Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkija: Yleisin valmistustapa voi olla vaarallinen – näin riisille pitää tehdä ennen keittämistä!

Shutterstock
Julkaistu 13.03.2017 12:46

MTV LIFESTYLE

Yleinen riisinkeittotapa voikin olla haitaksi terveydelle, varoittavat tutkijat.

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella riisin keittäminen väärällä tavalla voi aiheuttaa myrkkyriskin. Asiasta uutisoi muun muassa Independent-lehti.

Tuoreet kokeet osoittavat, että riisin keittäminen kattilassa tavalla, jossa vesi haihtuu hiljalleen pois, ei poista riisistä myrkyllistä arseenia. Arseenia muodostuu riisiin teollisten kasvinsuojeluaineiden käytön vuoksi. Arseeni on tutkimuksissa yhdistetty monenlaisiin terveysongelmiin, kuten sydänsairauksiin, diabetekseen ja syöpään.

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella arseeni ei haihdu riisistä keittämällä, vaan riisiä tulisi liottaa yön yli vedessä, jotta myrkyt poistuvat.

Belfastin Queens -yliopiston professori Andy Meharg testasi kolmea riisinvalmistustapaa BBC:n ohjelmassa ”Trust Me, I’m a Doctor”. Kokeessa selvisi, että perinteinen keittotapa jätti riisiin eniten arseenia. Turvallisin tapa valmistaa riisi oli liottaa sitä yön yli vedessä, sen jälkeen huuhdella riisi hyvin ja lopuksi keittää.

Evira: Riisi kannattaa huuhdella

Eviran mukaan riisillä on geneettinen taipumus kerätä itseensä muita viljakasveja suurempia arseenipitoisuuksia, mutta monipuolisen, vaihtelevan ja kohtuullisen ruokavalion osana se ei ole kuluttajalle vaaraksi.

– Ravinnon mahdollisten haitta-aineiden, kuten riisin sisältämän epäorgaanisen arseenin, saannin vähentämisessä myös annoskokojen kohtuullisuus on turvallisuutta lisäävä periaate. Ruoka-aineen annoskoko on hyvä mitoittaa lapsen ikää ja aikuisella tavanomaisia käyttöannoksia vastaavaksi. Hyvään ruokavalioon kuuluu monenlaisia elintarvikkeita ja siinä on vaihtelua esimerkiksi vuodenajan mukaan, Eviran sivuilla todetaan.

Altistuksestaan huolestunut kuluttaja voi kuitenkin vähentää riisistä saatavaa arseenialtistusta jonkin verran pesemällä jyvät talousvedellä ennen kypsennystä ja kaatamalla keitinvesi pois kypsennyksen jälkeen. Eurooppalaisessa lainsäädännössä voimaan tulevat enimmäispitoisuusrajat riisin arseenille vähentävät myös altistusta vuonna 2015 valmistuneessa riskinarvioinnissa määritetystä tasosta.

Lähteet: Independent, Evira

***

3:54Broileri-vihannespannu ja helppo kukkakaaliriisi

Lisää aiheesta:

Nyt tuli Ruokaviraston linjaus korvasienistäOnko tumma riisi oikeasti valkoista riisiä terveellisempää?Oletko huomannut tätä tekstiä limutölkin kyljessä? Kirkkaanpunaisissa herkuissa voi olla pelottavalta kuulostava varoitus – asiantuntija kertoo, pitääkö vanhempien huolestua Näin riisille pitäisi tehdä aina ennen keittämistä – asiantuntija muistuttaa: "Erityisen tärkeää silloin, kun..."Älä missään nimessä laita jääkaappiin! Viranomainen varoittaa perunoiden säilytykseen liittyvästä terveysriskistäProfessori väittää: Suurin osa ihmisistä keittää riisin väärin – näin se kuuluisi oikeasti tehdä
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • Eilen11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • to17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja