Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kulttimaine Suomessa, järjettömät myynnit – tässä on "roiskeläppäpizzojen" kuningas

Saarioisten mikropizza on saavuttanut Suomessa melkoisen kulttimaineen.
Saarioisten mikropizza on saavuttanut Suomessa melkoisen kulttimaineen.Lehtikuva
Julkaistu 02.04.2016 08:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Humoristisen roiskeläppä-lempinimen saanut, Saarioisten legendaarinen einespizza täyttää tänä vuonna jo 35 vuotta.

Ainakin moni 1970-, 1980- tai 1990-luvulla syntynyt suomalainen muistaa varmasti lapsuudestaan erilaiset välipalana ja miksei kunnon aterianakin nautitut einesruoat. Pitkän koulupäivän jälkeen jääkaapista saatettiin napata välipalaksi mikrolämmitystä odottava lihapiirakka, hot dog, lihaperunasoselaatikko – tai sitten se kaikkien aikojen klassikko, einespizza eli "roiskeläppä".

Tunnetuin suomalaisista mikropizzoista lienee Saarioisten versio tuotteesta, joka täyttää tänä vuonna jo 35 vuotta. Saarioinen toi tuotteen markkinoille vuonna 1981 ja muutamassa vuodessa mikropizzojen suosio räjähti.

Vieläkö klassikkopizza maistuu suomalaisille? Makuja.fi otti selvää.

Suosio hiipunut huippuvuosista

Nykyään Saarioisten innovaatiojohtajana työskentelevä Mirja Lonka vastasi Saarioisten pizzoista tuoteryhmäpäällikkönä 20 vuotta vuodesta 1990 vuoteen 2010. Lonka uskookin olevansa Saarioisten paras mikropizzaasiantuntija – niin monta vuotta tuotteiden maailmassa tuli vietettyä.

– Kun alotin tehtävässäni, mikropizzat olivat olleet markkinoilla jo melkein kymmenen vuotta. Tuli ihan haikea fiilis, kun tajusin, että 20 vuotta nämä pizzat olivat minun hoidossani, Lonka muistelee.

Saarioisten myydyimmät tuotteet:

1. Maksalaatikko
2. Lihaperunasoselaatikko
3. Jauhelihapizza (200g)
4. Lihamakaronilaatikko
5. Laktoositon maksalaatikko
(8. Kinkkupizza (200g))

Einesbuumin ollessa kuumimmillaan 1980- ja 1990-luvuilla, mikropizzojen myynnin kehitys oli todella voimakasta. ”Roiskeläpän” huippuvuodet ovat kuitenkin jo takanapäin, sillä tuotemarkkinat ovat sittemmin pirstaloituneet ja välipalavalikoimat monipuolistuneet. Varsinaista haastajaa Saarioisten einespizzalle ei kuitenkaan koskaan ole tullut.

– On ollut jos jonkinmoista uutuuspizzaa, pannupizzoja ja sliceja, mutta mikään ei ole koskaan ohittanut volyymiltaan näitä 200 g mikropizzoja. Ne on ja pysyy, Lonka nauraa.

Jauhelihapizza "roiskeläppäpizzojen" ehdoton myyntikuningas

Vaikka pizzojen myynnissä ei olekaan nähtävissä positiivista kehitystä, ovat 200 gramman mikropizzat Saarioisille edelleen todella tärkeitä tuotteita. Jauhelihapizza on edelleen Saarioisten kolmanneksi myydyin ja Kinkkupizza kahdeksanneksi myydyin tuote.

– Mikään ei ole pystynyt horjuttamaan sitä jauhelihapizzan asemaa. Se on aivan ylivoimainen näistä pizzoista. Myy tuplasti enemmän kuin seuraavaksi suosituin, kinkkupizza.

Mitä mieltä Saarioisilla sitten ollaan mikropizzojen saamasta, ei ehkä niin mairittelevasta roiskeläppä-lisänimestä?

– Kyllähän se meillä herättää tunteita. Toisaalta olen sitä mieltä, että kyseessä on lempinimi ja toki ihmiset sitä voivat käyttää, jos haluavat. Olemme  kuitenkin sopineet, että emme käytä tuota nimeä sisäisesti. Siinä on vähän se, että halventaako nimi hieman hyvää ruokaa.

Mikropizzoja nautiskeltiin kylmänä perhejuhlissa

Mikropizzat ovat siinäkin mielessä erityinen tuote, että ne herättävät taatusti muistoja suomalaisten keskuudessa.

– Kyllä minä ainakin olen ylpeä niistä. Kyseessä on tietyllä tavalla kulttituote, sellainen perisuomalainen ilmiö, Lonka kuvailee.

Moni suomalainen muistaa ”roiskeläppäpizzat”esimerkiksi erilaisista perhejuhlista, kuten lasten syntymäpäiviltä. Niissä tuotetta nautittiin valmiiksi viipaloituna ja jopa kylmänä.

– Ne ovat olleet juhlaruokaa, mutta toisaalta auttaneet myös monessa hädässä. Ne ovat toimineet arjen välipaloina tai opiskelijoiden ruokana, kun rahat ovat loppu. Niitä on nautittu sekä kylmänä että lämpimänä.

Kysely

Lisää aiheesta:

Juustoinen pakastepizza sai kuopiolaisen perheenäidin täysin hämilleen vuonna 1997 – nyt sama tuote on järjetön myyntihittiSyötkö sinäkin? Suomalaisella kulttipizzalla hurjat miljoonamyynnit – täyttää jo 40 vuotta: "Ensimmäinen tuote edelleen selkeä ykkönen"Pakastepizzoilla hurja miljoonamyynti ja vauhti vain kiihtyy: Oletko sinäkin syönyt yhtä Suomen suosituimmista pakastepizzoista?Pohjalaisen perheyrityksen pizzasta kasvoi jättihitti, jota on myyty jo miljoonia – milloin söit viimeksi Metripizzan tai "roiskeläpän"?Enemmän myydään vain maksalaatikkoa – ruoka, josta muodostui järjetön hitti SuomessaTakavuosien suosittu "roiskeläppäpizza" tekee yllättäen paluun: "En ymmärrä, miksi se poistettiin myynnistä"
PizzaPizzaPizzaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pizza
  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 5.9.14:45
    Kasvisruoka

    Keittiöpäällikön pizzavinkki kotikeittiöön: "Sillä voi oikeasti pelastaa sen pizzaperjantain"

  • 14.8.17:31
    Ruoka

    Pizzan haastajasta tuli hitti: "Voidaan puhua jo ilmiöstä"

  • 12.6.07:44
    Ruoka

    Älä sorru tähän pizzatäytemokaan, muistuttaa kokki Risto Mikkola

  • 3.6.08:40
    Ravintolat

    Kotipizzaan muutoksia: Tuttu pizza katoaa listoilta