee riisilajikkeesta riippuen ja se puolestaan vaikuttaa riisin lopulliseen koostumukseen. Ne riisit, joissa on vähemmän amyloosia ja enemmän amylopektiiniä muuttuvat keittäessä tyypillisesti tahmaiseksi. Ne lajikkeet, jotka sisältävät paljon amyloosia, mutta joissa on pienempi määrä amylopektiinia, ovat keittämisen jälkeen enemmän ”irrallisia”. Tällaisia riisilajikkeita ovat esimerkiksi jasmiini- ja basmatiriisi.
Riisiä keittäessä amyloosia vapautuu keitinveteen usein helpommin, jolloin vesi muuttuu geelimäiseksi. Mitä enemmän amyloosia on, sitä kiinteämpää ja kuivempaa jäähtynyt riisi on.
Miksi riisin huuhtelu tai liottaminen kannattaa
Mutta miten tämä kaikki sitten liittyy riisin pesemiseen?