Tutkija: Yleisin valmistustapa voi olla vaarallinen – näin riisille pitää tehdä ennen keittämistä!

riisi
Shutterstock

Yleinen riisinkeittotapa voikin olla haitaksi terveydelle, varoittavat tutkijat.

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella riisin keittäminen väärällä tavalla voi aiheuttaa myrkkyriskin. Asiasta uutisoi muun muassa Independent-lehti.

Tuoreet kokeet osoittavat, että riisin keittäminen kattilassa tavalla, jossa vesi haihtuu hiljalleen pois, ei poista riisistä myrkyllistä arseenia. Arseenia muodostuu riisiin teollisten kasvinsuojeluaineiden käytön vuoksi. Arseeni on tutkimuksissa yhdistetty monenlaisiin terveysongelmiin, kuten sydänsairauksiin, diabetekseen ja syöpään.

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella arseeni ei haihdu riisistä keittämällä, vaan riisiä tulisi liottaa yön yli vedessä, jotta myrkyt poistuvat.

Belfastin Queens -yliopiston professori Andy Meharg testasi kolmea riisinvalmistustapaa BBC:n ohjelmassa ”Trust Me, I’m a Doctor”. Kokeessa selvisi, että perinteinen keittotapa jätti riisiin eniten arseenia. Turvallisin tapa valmistaa riisi oli liottaa sitä yön yli vedessä, sen jälkeen huuhdella riisi hyvin ja lopuksi keittää.

Evira: Riisi kannattaa huuhdella

Eviran mukaan riisillä on geneettinen taipumus kerätä itseensä muita viljakasveja suurempia arseenipitoisuuksia, mutta monipuolisen, vaihtelevan ja kohtuullisen ruokavalion osana se ei ole kuluttajalle vaaraksi.

– Ravinnon mahdollisten haitta-aineiden, kuten riisin sisältämän epäorgaanisen arseenin, saannin vähentämisessä myös annoskokojen kohtuullisuus on turvallisuutta lisäävä periaate. Ruoka-aineen annoskoko on hyvä mitoittaa lapsen ikää ja aikuisella tavanomaisia käyttöannoksia vastaavaksi. Hyvään ruokavalioon kuuluu monenlaisia elintarvikkeita ja siinä on vaihtelua esimerkiksi vuodenajan mukaan, Eviran sivuilla todetaan.

Altistuksestaan huolestunut kuluttaja voi kuitenkin vähentää riisistä saatavaa arseenialtistusta jonkin verran pesemällä jyvät talousvedellä ennen kypsennystä ja kaatamalla keitinvesi pois kypsennyksen jälkeen. Eurooppalaisessa lainsäädännössä voimaan tulevat enimmäispitoisuusrajat riisin arseenille vähentävät myös altistusta vuonna 2015 valmistuneessa riskinarvioinnissa määritetystä tasosta.

Lähteet: Independent, Evira

***

Broileri-vihannespannu ja helppo kukkakaaliriisi 3:54

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.