Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pohjalaisen perheyrityksen pizzasta kasvoi jättihitti, jota on myyty jo miljoonia – milloin söit viimeksi Metripizzan tai "roiskeläpän"?

3:15Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
Julkaistu 17.09.2020 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomen suosituin perhepizza, hämäläisen Riitan Herkun Metripizza täyttää jo 20 vuotta. Toinen eineshyllyn klassikko, Saarioisten jauhelihapizza on puolestaan ollut markkinoilla jo 39 vuotta, eli täyttää ensi vuonna pyöreitä.

Videolla: Tekeekö mielesi itse tehtyä pizzaa? Arin nerokkaalla reseptillä valmistat pizzan viidessä minuutissa. 

Jos suomalaiset ovat tunnetusti kahvi- ja jäätelökansaa, maistuvat meille toden totta myös erilaiset pizzat. Suomalaiset tilaavat pizzaa ahkerasti kotiinkuljetuksella, mutta pizzaa ostetaan älyttömiä määriä myös pakasteena sekä mikrotettavina einesversioina. Tunnetko sinä jo Suomen legendaarisimmat valmispizzat?

Pohjalaisen perheyrityksen Metripizza on hitti 20 vuoden jälkeenkin

metripizza
Metripizza täyttää jo 20 vuotta. Pizzan pituus on puoli metriä.Riitan Herkku

Riitan Herkun klassikkotuote, Metripizza, lanseerattiin syksyllä 2000 ja se saavutti heti suuren suosion. Täyttäessään tänä vuonna 20 vuotta, Metripizza on saavuttanut Suomen suosituimman perhepizzan aseman.

– Vuosien kuluessa Härmästä on lähtenyt maailmalle miljoonia pizzoja ja Härmän tehtaalla Metripizza edelleenkin valmistetaan: omin käsin ja kotimaisesta lihasta, Riitan Herkulta kerrotaan.

Syyskuussa Metripizza-perheeseen liittyi myös uusi, kuluttajien toivemaku: kana-pekoni. 

Suomalaiset keksivät "roiskeläppä" -nimityksen

Yksi tunnetuimmista suomalaisista mikropizzoista lienee Saarioisten legendaarinen versio, joka täyttää tänä vuonna jo 39 vuotta. Saarioinen toi tuotteen markkinoille vuonna 1981 ja muutamassa vuodessa mikropizzojen suosio räjähti.

Saarioisten innovaatiojohtajana työskentelevä Mirja Lonka kertoi MTV:lle jo vuonna 2016 yrityksen mikropizzojen mielenkiintoisesta historiasta. Lonka vastasi Saarioisten pizzoista tuoteryhmäpäällikkönä 20 vuotta vuodesta 1990 vuoteen 2010.

Ensimmäiset Suomen markkinoille tulleet Saarioisten "roiskeläppäpizzat" olivat jauheliha-, kinkku- ja sienipizza, jotka lanseerattiin vuonna 1981. Heti seuraavana vuonna kauppoihin ilmestyi kasvispizza, jossa oli melkoinen täytteiden kavalkadi: porkkanaa, palsternakkaa, herkkusieniä, ananasta ja homejuustoa.  

Einesbuumin ollessa kuumimmillaan 1980- ja 1990-luvuilla, mikropizzojen myynnin kehitys oli todella voimakasta. ”Roiskeläpän” huippuvuodet ovat kuitenkin jo takanapäin, sillä tuotemarkkinat ovat sittemmin pirstaloituneet ja välipalavalikoimat monipuolistuneet. Varsinaista haastajaa Saarioisten einespizzalle ei kuitenkaan koskaan ole tullut.

pizza2Saarioisten pizzoja 1990-luvulla.Saarioinen

– On ollut jos jonkinmoista uutuuspizzaa, pannupizzoja ja sliceja, mutta mikään ei ole koskaan ohittanut volyymiltaan näitä 200 g mikropizzoja. Ne on ja pysyy, Lonka kommentoi.

Mikropizzalle annettu suomalaisten toimesta lempinimi "roiskeläppä". Lonka kertoi MTV:lle vuonna 2016, että Saarioisilla osataan jo suhtautua nimeen hymyillen ja lempeydellä.

 – Alkuun nimi harmitti. Saarioisissa puhumme edelleen 200 gramman pizzoista, Lonka kertoi vuonna 2016. 

Saarioisten lisäksi roiskeläppäpizzoja valmistaa menestyksekkäästi myös Atria. Sekä Atria että Saarioinen valmistavat pikkupizzoja vuositasolla miljoonia kappaleita. 

Lue myös: Muistatko legendaariset roiskeläpät? Katso kuvat pizzoista vuosien takaa!

Lisää aiheesta:

Saarioinen tuo myyntiin uuden "roiskeläppäpizzan" – jakaa taatusti mielipiteetSyötkö sinäkin? Suomalaisella kulttipizzalla hurjat miljoonamyynnit – täyttää jo 40 vuotta: "Ensimmäinen tuote edelleen selkeä ykkönen"Pakastepizzoilla hurja miljoonamyynti ja vauhti vain kiihtyy: Oletko sinäkin syönyt yhtä Suomen suosituimmista pakastepizzoista?Enemmän myydään vain maksalaatikkoa – ruoka, josta muodostui järjetön hitti SuomessaTakavuosien suosittu "roiskeläppäpizza" tekee yllättäen paluun: "En ymmärrä, miksi se poistettiin myynnistä"Kulttimaine Suomessa, järjettömät myynnit – tässä on "roiskeläppäpizzojen" kuningas
RuokaPizzaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:01
    Lapset

    Kielletäänkö "väärä ruoka" kouluista? Asiantuntijalta tärkeä huomio kansalaisaloitteesta

  • 06:46
    Terveys ja hyvinvointi

    Onko ultraprosessoitu ruoka epäterveellistä? Tätä et ehkä ole tullut ajatelleeksi

  • Eilen16:44
    Jouluruoka

    Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllyllä

  • Eilen11:32
    Jouluruoka

    Kuinka nopeasti joulukinkku sulaa jääkaapissa?

  • 14.12.17:44
    Jouluruoka

    Piparit airfryerissa – superhelppo ohje!